Угрозы журналистам
Угрозы журналистам

Коли російські війська вторглися до Криму в 2014 році, бойовики в масках захопили офіс Кримського «Центру журналістських розслідувань», члена GIJN. Більшість його спіробітників врешті решт були змушені евакуюватись до Києва. Зображення: Скріншот Читайте також: Чеклист з фізичної та цифрової безпеки, оновлений на початку 2022 року (українською).

Загрози нерідко змушують журналістів негайно покинути свій будинок. Однак багато ситуацій можна передбачити заздалегідь, тому якщо ви живете в нестабільному регіоні або розслідуєте діяльність небезпечних людей, варто мати під рукою план від’їзду та важливі документи. Ці документи не тільки стануть у нагоді в поїздці, але й допоможуть при необхідності переїхати до безпечнішого регіону або країни. Нижче ми перерахували документи, які журналістам треба покласти в тривожну валізку, а також організації, які надають підтримку репортерам під час вимушеного переселення.

Необхідні документи 

Необхідно мати оригінали та паперові копії документів, наведених нижче. Сфотографуйте всі документи та збережіть файли в безпечному хмарному сховищі, якому ви довіряєте (краще віддати перевагу сервісам, що забезпечують шифрування, наприклад, Dropbox або Sync.com ). Ще один варіант – зберігати файли на додатковому пристрої на випадок втрати вашого смартфона. Ви також можете надіслати їх своїм родичам або друзям, які живуть за кордоном. Закордонний паспорт, національне посвідчення особи, водійські права. Перевірте терміни чинності документів. Якщо термін спливає за кілька місяців, негайно подайте заяву на оформлення нового документа, якщо це можливо. Якщо у вас є кілька документів, що засвідчують особу, зберігайте їх у різних місцях на випадок втрати одного з них. Свідоцтво про народження (або інший офіційний документ, що підтверджує дату та місце народження). Інше: свідоцтво про шлюб, документ про вищу освіту (диплом, свідоцтво про закінчення школи, список відвідуваних курсів, оцінки), посвідчення журналіста, професійні сертифікати, сертифікат/довідка про вакцинацію .

Збережіть в одному документі таку інформацію англійською мовою у хмарному сервісі та на своєму смартфоні, щоб її можна було скопіювати та надіслати у будь-який момент:

Повне офіційне ім’я, місце та дата народження. Номер паспорта, дата видачі та закінчення терміну дії, назва органу, що видав документ. Поточне місцезнаходження – але будьте обережні з тим, кому ви надсилаєте цю інформацію. Адреса електронної пошти. Номер телефону та, якщо відрізняються, номери WhatsApp та Signal. Місце роботи/документ, що підтверджує зайнятість та/або членство у місцевих та іноземних професійних організаціях. Список організацій, які надають допомогу журналістам в разі небезпеки.

Якщо у вас є надійний знайомий або контактна особа за кордоном, розгляньте можливість надсилання їм цифрових копій вищеназваних документів та інформації для збереження.

Особисті архіви

Сфотографуйте родичів, друзів, свій будинок та інші цінні для вас місця, спогади про які ви захочете освіжити, якщо ваше вигнання триватиме довго. Зробіть цифрові копії сімейних фотоальбомів, фотографій та всього, що ви вважаєте важливим і про що хотіли б пам’ятати. Збережіть все у хмарному сховищі, якому ви довіряєте.

Попередня підготовка

Подайте заяву на отримання туристичної візи до безпечної країни, якщо може виникнути потреба у тимчасовому від’їзді. Зв’яжіться з міжнародними організаціями, з якими ви працювали в минулому (редакції, інтернет-журнали, або НУО, де ви були штатним співробітником, фрілансером або консультантом). Попросіть рекомендації та довідки англійською мовою на підтвердження вашої роботи з ними (наприклад, це може бути документ, підписаний головним редактором або представником відділу кадрів, який підтверджує виконану вами роботу та містить дати працевлаштування або позаштатної роботи). Запитайте, чи є у них зв’язки з урядом їхньої країни та/або інших держав і чи можуть вони поручитися за вас, якщо ви подаватимете заяву на отримання статусу біженця в цій країні. Попросіть підтверджуючі електронні документи англійською мовою та дані контактної особи в організації, щоб забезпечити потрібну підтримку відповідно до ситуації. Зв’яжіться з міжнародними професійними організаціями, членом яких ви є, а також попросіть листа підтримки та підтвердження членства або участі (англійською мовою). Вивчіть можливості отримання притулку та статусу біженця в інших країнах. Почніть із розгляду тих країн, де у вас є родичі (батьки, дідусі, бабусі, брати, сестри, чоловік, діти). Якщо не знаєте, з чого почати, зверніться до посольств країн, що вас цікавлять, аби дізнатися про передбачені у них процедури; Зв’яжіться з організаціями, які надають підтримку біженцям, щоб вони допомогли вам розібратися у правовій базі щодо отримання статусу переселенця в іншій країні.

Цифрова та фізична безпека

Довідник GIJN з цифрової безпеки містить всі необхідні поради, а також список організацій, що надають допомогу в разі потреби. Інструмент оцінки безпеки журналістів GIJN . Путівник GIJN з безпечних програм та програм з шифруванням для журналістів. Committee to Protect Journalists (Комітет із захисту журналістів: CPJ) пропонує комплексні рекомендації з фізичної та цифрової безпеки та надає юридичну допомогу. Ми вже переклали чекліст з безпеки від КЗЖ (українською).

