Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici
GIJN Toolbox
GIJN Toolbox

GIJN Toolbox

Muhabirlerin, araştırmalarına yardımcı olabilecek açık kaynak araçlarını belirlemenin birkaç yolu var.

Basit olan yol, doğrudan gazetecilerin güvendiği aynı zamanda yaygın kullanımlı  dijital araçlara yönelmek.

Örneğin:

Belirli konular veya işlevler için araçlar arıyorsanız kapsamlı açık kaynak uygulamalar panosuna göz atabilirsiniz örneğin, BBC Africa Eye Forensics Dashboard, Marc Kranat OSINT Dashboard veya Craig Silverman’s Verification Handbook iyi örnekler.

Teknikler hakkında rehberliğe ve kullanım durumu bağlamına ihtiyacınız varsa başka bir seçenek de GIJN’nin İpuçları ve Araçlar kitaplığı ve GIJN Araç Kutusu serisine veya bunlara göz atabilirsiniz.

GIJN çeşitli ülkelerdeki sekiz araştırmacı gazeteciden bu yıl karşılaştıkları veya detaylı kullandıkları en yararlı açık kaynak kaynaklarından bazılarını paylaşmalarını istedi.

Global Witness’dan araştırmacılar Malina McLennan ve Nimra Shahid

McLennan: “Son zamanlarda yeni hedef kitleyi belirlemek ve araştırmak için sosyal medya gönderilerinin veri setlerini oluşturmak için 4cat sosyal medya veri yakalama platformunu kullanıyorum. Ayrıca bir web sitesi güncellendiğinde size bir uyarı gönderen Visualping‘i de kullanıyorum  ama nadiren güncellenen ve her gün kontrol etmenin bir anlamı olmayan kullanıcılar /siteler için kullanışlı.

“Soruyu biraz sabote ediyor olabilir ama şimdiye kadar yaşadığım en eğlenceli şey coğrafi bilgi sistemi QGIS üzerindeki becerilerimi geliştirmek ve kuruluşumuzun yaklaşan araştırmalarından bazıları için coğrafi veri dosyalarının nasıl oluşturulacağını bulmak.”

Muhabirlerin sevdiği kurumsal web siteleri için başka bir izleme aracı sınırlı sayıda URL’nin ücretsiz olarak izlenmesine izin veren ve yatırımcı ilişkileri sayfalarındaki herhangi bir değişikliğin yanı sıra şirketlerin fark edilmemesini umduğu zorunlu açıklama türlerinde bir uyarı sağlayan Trackly.

Shahid: “Şu anda araştırma yapmak için başvurduğum araç Refinitiv Eikon. Aylık yaklaşık 300 ABD doları gibi önemli bir temel abonelik maliyeti olan gerçek zamanlı bir finansal veri ve analiz portalı. “Ormansızlaşma işlemleriyle ilgili bilgileri her zaman kolayca bulunmayan ve  kamuya açıklanmayan büyük şirketler arasındaki bağlantıları anlamaya çalışırken parayı takip etmeyi kolaylaştıran paha biçilmez.  Ayrıca, Refinitiv emtialar hakkındaki kapsamlı verileri, fosil yakıtlarla ilgili tedarik zincirlerini araştırmak için inanılmaz derecede yardımcı oldu.” diyor.

Axel Gordh Humlesjö —  SVT

Humlesjö, “Muhabirlerin hakkında konuşmadığı veya yeterince kullanmadığı  açık kaynak veritabanı Companies House UK iyi bir araç.” diyor. “Kara para aklamayla ilgili tüm araşırmalarımız için hayati önem taşıyor çünkü uzun yıllar Britanya offshore vergi cenneti adalarında saklanan para veya varlıklar için paravan şirket bulmak için gidilecek yerdi. Londra LLP şirketleri, Cayman Adaları veya Bahamalar gibi yerlerde bulunan şaibeli taraflara görünüşte saygın bir cephe sağlayabilir.

“Companies House, bir firmanın sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlamak için temel belgeleri elde etme anlamında inanılmaz derecede kolay ve iyi. Ücretsiz ve şüpheli bir LLP’nin sahibini bulursanız, bu adı veritabanına koyabilir ve belirli bir kişinin sahip olduğu tüm şirketleri görebilirsiniz. Ayrıca MarineTraffic. Bu iyi bilinen bir araçtır ancak bir şeyleri takip etmek için gerçekten mükemmel ve  Amerika’daki madencilik de dahil olmak üzere birçok hikayede bize yardımcı oldu.”

