Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Devlet İnterneti’nin Kapatılması Durumunda Çevrim içi Kalmanın Beş Yolu

Bu Yazıyı Oku

VPN’leri kullanmaktan ağ ağlarına kadar, muhabirlerin internet kesintisinde çalışmaya devam etmeleri için çeşitli yollar var. Resim: Shutterstock

 

İnternet’i kapatmak, sivil toplumu ve özgür medyayı engellemek, insan hakları ihlallerini gizlemek veya bilgi akışını kontrol etmek isteyen hükümetlerin ve rejimlerin giderek daha yaygın bir taktiği haline geldi. Bu kesintiler, bireysel web sitelerini sansürlemekten, sosyal medyayı ve mesajlaşma uygulamalarını kısıtlamaktan İnternet’i tamamen kapatmaya kadar birçok şekilde olabilir.

Rest of World , mahremiyet ve güvenlik uzmanlarıyla konuşarak, kesintileri önlemek için araçlar ve taktikler hakkında tavsiyeler aldı. Her şeyden önce yapılacak en önemli şeyin plan yapmak olduğunu vurguladılar. Uzmanlar, kesintilerin risk oluşturduğu ve bu riskin yayıldığı bir yerde yaşıyorsanız hazırlıklı olun. VPN’leri ve diğer uygulamaları indirin. Bağlanmak için İnternet’e ihtiyaç duymayan bir telefon numarası da dahil olmak üzere bir acil durum planınız olduğundan emin olun ve bir şey olursa arayabileceğiniz önemli kişilerin bulunduğu bir telefon ağacınız olsun.

Dijital haklar aktivisti ve Access Now’da #KeepItOn Üyesi olan Marianne Díaz Hernández, “Kapanma durumunda olduğunuzda, zaten çok geç” dedi.

1. Sanal Özel Ağlar (VPN’ler)

VPN’ler, belirli bir ülkede engellenen içeriğe veya web sitelerine erişmenin yaygın bir yoludur. Genellikle telekom operatörleri veya iletişim yetkilileri tarafından yapılan bir engelleme şekli, yerel IP veya İnternet adresine sahip herhangi birinin yasaklı bir siteye ulaşmasını engellemektir. VPN’ler, bağlantınızı uzak bir sunucu üzerinden yönlendirerek IP adresinizi gizler bu nedenle web sitesine ülke dışından erişiyormuşsunuz gibi görünür. Ancak her VPN her durumda çalışmaz. Rusya ve Mısır gibi ülkeler, VPN’lerden gelen trafiği engellemek için ağ yönetimi teknolojilerini kullandı.

Díaz Hernández, TunnelBear ve NordVPN gibi en az iki VPN’ye sahip olmanızı öneriyor.
“Bir VPN genellikle durumların yaklaşık %80’inde kapanmayı atlatır” dedi. Devletin belirli bir web sitesini kısıtladığı durumlarda, bir VPN yalnızca bazen çalışabilir. Díaz Hernández, alan adı sunucunuzu (DNS) da değiştirmenizi önerir.

Bununla birlikte VPN’e göz atarken gizliliğinizi korumadığını unutmamak önemlidir. Anonim gezinme için Díaz Hernández, VPN’niz yüklendikten sonra Tor Browser’ı indirmenizi önerir. Çin, Rusya ve Küba gibi VPN’lerin yasa dışı olduğu veya sıkı bir şekilde düzenlendiği bazı yerler olduğu için ülkenizin yerel yasalarını da kontrol ettiğinizden emin olun.

2. Ağ Ağları

Briar ve Bridgefy gibi uygulamalar protesto, doğal afet veya müzik festivali gibi birçok insanın bir arada olduğu durumlarda özellikle yardımcı olabilir. Mesajlar, Wi-Fi veya Bluetooth bağlantılı cihazlar arasında geçiş yaparak İnternet olmadan çalışan bir ağ oluşturabilir. Kullanıcıların kapanmaları ve İnternet tıkanıklıklarını aşmalarına yardımcı olmak için bir ağ kullanan Fireside Messenger’ın yaratıcısı Stanislav Shalunov, son zamanlarda hükümetin bir askeri darbenin  ortasında İnternet’i kapattığı Sudan’dan Fireside kullanıcılarının sayısında bir artış gördüğünü söyledi.

Birçok ağ ağının yakalanması, sınırlı coğrafi aralıklardadır. Díaz Hernández’e göre çoğu durumda çevrenizdeki insanlarla iletişim kurabileceksiniz ancak dış dünyayla iletişim kuramayacaksınız. Ayrıca, ağ ağları aşılmaz değildir. 2020’de Londra Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Bridgefy’nin aktivistleri ve protestocuları bir kullanıcının başka bir kullanıcının kimliğine bürünebileceği sahtekarlık gibi sabotaj veya gözetim eylemlerine karşı savunmasız bırakabilecek birkaç güvenlik açığına sahip olduğunu buldu.

