Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

2022 Double Exposure Festivali: ‘Demokrasinin Ölümü’ Filmleri Büyüyen Bir Tehdide İşaret Ediyor

Bu Yazıyı Oku

Demokrasiye yönelik tehditleri araştıran belgeseller, ABD’de her yıl düzenlenen Double Exposure (DX) film festivalinde hem film dizisinin hem de panel tartışmalarının ortak bir konusuydu.

GIJN üyesi 100Reporters tarafından sunulan dört günlük hibrit DX 2022 etkinliğinde, üniversite tacizinden ABD’nin Afganistan’dan hızlı bir şekilde çekilmesine kadar çeşitli konularda 12 olağanüstü araştırma belgeseli ve altı kısa film ile gazetecilerin katıldığı paralel bir sempozyum düzenlendi ve yönetmenler projelerinin arkasındaki teknikleri ve zorlukları tartıştı.

Yüksek mahkeme yargıçlarının davaları nasıl yönetecekleri konusunda mafya patronlarına danışmaları, hükümet yetkililerinin soruşturmalarının hedeflerine gazetecilerin ev adreslerini ifşa etmesi ve devlet istihbaratının çerçevelediği sıradan gençler gibi birçok film, herhangi bir demokraside düşünülmemesi gereken fenomenlerin kanıtlarına yer verdi. Belgesel projeler son yıllarda dünya çapında demokrasi ve insan haklarında endişe verici bir kaymayı yansıtıyor.

Myanmar Diaries‘in yapımcısı Corinne van Egeraat, ” Myanmar vatandaşlarından öğrendiğim şey, demokrasiye sahip olmanın nasıl bir his olduğunu ve sonra demokrasinin tekrar elinden alınmasının nasıl bir his olduğu” dedi. Myanmar Film Collective’in bu filmi, 1 Şubat 2021’de bir askeri darbenin kırılgan temsili hükümetini sona erdirmesinden bu yana Asya ülkesindeki yaşamı ve direnişi ortaya çıkardı.

Festival, bu temayla ilgili olarak çevrim içi sohbet gruplarındaki görüşleri nedeniyle sıradan genç Rusların cezai kovuşturmasını belgeleyen “ The New Greatness Case ”i ve hem araştırmacı muhabir Ján Kuciak’ın suikastını araştıran “ The Killing of a Journalist ”i seçti. Slovakya’da ve hükümetine bulaşan mafya tarzı yolsuzluk konusu yer alıyor.

Double Exposure’un kurucusu ve eş direktörü Diana Jean Schemo, “Festivaldeki bir dizi belgesel demokrasilerin kendi yıkımlarına tanık olmasıyla ilgili olduğunu fark ettik” dedi. “Böyle büyük bir değişikliği, insanların onunla bağdaştırabileceği şekilde nasıl yakalarsınız?”

“Myanmar Günlükleri”nin açılış sahnesi, sarsıcı. 1 Şubat 2021’deki enerjik bir aerobik sınıfının ev yapımı görüntüleri, arka planda, hükümeti devirmek için şehre giren askeri araçları da yakalıyor. Film, takip eden aylarda cuntanın uyguladığı şiddet ve baskı görüntülerinin yanı sıra, aniden kapanan bir toplumda kitlesel protestoları, sivil itaatsizliği ve çok kişisel hikayeleri de belgeliyor. Sıradan sakinlerin, komşularının tutuklanmasını protesto etmek için mutfak pencerelerinin dışında yüksek sesle tencerelere vurduklarını gösteriyor.

Batılı izleyiciler için “Myanmar Günlükleri” aynı zamanda toplumlarının karşı karşıya kaldığı başka sorunlar ne olursa olsun, demokratik özgürlüklerin gerçekte ne kadar iyi ve kırılgan olduğunun önemli bir hatırlatıcısını temsil ediyor.

Hollandalı film yapımcısı Van Egeraat, “Kocam ve ben 2012’den 2017’ye kadar Myanmar’da yaşadık, demokrasiye geçiş hakkında filmler yaptık ve genç film yapımcılarına eğitim vermeye başladık” dedi. “Daha önce özgürlüğü hiç deneyimlememiş gençlerin etrafında olmak harikaydı. İnternet ülkeyle yeni tanışmıştı; orada insan uçuşları film festivali bile vardı. Ama darbe gününden beri askeri cunta kendi halkını terörize ediyor.”

Navalny’nin Hapishanede Gördüğü Zulüm

DX Sempozyumunda Daniel Roher zulme uğrayan Rus muhalefet lideri hakkında CNN’de festival öncesi 12 Ekim’de  “ Navalny ” belgeselinin gösterimini içeren  bir paneli yönetti. Panelistler arasında, GIJN’nin 2021’de görüştüğü Alexey Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın baş araştırmacısı Maria Pevchikh de vardı.

Film, araştırmacı gazetecilerin Rus hükümetinin 2020’de Navalny’yi zehirlemek için kimyasal silah kullanımına karışmasını ortaya çıkarmak için kullandıkları bazı teknikleri özetliyor.