David McSwane ProPublica

“Kişiler için Hiretual kullanıyorum (RentalEZ olarak da bilinir). Chrome’da kullanabileceğiniz bir eklenti, birinin LinkedIn sayfasına giderseniz, kişisel e-postalarını ve hatta bazen telefon numaralarını bulabilir. Birkaç yıl öncesine kadar bunu bilmiyordum insanları bulmanın gerçekten iyi bir yolu.” diyor.

“Kayıtları işlemek için Tableau kullanıyorum ve DocumentCloud harika” diye ekliyor. “Arama için aynı aramayı farklı motorlarda deniyorum. İnsanlar farklı bir motor kullanırsanız, işlerin endekslenme şekli nedeniyle farklı sonuçlar aldığını unutuyor, bu yüzden ara sıra Ask Jeeves, DuckDuckGo veya Bing kullanacağım.

McSwane ayrıca normalde kitap yazarları tarafından kullanılan bir belge yönetimi uygulaması Scrivener‘ın karmaşık olan röportaj açısından zengin veya serileştirilmiş araştırmalar için değerli bir organizasyon aracı olabileceğini de belirtiyor. Tek seferlik bir ücret olsa da aracın her olay veya görüşmeyle ilgili araştırmaları “kartlarda” görüntüleyen dizin oluşturma özellikleri muhabirlerin  dizideki her haber için alıntıları ve kanıtları kolayca hareket ettirmelerine olanak tanır.

“Tek bir programdasınız böylece bölümler arasında dolaşabilirsiniz, kaynak dökümlere bakabiliyor ve ihtiyacım olan alıntıları alabiliyorum ve hiçbir şeyi kaybetmiyorum” diyor. “Yazarken pek çok materyalde gezinmenin güçlü bir yolu olduğunu gördüm. Ancak başka bir şehirde bir muhabirle veya ne yaptığınızı incelemek isteyen bir editörle çalışıyorsanız, Scrivener gerçekten bunun için tasarlanmamış.”

McSwane şunları ekliyor: “İyi bir açık kaynak sosyal ağ analiz aracına ihtiyacımız var. Birkaç yıl önce kapanan Google Fusion Tables‘ı gerçekten özlüyorum  gerçekten  anlaşılması kolay bir araçtı.

Martha Mendoza —  Associated Press

“Geçen yıl beklenmedik bir şekilde kullandığım bir araç Pigeonly” diyor. “ Hapsedilmiş bir adam tarafından başlatılan bir  program. ABD’de mahkûm konum belirleyicileri var, ancak hangi sistemde olduklarını bilmek zorundasınız. Pigeonly’nin kurucusu, aile üyelerinin sevdiklerini herhangi bir tesiste bulabilecekleri bir uygulama geliştirdi. Fotoğraf göndermek ve iletişim kurmak istiyorsanız ayda yaklaşık 11 dolar ödüyorsunuz, mahkum bulucu. Ve başka bir ülkeden ABD’de hapsedilen birini arıyorsanız -Delhi veya Tokyo’dan biri  işte onları nasıl bulacağınıza yardımcı oluyor. Sadece adı girin ırkları ve yaşları olacak böylece yaygın isimleri daraltabilirsiniz.”

Mendoza şunları ekliyor: “Mevcut diğer favori aracım abonelik tabanlı CNSplus Adliye Haberleri‘ndeki arama işlevi. ABD’de, PACER bizim federal mahkeme sistemimiz için ancak eyalet sistemine bakıyorsanız, davanın hangi adliyede olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak CNSplus şimdi eyaletten ve federalden olabildiğince fazla bilgi topluyor. Sadece ‘N95’ (solunum cihazları) gibi bir şeyle arama yapabilirim ve birçok dava, ceza davası ve sahte dava bulabilirim. Sonuçlar bana davanın kısa bir açıklamasını, dava numarasını ve hangi mahkemede olduğunu veriyor ve sonra o adliyeye çevrim içi olarak gidip belgeleri alabilirim.”

Anastasia Valeeva The Marshall Project bursiyeri  Kyrgyzstan School of Data

Valeeva, “Tabula‘nın şu anda birçok veri muhabiri için başvurulacak araç haline geldiğini düşünüyorum” diyor. Tabula, PDF formatlarındaki veri tablolarını çıkaran ve bilgisayar ekranınızda tabloları otomatik olarak algılayabilen ücretsiz bir araçtır. “Kullandığımız pek çok aracın aksine, gazeteciler tarafından gazeteciler için yaratıldı. Hükümetler verileri tablolar yerine PDF’lerde sağlıyor, bu nedenle bilgileri yararlı bir biçimde göndermek için ajanslarla mücadele etmek yerine bunun gibi araçlara ihtiyacınız var. Tabula çok temiz ve kodlama bilgisi gerekli değil.”