Protestolar 2011’de ülkeyi kasıp kavururken meydana gelen internet kesintisine yanıt olarak oluşturulan bir illüstrasyon “Mısır İnterneti Kapattı”. Resim: Jose Mesa/ Flikr (Creative Commons lisansı)

 

3. Uluslararası SIM Kartlar

Mobil İnternet kesintileri genellikle ağ operatörleri tarafından basitçe küresel ağa olan bağlantıları kapatarak uygulanır. Ancak sınır bölgelerinde İnternet’in hala erişilebilir olduğu komşu bir ülkeden ağ almak bazen mümkündür. Yabancı bir SIM karta sahip olmak halen çalışmakta olan ağlarla bağlantı kurmaya yardımcı oluyor ve Myanmar’da birbirleriyle bağlantıda kalmak denizaşırı meslektaşlarıyla konuşmak ve mobil transfer hizmetleri aracılığıyla para almak için Tayland SIM’lerini kullanan gazetecilere ve insan hakları çalışanlarına yardımcı oldu. .

4. Yandan Yükleme Uygulamaları

Bazı durumlarda bir hükümet, Rusya’nın Facebook’a yaptığı gibi bir platforma erişimi uygulama mağazalarından kaldırarak sınırlamaya çalışabilir. Android’de kullanıcıların resmi uygulama mağazalarına ihtiyacı yoktur. Bunun yerine uygulamaları doğrudan cihaza indirerek “yan uygulamalar“. Ancak bu yöntem risk içerir Google gibi büyük hiçbir şirket bu uygulamaların meşru olduğundan emin olmak için kontrol etmediğinden, bazı uygulamalar kötü amaçlı yazılım içerebilir. Bazıları can sıkıcı olabilir moda ve fotoğraf uygulamaları gibi görünen ancak gerçekten hizmet veren bir dizi uygulama gibi.

5. Uydu İçeriği

Uzun süreli kapatmalar veya sansürde dışarıdan içerik ve bilgilere erişim daha kapsamlı bir çözüm gerektirebilir. İran’da Sırt Çantası olarak da adlandırılan Toosheh, kullanıcıların kaydedip indirebileceği içerik paketlerini yayınlamak için uydu çanaklarını (birçok evin TV izlemek zorunda olduğu türden) kullanıyor. Bu yöntem haberlere, YouTube videolarına veya diğer içeriklere erişmek için yararlı olmakla birlikte, kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurmasına izin vermez (içerik bir USB sürücüsüne indirilebilir ve manuel olarak paylaşılabilir).

Son zamanlarda SpaceX, Rus işgali nedeniyle bağlantısız kalan Ukrayna bölgelerine Starlink uydu İnternet’i sağladı. Bununla birlikte uydu İnternet alıcıları pahalıdır ve onları bulmak nispeten kolay olduğu için kullanıcıları savunmasız hale getirebilir.

Bu makale ilk olarak Rest of World tarafından İnternet kesintileriyle ilgili bir dizinin parçası olarak yayımlandı. Orjinalini buradan okuyabilirsiniz. Hikaye izin alınarak yeniden yayımlanmıştır.

Ek kaynaklar

Rusya’nın Özgür Basına Saldırısı: Meduza ve Novaya Gazeta’dan İçgörü ve Hayatta Kalma Stratejileri

Devletinizin Satın Aldığı Casus Teknolojisini Ortaya Çıkarmak İçin İpuçları

Saldırı ve Zulümle Karşı Karşıya Olan Gazetecilerden Alınan Dersler

Vittoria Elliott, politika, dezenformasyon, emek, insan hakları ve çatışma konularına odaklanarak teknolojinin sosyal etkisini ve sonuçlarını kapsayan serbest çalışan bir muhabirdir. Rest of World’de eski bir personel muhabiri olan çalışmaları The New Humanitarian, Al Jazeera English, ZDF German Television ve ProPublica tarafından da yayınlandı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Haberler & Analiz

GIJN 20. Yılını Kutluyor

GIJN üye sayısı 35 gruptan 244’e ve 21 ülkeden 90’a yükseldi. Erişimimiz bir avuç gazeteciden sosyal medyada 400.000’den fazla takipçiye ulaştı ve web sitelerimiz her gün 140 ülkeden ziyaret alıyor.

İpucu Sayfası Haber Yazım Araçları ve İpuçları

Wayback Machine’i Kullanmak İçin 4 Temel İpucu Daha

ProPublica’dan Craig Silverman, Wayback Machine’in yöneticisi Mark Graham ile yaptığı röportajdan yola çıkarak, sayfaları toplu olarak arşivleme, değişiklikleri karşılaştırma ve bir sayfanın öğelerinin ne zaman arşivlendiğini görme gibi Wayback Machine’in kullanımıyla ilgili daha önemli ipuçları paylaşıyor.