Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

2022’den Araştırmacı Gazetecilik Hakkında Mutlaka İzlenmesi Gereken 5 Film

Bu Yazıyı Oku

2022’de vizyona giren beş araştırmacı gazetecilik filmi. Giffoni Film Festivali sitesinden Belfast görselindeki (sağ üstte) Lyra McKee duvar resmi hariç, resmi fragmanlardan alınan görsellerdir.

 

Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacı gazeteciler pek çok cephede artan tehditlerle karşı karşıya kaldıkça cesaretlendirilmiş otokratik hükümetler ve gerileyen demokrasiler, medyaya karşı artan düşmanlık ve bunlardan sadece birkaçını saymak gerekirse basın özgürlüğünü aşındırma  çalışmalarını ve etkilerini belgelemek çok daha hayati bir yerde.

2022’de vizyona giren ve dönüm noktası niteliğindeki araştırmaların uyarlamalarını içeren ve belgeselleri içeren bir dizi film, çalışmalarıyla ilgili olarak öldürülen iki gazetecinin hikayeleri de dahil olmak üzere, araştırmacı gazetecilerin gayretli ve genellikle tehlikeli çalışmalarına dair fikir veriyor. Bu filmler araştırmacı gazeteciliğin sağlıklı demokrasilerin işlevi için gerekli olduğunu ve ister oligarklar, paramiliterler veya hükümetler olsun, onu durdurmaya çalışanlar tarafından kullanılan gücün ciddi bir hatırlatıcısı olduğunu gösteriyor.

İşte en iyilerinden beşi.

Navalny 

Daniel Roher’in belgeseli , Ağustos 2020’de Sibirya’ya yaptığı bir gezide Novichok sinir gazıyla zehirlendikten sonra Almanya’da iyileşen Rus muhalefet figürü ve vokalist Putin eleştirmeni Alexey Navalny. Roher, Navalny’yi, Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’ndaki ekibini ve gazetecileri filme alıyor. Bellingcat, CNN, Der Spiegel ve The Insider saldırının arkasında kimin olduğunu bulmaya çalışıyor.

Film, zehirlenme sonrası Navalnaya’nın karısı Yulia Navalnaya’nın onu Rusya’nın Omsk kentindeki bir hastaneden Almanya’ya tahliye ettirme mücadelesi arasındaki ayları, Rus polisinin Navalny’yi Moskova’ya iner inmez götürmesine kadar geçen ayları kapsıyor . Daha sonra Moskova tarafından Navalny’nin siyasi amaçlı olduğunu iddia ettiği suçlamalarla ilgili şartlı tahliye şartlarını ihlal etmekle suçlanan bir ceza zincirince iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırılıyor.

Ağzı açık bırakan bir sahnede Navalny, bilgi almak için bir hükümet yetkilisi olarak poz veriyor ve Tomsk’taki  zehirlenmeden sonra “her şeyi temizlemek” için gönderildiğini söyleyen bir Rus ajanını telefonla arayarak neyin yanlış gittiğini sorguluyor. Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’ndan Grozev ve Maria Pevchikh, FSB’den Rusya’nın güvenlik servisi  ekibinin toksini Navalny’nin iç çamaşırının dikişlerine yerleştirdiğini kabul ederken sessiz bir korku içinde tepki veriyor.

“Navalny” sınır ötesi araştırma projelerinin en baskıcı rejimlerden bile devlet sırlarını açığa çıkarabileceğini gösteriyor ancak aynı zamanda kendi başına zorlu bir medya süreci yürüten bir gazeteci; politikacı ile iş birliği yapmanın zorluklarını da ortaya koyuyor. Navalny ve ekibi, sosyal medya için çok fazla zaman harcıyor. TikTok gönderilerini, YouTube yayınlarını ve araştırmanın medya ortaklarıyla Tweet’leri koordine ediyor.

Der Spiegel muhabiri Fidelius Schmid film sırasında verdiği bir röportajda “Bu çok sıra dışı bir durum ve işleri kolaylaştırmıyor” diyor. Film yapımcısı ile medya meraklısı  arasındaki gerilim baştan sona belirgin: Oturmalı bir röportaja verilen ara sırasında bir noktada Navalny, Pevchikh’e Roher’ın “eğer gelirsem yayınlayacağı film için her şeyi çektiğini” söylüyor.

“Navalny” 2022’de Sundance Film Festivali’nde Festival Favori Ödülü ve ABD Belgeselleri Seyirci Ödülü’nü kazandı. Kısa bir süre sonra Navalny ikinci kez yargılandı ve dokuz yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

“Navalny” filmi İngiltere’de BBC iPlayer’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde HBO Max’te mevcut.

Lyra

Kuzey İrlandalı araştırmacı gazeteci Lyra McKee, kendini “ateşkes bebeği” olarak tanımladı. Hayırlı Cuma Anlaşması’ndan sonra reşit olan neslin bir parçasıydı ve Kuzey İrlanda’nın sorunlarıyla ilgili miras sayfalarını açmaya yardıcı olması bekleniyordu. McKee’nin kendi sözleriyle, “savaşın dehşetine asla tanık olmamak, barışın ganimetlerini toplamak” kaderinde. Ancak Kuzey İrlanda’nın onlarca yıllık çatışmadan sonra nasıl yönetilmesi gerektiğini belirleyen anlaşmanın 21. yıldönümünde öldürüldü.

McKee, Derry’deki bir isyan sırasında Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu (Yeni IRA) üyesi olduğu tahmin edilen maskeli bir adam tarafından vuruldu. Bir polis aracının yanında duran McKee öldürüldüğünde tetikçi polise doğru ateş ediyordu. 29 yaşındaydı ama şimdiden Avrupa’nın en umut verici ve saygın genç gazetecilerinden biri olarak kabul ediliyordu. Ölümü Kuzey İrlanda ve ötesinde büyük bir keder ve şok dalgasına yol açtı.

McKee işçi sınıfı Belfast’ta büyüdü. Sorunları geride bırakmak yerine, çatışmanın Kuzey İrlanda’daki insanların yaşamları üzerinde hala bıraktığı uzun gölgeyi belgelemeye kararlıydı. Akranları arasındaki intihar salgınından genç erkeklerin faili meçhul kaybolmalarına kadar birçok kişinin unutmayı tercih edeceği hikayeleri araştırdı ve çalışmaları için uluslararası övgü kazandı. 2014 yılında 24 yaşındayken “ 14 Yaşındaki Benliğime Bir Mektup ” blog yazısını yayınlayarak tanıdık bir isim oldu.Ortaokulda eşcinsel olmak için yaşadığı mücadeleler ve gençliğinin Belfast’ta LGBT topluluğunun karşılaştığı zorluklar hakkında yazdı. 2016’da Forbes’in Medya listesinde 30 Yaş Altı 30’da yer aldı ve The Irish Times, 2019’da onu “İrlanda yazılarında yükselen bir yıldız” olarak nitelendirdi. Ölümü sırasında Faber ile iki kitaplık bir yayın anlaşması imzalamıştı.

Resim: Ekran Görüntüsü/Kanal 4

McKee’nin  arkadaşı olan  Alison Millar “Lyra” yönetmeni, film boyunca yazılarından metin akışının görsel efektini kullanarak konuyu yazıyla vurguluyor. Ayrıca, 1971 Ballymurphy katliamında babası öldürülen Janet Donnelly de dahil olmak üzere, çalışmaları hakkında kaynaklarıyla konuşarak McKee’nin görüşme becerileri hakkında fikir veriyor.

McKee filmin bir noktasında “Asla gerçekten para kazanmakla motive olmadım” diyor. “Gerçekten statükoyu bozmak ve yanlış olan bir şeyi düzeltmeye çalışmakla ilgiliydi.”

“Lyra” , Haziran ayında Sheffield DocFest’te Tim Hetherington Ödülü’nü kazandı ve 2023’te İngiltere’de Kanal 4’te yayınlanacak.

 

The Killing of a Journalist

“Lyra” genç bir yazarın öldürülmesinin bir toplumu nasıl mahvedebileceğini ortaya koyuyorsa, Slovak araştırmacı muhabir Ján Kuciak ve nişanlısı Martina Kušnírová’nın cinayetlerini konu alan “Gazetecinin Öldürülmesi”, bir ülkenin en büyük felaketini de yıkabileceğini gösteriyor. güçlü insanlar.

Her ikisi de 27 yaşında olan Kuciak ve Kušnírová, Şubat 2018’de Bratislava’nın dışındaki evlerinde, Kuciak’ın meslektaşlarını güçlü işadamı Marian Kočner tarafından emredildiğine inandıkları bir sözleşmede vurularak öldürüldü. Kuciak, öldüğü sırada, Kočner’in Aktuality.sk haber sitesi için ticari faaliyetlerini araştırıyordu. (Kočner ve suç ortağı olduğu iddia edilen Alena Zsuzsová, 2020’deki cinayetlerden beraat etti, ancak şu anda Yüksek Mahkeme’nin emriyle suçtan yeniden yargılanıyor .)

Kuciak ve Kušnírová’nın cinayetleri Slovakya’da 1989’daki Kadife Devrim’den bu yana en büyük protestoları ateşledi ve ardından polis teşkilatı başkanı da dahil olmak üzere hükümet yetkililerinden bir istifa dalgası geldi. Ve birisi cinayetlerle ilgili polis soruşturmasının dosyalarını Aktuality.sk’deki meslektaşlarına sızdırdığında, Slovakya’daki yolsuzluğun tüm boyutu kamuoyuna mal oldu. Muhabirler, dosyaların Kočner’ın hakimlere, politikacılara ve diğer yetkililere şantaj yapmak için genellikle kompromat toplamak için Zsuzsová’yı kullanarak nasıl zorbalık ettiğini ve gözünü korkuttuğunu gösterdiğini söylüyorlar .

“Bir Gazetecinin Öldürülmesi”, Kočner dosyalarını tüm muhabirlere ücretsiz olarak sunan Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nden (OCCRP) Matt Sarnecki tarafından yönetiliyor. OCCRP’nin sözleriyle: “Bir gazeteciyi öldürseniz bile, asla bir hikayeyi öldüremezsiniz.”

“Bir Gazetecinin Öldürülmesi” , Mayıs ayında HotDocs festivalinde  prömiyer yaptı.

The Killing of a Journalist – trailer – UK subs from Final Cut for Real on Vimeo.

She Said

Harvey Weinstein’ı ifşa eden haberin merakla beklenen film uyarlaması “She Said”de Carey Mulligan ve Zoe Kazan, New York Times gazetecileri Jodi Kantor ve Megan Twohey’i Hollywood patronunun cinsel taciz tarihinin hikayesini kırmaya çalışıyor. Yıldırma taktikleri ve örtbaslar yer alıyor. Bu hikayeyi kırmak, #MeToo hareketine işyerinde taciz, cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddet konusunda küresel bir hesaplaşmayı ateşleyen ivme kazandırdığı için kredisi arttı.

Aynı adı taşıyan çok satan kitaptan uyarlanan filmin fragmanı, Kantor ve Twohey’i kadınları Weinstein’ın tacizi hakkında kayda geçmeye ikna ettiğini gösteriyor ve Hollywood’un en büyük açık sırlarından birini açığa çıkarmalarını engellemeye çalışan güçlere dair ipuçları veriyor. [Weinstein , 2020’de tecavüz ve cinsel saldırıdan 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı .]

“She Said” , 2022’nin Kasım ayında dünyanın dört bir yanındaki sinema salonlarında vizyona girecek.

Endangered

Heidi Ewing ve Rachel Grady’nin yönettiği “Tehlikede”, basına karşı artan bir düşmanlık ortamında çalışmaya çalışan dört gazeteciye yer veriyor. Guardian muhabiri Oliver Laughland, Güney Amerika’daki Trump mitinglerini takip ederken aşırı sağdan saldırılar alıyor, foto muhabiri Carl Juste, Miami’deki Black Lives Matter protestolarında polis vahşetini belgeliyor, Brezilyalı Folha de Sao Paulo’dan Patricia Campos, Bolsonaro’nun Brezilya’sında düşmanca bir kalabalığın arasında dolaşıyor ve Meksikalı fotoğrafçı Sashenka Gutierrez, gazeteci olmak için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birinde kadın cinayetlerini haberleştiriyor. Birlikte, hikayeleri, mesleklerini ve demokrasiyi tehdit eden illiberalizm ve yanlış bilgilendirmenin yükselen dalgasının korkunç bir resmini oluşturuyor.

“Tehlikede” Haziran ayında Tribeca Film Festivali’nde gösterildi ve ABD’de HBO Max’te mevcut.

Ek kaynaklar

Haberciyi Öldürmek Mesajı Öldürmez: Ján Kuciak’ın Araştırma Merkezi

Carrie Lozano ile Soru-Cevap: Sundance’in Yeni Belgesel Film Yapım Başkanı

Ne İzlemeli: Oscar Adayı Belgeseller


Megan Clement , toplumsal cinsiyet, insan hakları, uluslararası kalkınma ve sosyal politika konularında uzmanlaşmış bir gazeteci ve editördür. 2015’ten beri yaşadığı Paris’te cinsiyet, siyaset, spor ve yaşam üzerine tweetler atıyor.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Haberler & Analiz

Gazeteciler için 9 Temel Haritalama Aracı

Araştırmacı gazeteciliğinizi desteklemek için çekici ve bilgilendirici haritalar yapmayı öğrenmek, yapmaya değer. İyi haber şu ki, bugün beş yıl öncesine göre çok daha fazla haritalama aracı mevcut ve bunların çoğu çok güçlü hale geldi.