Організації, куди можна звернутися за допомогою при екстреному переїзді

Нижче наведено список організацій, які надають екстрену допомогу журналістам, які опинилися в небезпеці через свою професійну діяльність:

Committee to Protect Journalists (CPJ)

«Комітет захисту журналістів» «пропонує підтримку репортерам, які працюють на передовій і екстрену допомогу пораненим, ув’язненим або журналістам, які вимушено залишили країну». Найшвидший спосіб зв’язатися з ними – електронною поштою: emergency@cpj.org .

Canadian Journalists for Free Expression (CJFE)

Організація «Канадські журналісти за свободу висловлювання» надасть фінансову підтримку за таких умов:

«Те, що заявник є журналістом, має підтвердити або один із членів IFEX, або організація, яка надає екстрену допомогу. Сума фінансової підтримки зазвичай становить від 500 до 1500 канадських доларів. Журналісти мають право претендувати максимум на два окремі гранти від CJFE. Зверніть увагу, що CJFE приймає заявки лише англійською мовою».

Фінансова підтримка CJFE може покривати судові витрати під час затримання журналістів, медичні та транспортні витрати у подорожі до безпечного місця, а також оплачувати витрати на переселення до безпечної країни.

Free Press Unlimited (FPU)

«Вільна преса без кордонів» може надати короткострокову підтримку непрацездатним журналістам або покрити витрати на тимчасовий виїзд для порятунку від небезпечної чи вразливої ​​ситуації. Подайте заявку тут. На сайті FPU вказані такі вимоги:

«Ви є медіа-організацією або практикуючим медіа-професіоналом; Ваше екстрене становище є прямим результатом вашої професійної журналістської діяльності; Ви визнаєте, що ця допомога не структурна, а надається разово; Ви визнаєте, що мета нашої підтримки — якнайшвидше відновити вашу роботу; Ваша ситуація може бути підтверджена як мінімум двома надійними джерелами, крім вас».

Freedom House

«Дім свободи» реалізує програму екстреної допомоги. Щоб дізнатися про деталі процедури та подати заявку, зв’яжіться з ними за адресою info@csolifeline.org.

International Federation of Journalists (IFJ)

«Міжнародна федерація журналістів» має Фонд безпеки (Safety Fund) для підтримки журналістів. Заявку ви можете подати тут.

International Media Support (IMS)

«Міжнародна підтримка ЗМІ» пропонує пакет заходів безпеки, який включає «цілодобові гарячі лінії, притулок, фонд безпеки, обладнання для забезпечення безпеки, юридичну допомогу, екстрену допомогу та багато іншого».

International Women’s Media Foundation (IWMF)

«Міжнародний жіночий медіа-фонд» має Надзвичайний фонд (Emergency Fund), який надає психологічну, юридичну та медичну підтримку, а також допомогу при тимчасовому переїзді (на 3 місяці). Подати заявку на фінансування можна тут. Не забудьте перевірити критерії відбору.

Journalisten helfen Journalisten (JHJ)

(«Журналісти, які допомагають журналістам»). Щоб подати заявку на переїзд за підтримки німецьких організацій, напишіть їм за адресою: jhjgermany@t-online.de.

Reporters Without Borders

«Репортери без кордонів» пропонують журналістам, яким загрожує небезпека, надсилати прохання про допомогу за адресою: support2@rsf.org або дзвонити за телефоном +33 1 4483 8466.

Довідник RSF для журналістів, які перебувають у вигнанні, охоплює процедури надання притулку та статусу біженця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, деяких країн ЄС, США та Канади. Слідкуйте за оновленнями у російськомовному Твіттері RSF. Німецьке представництво «Репортерів без кордонів» пропонує допомогу у подачі заяви на переселення. Зв’яжіться з ними на адресу kontakt@reporter-ohne-grenzen.de.

Міжнародні стипендіальні програми

Журналісти, яким необхідно залишити свою країну, доки напруженість не піде на спад, також можуть подати заявку на одну з цих міжнародних стипендіальних програм, які часто допомагають з процедурою отримання візи та пропонують фінансову підтримку та житло.

Примітка редактора: якщо ви маєте якісь доповнення, питання чи пропозиції, пишіть на адресу gijn.ukrainian@gijn.org.

Republish our articles for free, online or in print, under a Creative Commons license.

Republish this article


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Читати далі

Поради та інструменти

Поради з гейміфікації вашого наступного розслідування

Поради редакціям та вдалі приклади використання гри для посилення впливу історії та емпатії аудиторії дає, зокрема, шведська журналістка Анна Тулін, авторка дослідження з гейміфікації журналістики в рамках наукового проекту Лондонської школи економіки.

Дослідження Журналістика даних Новини та аналітика Приклади розслідувань

Украдені скарби, депортовані діти й окупація АЕС: Найкращі журналістські розслідування 2023 року українською

Редакція GIJN зібрала деякі з видатних розслідувань, які попри всі перешкоди вдалося провести українським незалежним ЗМІ й журналістам 2024 року.

Новини та аналітика

GIJC23: Зустріч року для журналістів-розслідувачів

13-а Глобальна конференція журналістів-розслідувачів стала найбільшим зібранням журналістів-розслідувачів за всю історію #GIJC. Про те, чим вона запам’яталася українським учасникам і учасницям, читайте у нашому огляді.

Поради та інструменти Приклади розслідувань

Співпраця для розкриття «тіньової війни Путіна» в Скандинавії

Транскордонна співпраця чотирьох скандинавських видань мала на меті розкрити масштаби російських таємних операцій у регіоні. На GIJC23 журналісти та режисери-документалісти пояснили, як їм це вдалося.