“En sevdiğim veri tabanı, Orta Asya’nın tüm ülkeleri için oluşturduğumuz veri tabanı OpenData.kg, aksi takdirde çok az veri tabanı mevcut” diye açıklıyor. “ 200 veri seti var,  sürekli büyüyor. Parlamento eylemlerinin kayıtları kamu ihaleleri, okulların durumu, hepsini bir araya getiriyoruz ve insanları katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Herhangi bir muhabir bunu kullanabilir ve internette yaşıyor.”

Rosa Furneaux The Bureau of Investigative Journalism

Furneaux, “Şu anki takıntım Panjiva,” diyor. Panjiva, sekiz milyon şirkete ve bir milyardan fazla sevkiyat kaydına ilişkin verilere sahip, yapay zeka güdümlü bir tedarik zinciri platformu. “Tıbbi tedarik zincirleriyle çok ilgileniyorum ve üzerinde çalıştığım hikaye Panjiva olmadan mümkün olmazdı. Maalesef pahalı. Henüz ImportGenius‘u denemedim.” Panjiva, ayda 999 ABD Dolar veya yıllık 10.000 ABD Doları tutarında sınırsız bir fiyatlandırma planı sunuyor. Bununla birlikte muhabirler ayrıca arama terimlerini tırnak içinde ve ardından “site:panjiva.com” ile birlikte Google arama yoluyla ücretsiz olarak Panjiva veri noktalarını bulmayı deneyebilir.

“Genel olarak, istediğimiz veritabanları gerçekten var değil, bu yüzden onları sıfırdan veya var olan veritabanlarından ihtiyacınız olan verileri parça parça bir araya getirmemiz gerekiyor” diye belirtiyor. “Yaptığım son araştırma, aşıları tüm dünyaya adil bir şekilde dağıtmak isteyen kuruluş olan COVAX hakkındaydı ve bulduğum şey, ülkelerin çoğunda size kaç tane aşı verildiğini gösteren merkezi bir veri tabanı olmadığıydı. , ve nerede.”

Vladimir Thorik — RISE Moldova

Bu yılın başlarında Thorik, Moldova vatandaşlarını Rus silahlı kuvvetlerine dahil etmek için yasa dışı bir çabaya dahil olan işe alım görevlilerini belirlemede özellikle yararlı olan üç ücretsiz telefon abonesi uygulaması kullandı. Kampanya, işe alım görevlileri için telefon bağlantılarıyla sokak reklamları ve Telegram gönderilerini içeriyordu.

Thorik, “Bu araştırmada, Rus paralı askerlerinin Kremlin’in işgali altındaki Transdinyester bölgesinde bulunan Rus Ordusu’na Moldovalı sakinlerini dahil etmeleriyle ilgili bazı harika araçlar kullandım” diye açıklıyor. “Bunlar, bir telefon numarasının sahibini belirlemeye yönelik programlar bu uygulamayı yüklemiş olan diğer aboneler tarafından numaranın sahibinin nasıl kaydedildiğini gösteriyor. Bunlar ücretsiz uygulamalar:  EyeconTruecaller, ve Getcontact. Getcontact, ücretsiz bir uygulama kullanarak Rus cep telefonu numaralarına sahip aboneleri belirlemede çok etkili.”

Thorik’in ekibi, işe alım görevlisi numaralarını arayarak ilgili aday gibi davrandı ve ayrıca GIJN’de de yer verilen Telegram botlarını kullandı.

Paylaşmak için favori veya yeni bir haber aracınız veya veritabanınız var mı? Ne olduğunu ve nasıl kullandığınızı bize bildirin.

Ek kaynaklar

Muhabirlerin Sevdiği Araştırma Araçları

Muhabirler Donanma Zehirlenmesine İlişkin Casusları Nasıl Ortaya Çıkardı?

9 Bekçi Muhabirleri ve Onların  Hatalarından Çıkardığı Dersler

Rowan-Philp-140x140

Rowan Philp , GIJN için bir muhabirdir. Eskiden Güney Afrika Sunday Times baş muhabiriydi . Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku