Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Hikayeler

Başlıklar

YENİ|Gazetecilerin Organize Suçları Araştırma Rehberi

Bu Yazıyı Oku

Organized Crime - Introduction main image

İlistürasyon: GIJN için Ann Kiernan hazırladı.

Fabrikalarında köle işçi çalıştıran ulusötesi bir giyim markası. Bir tapınaktan çalınan, denizaşırı ticareti yapılan ve milyonlarca dolara bir müzeye satılan 11. yüzyıldan kalma bir heykel. Kredi kartı bilgilerini çalmak ve turist hesaplarından nakit çekmek için ATM’leri hackleyen bir çete. Uyuşturucuyla ilgili bir katliam ve bunun sonucunda yüzlerce insan kayıp. Bunlar, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacı gazeteciler tarafından son yıllarda ele alınan organize suç hikayelerinden sadece birkaçı.

Tahminler değişiyor ancak organize suçun trilyon dolarlık bir iş olduğu düşünülüyor. Birleşmiş Milletler’in bir araştırması, yıllık gelirlerini küresel mal ihracatının %7’sine yakın bir yere koydu. Bir gölge hükümet gibi kendi vergilerini topluyor ve kendi kurallarını uyguluyor. Ekonomik kalkınmayı, sosyal ilerlemeyi, kadınların durumunu ve çevremizin bozulmasını etkiler bu. Pek çok ülkede, sivil idarenin yerini hırsızlık yoluyla hükümet aldı. Oyun alanını yozlaşmış ve şiddetli olana doğru eğiyor.

Günümüzün suç örgütleri çok uluslu ve girişimcidir. Neredeyse her yerde varlar ve küreselleşmeden, modern teknolojiden ve zayıf uygulamadan yararlanırlar. Büyük ölçüde ulusal sınırlarla bağlı olan polis, günümüzün suç patronları parayı, insanları ve kaçak malları dünya çapında birkaç engelle hareket ettirirken geride bırakıyor. Zor soruları sormak, parçaları bir araya getirmek ve dünyamızı yeniden şekillendiren suçları anlamlandırmak çoğu zaman araştırmacı gazetecilere bırakılıyor.

Bunu akılda tutarak, GIJN olarak bu Organize Suçları Araştırmaya Yönelik Rehber Kılavuzu sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Önde gelen suç muhabirlerinden (ve bir profesörden) bu karmaşık ve tehlikeli konuların nasıl ele alınacağına dair zor kazanılmış tavsiyelerini vermelerini istedik. Dokuz kilit alan seçtik: suç finansmanı, narkotik, silah ticareti, çevre suçları, zorla kaybetmeler, siber suçlar, mafya devletleri, insan kaçakçılığı ve sanat ve antikalar.

Listemiz kapsamlı değil. Sahtecilik, korsanlık, karaborsa balıkçılığı, tütün kaçakçılığı ve yasa dışı ticaret dünyasında araştırılacak çok şey var. Dünyanın en büyük suç örgütleri İtalya’nın Mafyası ve Ndrangheta, Japonya’nın Yakuza’sı, Latin Amerika’nın uyuşturucu kartelleri, Çinli üçlüler, Rus mafyası ve daha fazlasını yakından görülmeye değerler. Ancak şimdilik, dünya çapındaki girişimci muhabirler için bir başlangıç ​​noktası olarak bu kılavuzu sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Her bölümde, dahil olan ana etkenleri ve oyuncuları, size yol gösterecek temel kaynakları, birden fazla bölgeden örnek olay incelemelerini ve sorunun nasıl araştırılacağına ilişkin ipuçlarını ve araçları tartışıyoruz.

Bu kılavuz, Cenevre merkezli bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Sınıraşan Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim’in (GITOC) paha biçilmez desteği sayesinde, organize suça karşı yeni ve yenilikçi stratejiler ve yanıtlar aramaya kendini adamış olması sayesinde mümkün olmuştur. GIJN’den Andrea Arzaba (proje yöneticisi), David Kaplan (genel müdür), Reed Richardson, Laura Dixon ve Tanya Pampalone (editörler) tarafından üretildi. Ann Kiernan çizimleri sağladı. Çeviriler, prodüksiyon ve daha pek çok konuda yardımcı olan GIJN personelinin geri kalanına özel teşekkürler. Tek tek bölümler ve yazarları hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki İçindekiler bölümüne bakınız.

İçindekiler Bölümü 

Birinci Bölüm: Kara Para Aklama
Yazar: Paul Radu (Romanya)

İkinci Bölüm: Uyuşturucu Kaçakçılığı
Yazar: Steven Dudley (ABD)

Üçüncü Bölüm: Siber Suç
Yazar: Kate Fazzini (ABD)

Dördüncü Bölüm: Zorla Kaybetmeler
Yazar: Marcela Turati (Meksika)

Beşinci Bölüm: İnsan Ticareti
Yazar: Martha Mendoza (ABD)

Altıncı Bölüm: Silah Ticareti
Yazar: Khadija Sharife (Güney Afrika)

Yedinci Bölüm: Çevre Suçları
Yazar: Toby McIntosh (ABD)

Sekizinci Bölüm: Eski Eser Kaçakçılığı
Yazar: Donna Yates (Hollanda)

Dokuzuncu Bölüm: Mafya Devletleri ve Kleptokrasiler
Yazar: Drew Sullivan (ABD)

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

GIJC21, NYT Days of Rage documentary

Haber Yazım Araçları ve İpuçları

Görsel Araştırma Teknikleri

NYT’den uzmanlar, geleneksel raporlama engellerinin üstesinden gelmek için adli video araçlarının nasıl kullanılacağına dair ipuçları sundu.

Haber Yazım Araçları ve İpuçları

İklim Değişikliği Krizini Araştırmak İçin İpuçları

GIJC21’in ikinci gününde Brezilya, Endonezya ve Hollanda’dan gazeteciler, şimdiye kadar araştırdıkları en önemli haberin nasıl ele alındığına dair ipuçları ve araçlar anlatıyor: insanlık eşi görülmemiş iklim değişikliğiyle nasıl başa çıkıyor.