Festivaldeyken, Pevchikh, Navalny’nin birden fazla uydurma suçlamayla 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmasının ardından, Navalny’nin maksimum güvenlikli bir Rus hapishanesinde gördüğü muameleye ilişkin canlı bir güncelleme de yaptı. “Birkaç gün önce hücre hapsinden serbest bırakıldı ancak dün bir hapishane çitini yıkamayı reddettiği için ceza hücresine gönderildi” dedi. “Zaten 43 gününü bir ceza hücresinde geçirdi, iki metreye üç metre, elinde bir kupa, bir kitap ve sırtı olmayan bir tabureden başka bir şey yok. Dinlenemediği yatak bile sabah 6’dan itibaren zincirlenmiş durumda. Hapishane üniforması ona küçük geldiği halde, hapishane üniformasının bir düğmesi açıktı.”

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) kurucu ortağı ve “Bir Gazetecinin Öldürülmesi” projesinin ortağı Drew Sullivan, filmin Slovakya vatandaşları ve gazeteciler için bir “uyandırma çağrısı” olmasını umduğunu söyledi. Gazeteci Ján Kuciak ve nişanlısı Martina Kušnírová’nın 2018’de Slovakya’da öldürülmesinin ardındaki kaçak yolsuzluğu ortaya koyuyor.

Sullivan, “Demokrasi bir bahçe gibidir ve bakılması gerekir  ve bence Slovakyalılar bunu bir süreliğine unuttular” dedi. “Yaşam standartları yüksekti ve bahçelerinin altlarında çürüdüğünü ve hükümetlerini gerçekten organize bir suç çetesinin yönettiğini anlamadılar, ülkelerini satıyorlar.”

Demokrasinin Ölümünü Belgelemek Üzerine İpuçları

“Demokrasinin Ölümü” belgesel panelinden ortaya çıkan pratik ipuçlarından birkaçı:

  • Halihazırda çevrim içi olarak yayınlanmış vatandaşlar tarafından paylaşılan içeriklerin kilidini açmak için çevirileri kullanın. Van Egeraat, ekibinin Myanmar’ın direnişiyle ilgili, dışarıdan gazetecilerin basitçe fark etmediği çevrim içi video içeriğiniden etkilendiğini söyledi. “Myanmar’da çevrim içi olarak çok fazla yurttaş gazeteciliği videosu olduğunu gördük ve hiçbiri normal haber kuruluşları tarafından İngilizce’ye çevrilmediği için kullanılmadı” dedi.
  • Diğer araştırmalar veya saygın yerel haber merkezleriyle iş birlikleri yoluyla yerel kaynaklarla güvenilirlik sağlayın. Sullivan, Ján Kuciak ve nişanlısının öldürülmesiyle ilgili projesi hakkında, “Güvenilirlik kazanmak bu sayede insanlar, bilgilerimizle gerçekten bir şeyler yapacak gazeteciler olduğuna inanıyorlar, erişim sağlamamıza izin veriyor” dedi. “Diğerleriyle birlikte çalışmanın sadece diğer hikayeleri yazmanın ve açık sözlü olmanın, insanların bize yaklaşması için güvenilirlik oluşturmamıza yardımcı olduğunu gördük.”
  • Muhalefetle bağlantılı görünen küçük davalara, tutuklamalara ve gözetime dikkat edin. 2017’de, Rus araştırmacı muhabir Vasily Polonsky , Telegram sohbetleri nedeniyle 10 genç hakkında kovuşturma yapılırken mahkeme salonundaydı ve bu davaları belgelemesi “Yeni Büyüklük Davası” filmine yol açtı. Polonsky, “Bu davada neler olduğunu kimse bilmiyordu ancak tesadüfen mahkemedeki ilk duruşmada hazır bulundum” dedi.
  • Otokrasiden kurtulmak için gereken sürede izleyici beklentilerini yönetin. Sullivan, temsili hükümetlerin önceki otoriter rejimlere bağlı bireylerden ve politikalardan kurtulmasının yıllar alabileceğini ve gazetecilerin özellikle seçimlerden önce yolsuzluk ve kötü yönetimin gerçek nedenlerine açıkça işaret etmesi gerektiğini vurguladı.

DX Festival 2022’den Altı Önemli Film

“Myanmar Günlükleri”

İskandinav ortakların yardımıyla güvenlik nedenleriyle kredilerde anonim kalan beş erkek ve beş kadından oluşan 10 anonim Burma film yapımcısı tarafından üretilen bu film, Myanmar’ın Şubat 2021’deki askeri darbesini izleyen şiddetli baskıyı ve sivil başkaldırı gözler önüne seriyor. Yurttaş gazetecilerin ve sosyal medyanın cesur meydan okuma eylemlerini gösteren video klipleri tercüme ediliyor ve ayrıca uzak bölgelerde silahlı direniş eğitiminin kanıtlarına yer veriliyor.

“Kapmak”

Karmaşık ve rahatsız edici parayı takip eden belgesel, DX 2022’de imrenilen Açılış Gecesi gösterime layık görüldü. Ödüllü film yapımcısı Gabriela Cowperthwaite tarafından yapılan film, Araştırmacı Habercilik Merkezi tarafından hükümetin sessizce ele geçirme planlarına yönelik sekiz yıllık bir araştırmayı takip ediyor. 2014 yılında Çin hükümetinin finanse ettiği Amerika’nın Smithfield Hams’ını satın alarak Çin’i Amerika’nın domuz nüfusunun yaklaşık %25’inin sahibi yapmasıyla başlıyor ve ardından dünya çapında benzer hükümet destekli anlaşmaları ortaya çıkaran ve acımasızca yabancıları hedef alan sızdırılmış kurumsal belgeler hazinesini kullanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_lHWaagjXc

“Bir Gazetecinin Öldürülmesi”

OCCRP ve Final Cut for Real tarafından çekilen film, araştırmacı gazeteci Ján Kuciak ve nişanlısı Martina Kušnírová’nın 2018’de Slovakya’da öldürülmesini araştırıyor ve arkasındaki mafya tarzı hükümet yolsuzluğunu ortaya koyuyor. Şok edici ifşaatları arasında, yargıçların organize suç rakamlarına ilgili davalarda nasıl karar vermeleri gerektiğini sormaları da yer alıyor.

“Yeni Büyüklük Vakası”

Anna Shishova’nın yönettiği bu belgesel, Rusya’nın Telegram mesajlaşma platformunda sohbet grubu üyelerine yönelik ilk cezai kovuşturmasını araştırıyor yalnızca çevre hakkında sohbet etmek isteyen ancak kendilerini hükümeti devirmek için bir komplo suçlamasıyla hapse atılan 10 genci içeren bir vaka. DX moderatörünün belirttiği gibi: Sadece 17 yaşındaki bir sanığın yüz ifadeleri (fragmanda görüldüğü gibi), dünyadaki otokrasi kurbanlarının hissettiği korku ve kafa karışıklığının bir portresini sunuyor.

“Mariupolis 2”

2016’da Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’a yapılan ayrılıkçı saldırılar hakkında bir belgesel çeken Litvanyalı film yapımcısı Mantas Kvedaravičius, 2022’nin başlarında Rusya’nın işgaliyle bağlantılı yenilenen saldırıları belgelemek için geri döndü ancak savaş sırasında öldürüldü. Yeni film, sürekli saldırı altındaki bir şehirde yaşanan trajediyi ve kahramanlığı göstererek, iş birlikçilerinin orada cesurca çalışmalarını tamamlamalarının çabalarını yansıtıyor.

“Geri Hareket”

Oscar adayı film yapımcısı Matthew Heineman’ın yönettiği “Retrograde”, ABD ordusunun Afganistan’dan hızlı bir şekilde çekilmesini ve bunun kendilerini hızla Taliban yönetimi altında bulan yerel askerler, sürücüler ve tercümanlar üzerindeki etkilerini belgeliyor. ABD Yeşil Bereli askerlerinin, yerel müttefiklerinin ailelerinin ve umutsuz bir Afgan generalinin karşılaştığı neredeyse imkansız zorlukları anlatıyor.

DX’teki Diğer Olağanüstü Araştırmacı Belgesel Özellikleri Arasında Şunlar Yer Alıyor:

  • “Amerikan Ağrısı” – Darren Foster’ın oksikodon kaçakçılığı üzerine bir filmi.
  • “Vücut Parçaları” – Kristy Guevara-Flanagan’ın kadın oyuncular üzerindeki “erkek bakışı”nı konu alan bir filmi.
  • “Hazing” — Byron Hurt’ün üniversite kampüslerindeki aşağılayıcı ve tehlikeli kabul törenlerini konu alan bir filmi.
  • “Into the Weeds” — Jennifer Baichwal’ın dev bir kimya şirketinin yarattığı sağlık risklerini konu alan bir filmi.
  • “Günahkarlarımız için Dua Edin” – Sinéad O’Shea’nin evli olmayan annelerin dini otoriteler tarafından istismar edilmesini konu alan bir film.

“Bir Gazetecinin Öldürülmesi”nin çarpıcı bir sahnesinde, Ján Kuciak’ın öldürülmesini protesto eden büyük bir Slovak kalabalık, hoparlörlerden şu mesajı duyar: “En cesur gazeteciler bile tek başına demokrasinin kurtarıcıları değildir!”

Van Egeraat şu yorumu yapar: “Hepimiz demokrasi için büyük bahçıvanlar olalım ve gazetecilere yardım edelim.”

Ek kaynaklar

2022 DIG Festival Ödülleri: Özel Askerler, Suikast ve Diktatörlüğün Sonu Üzerine Projeler

Çift Pozlama Film Festivali Vitrin Belgeseli Ticari Sanatlar

Muhabirler Donanma Zehirlenmesine İlişkin Casusları Nasıl Ortaya Çıkardı?


Rowan Philp , GIJN için bir muhabirdir. Eskiden Güney Afrika Sunday Times baş muhabiriydi . Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku