Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı ve GIJN’in Tarihi!

Bu Yazıyı Oku

Houston, ABD merkezli büyük araştırmacı gazeteciler derneği olan Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler’i yönettiği Missouri’de CAR’ın öncülüğünü yapmıştı. IRE’nin Ulusal Bilgisayar Destekli Habercilik Enstitüsü (NICAR) uluslararası ilgi görüyordu. Gerçekten de Mulvad, 1996’da bir IRE “eğitim kampına” katıldıktan sonra CAR’dan etkilendi. Eve döndüğünde, Danimarka Uluslararası Analitik Araştırmacı Gazetecilik Merkezi olan DICAR’ı kurdu ve Avrupa’daki meslektaşlarına veri gazeteciliğini tanıtmakla meşguldü. Yıllık etkinlikleri şimdi yarım düzine ülkeden gazetecileri çekiyordu. O ve Houston geleceği düşünüyorlardı.

“Neden bir dahaki sefere dünyayı davet etmiyoruz?” diye sordu.

Ortam böyle bir girişim için verimliydi. Küreselleşmenin harekete geçirdiği araştırmacı gazetecilik, internet, cep telefonları ve Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte dünya çapında yaygınlaşıyordu. Büyüyen küresel korsan topluluğu için henüz gerçek bir merkez, merkezi bir toplanma noktası yoktu. Ancak Houston ve Mulvad, rekabetçi ve yalnız kurtlar olarak bilinen gazetecilerin böyle bir çağrıya cevap verip vermeyeceğini bilmiyorlardı.

2001 yılında DICAR, IRE ve Danimarka Araştırmacı Gazeteciler Derneği tarafından desteklenen Mulvad, bir Nisan hafta sonu için Kopenhag’ın en ünlü otelinde yer ayırttı ve en iyisini umdu. Houston, “Bazı insanların geleceğini düşündük ama gerçekten bilmiyorduk” diye hatırlıyor. “Doğru zamanda doğru olay olduğu ortaya çıktı.”

Toplamda, 40 ülkeden 300’den fazla gazeteci o hafta sonu Kopenhag’a geldi ve ipuçları, araçlar ve nicesi paylaşıldı. Dünyada yalnız olmadıklarını keşfettiklerinden, atmosfer zaman zaman dini bir canlanmayı andırıyordu. Houston, “Nereli oldukları ve nerede çalıştıkları önemli değil, araştırmacı gazeteciler birbirine çok benziyor” diyor. “Ani bir anlayış ve anında bir bağ oluştu. Birçokları için, ilk gün insanların bilgilerini ne kadar açık bir şekilde paylaştığı bir sürpriz oldu. İkinci gün, kabul görmüş bir uygulama oldu.”

Bu mütevazi başlangıçlar, bu Kasım’da on ikinci kez düzenlenecek olan Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı‘nın başlangıcıydı. Bu yıl ilk kez çevrim içi düzenliyoruz.  Yıllar boyunca, konferanslar 140 ülkeden 8.000’den fazla gazeteciyi bir araya getirdi ve eğitti. Bu süreçte, araştırmacı gazetecilik ve veri gazeteciliğinin dünya çapında hızla yayılmasında, beceri seviyelerinin yükseltilmesinde, olağanüstü iş birliklerinin kıvılcımlanmasında ve düzinelerce araştırmacı gazetecilik organizasyonunun kurulmasına yardım edilmesinde kilit bir rol oynadılar.

Mulvad, “Bugünkü haline geleceğini asla hayal etmemiştim” diyor. “Bu, kariyerimde katkıda bulunduğum en önemli şey oldu. O zamanlar bunu bilmiyorduk. Sadece olan oldu.”

Bu ilk konferanstan iki yıl sonra ekip, yine Kopenhag’da ikinci bir küresel toplantı düzenledi. 11 Eylül saldırıları ve küresel güvenlik önlemleri, katılımı azaltarak seyahati zorlaştırdı, ancak yine de yaklaşık 300 kişi geldi ve heyecan devam etti. Houston ve Mulvad, gördüklerinin beceri paylaşımı, eğitim açlığı, iş birlikçi ruhların tesadüf olmadığına ikna oldular. Houston, “Konferanslar arasında herkes iletişim halinde kalmak istedi ve biz de devam eden bir ağımız olduğundan emin olmak istedik” diyor. Bir ilkeler bildirisi hazırladılar ve gayri resmi bir dernek kurmak için konferansta bir toplantı düzenlediler.

Düzenleme beyanı basit ve anlaşılırdı: “Araştırmacı ve bilgisayar destekli habercilikte gazeteciler arasında eğitim ve bilgi paylaşımını destekleyen bağımsız gazetecilik kuruluşlarından oluşan bir ağ” oluşturacaklardı. Yeni grubun hedefleri: konferanslar ve çalıştaylar düzenlemek, araştırmacı ve veri gazeteciliği organizasyonlarının oluşturulmasına ve sürdürülmesine yardımcı olmak, en iyi uygulamaları desteklemek ve teşvik etmek, kamuya açık belgelere ve verilere erişimin sağlanmasına yardımcı olmak ve dünya çapında araştırmacı gazeteciler için kaynaklar ve ağ hizmetleri sağlamak.

Üyelik , kar amacı gütmeyen kuruluşlarla veya dünyadaki eşdeğerleriyle sınırlıydı. Sebep: Ticari medya, araştırmacı gazetecilikte kesinlikle önemli bir rol oynamış olsa da, onu dünyaya yayan eğitim, öğretim, rehberlik ve beceri paylaşımının çoğunu yapan kar amacı gütmeyen kuruluşlardır.

Toplamda, 22 ülkeden 35 kuruluş kuruluş belge imzaladı. Üçte ikiden fazlası Avrupa’dandı, ancak liste dünya çapında araştırmacı gazeteciliğe öncülük eden grupları içeriyordu: Brezilya, Almanya, Hollanda, İskandinavya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dernekler ve Gana, Filipinler, Nepal’deki raporlama merkezleri , ve Romanya. Bir avuç okul ve eğitim enstitüsü, bir medya geliştirme STK’sı ve o zamanlar az bilinen ICIJ adlı bir sınır ötesi konsorsiyum vardı. IRE bir listserve katkıda bulundu, ancak hiçbir finansman ve merkezi bir organizasyon yoktu.

Kendilerine Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı veya GIJN adını verdiler.

GIJN kareGIJN, 2005 yılında Amsterdam’dan başlayarak her 18 ila 24 ayda bir yapılacak olan küresel konferanslara  destek sistemi olarak işlev gördü. Hollanda-Flaman Araştırmacı Gazeteciler Derneği VVOJ sponsorluğunda düzenlenen Amsterdam etkinliğine yine dünyanın dört bir yanından yüzlerce gazeteci katıldı. Bunu 2007’de Toronto’da Kanada Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen başarılı konferanslar izledi, 2008’de Lillehammer’da, Norveç’in araştırmacı gazetecilik derneği SKUP tarafından ve 2010’da Cenevre’de, İsviçre Araştırmacı Gazeteciler Ağı.

cima anketiCenevre’deki altıncı konferansta, olayların boyut ve karmaşıklık açısından büyüdüğü açıktı. 80 ülkeden 500’den fazla gazeteci, çoğu üçüncü veya dördüncü kez büyük toplantılara akın etti. Houston ve Mulvad’ın öngördüğü yeni başlayan küresel topluluk şimdi kelimenin tam anlamıyla tüm dünyaya yayıldı. Ticari medya, kaybedilen reklam ve durgunluğun çifte darbesi altında acı çekerken, GIJN’nin omurgasını oluşturan kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, dünya çapında örnek alınan bir model haline geldi. 2007’de Uluslararası Medya Yardım Merkezi tarafından yapılan bir ankette 26 ülkede 39 kâr amacı gütmeyen araştırmacı gazetecilik merkezi belirlendi ve bu sayı önümüzdeki beş yıl içinde ikiye katlanacak.

2010’da Houston ve Mulvad, örülmüş ağda artan taleplerle başa çıkmak için Gönüllü Grubu GIJN için resmi olmayan bir kurul kurdu. Konferans organizatörlerinin para toplamak ve harika gazeteciler bulmak için yardıma ihtiyacı vardı. Hikayeler giderek sınırları aşarken, muhabirler diğer kıtalardaki meslektaşlarına nasıl ulaşacaklarını bilmek istediler. Hüsrana uğrayan editörler, kendi kâr amacı gütmeyen kuruluşlarını nasıl kuracaklarını bilmek istediler. Diğerleri atölye çalışmaları ve en son ipuçları ve teknikleri istedi. Ve bir zamanlar yenilikçi bir yan gösteri olan veri gazeteciliği kızışmıştı, Küresel Konferansların eğitmenleri, şu anda yüksek talep gören bir bilgisayar okuryazarı muhabir nesli üretmişti.

Küresel konferansların gazileri için daha fazla yapının hem küresel konferanslara hem de küresel ağa fayda sağlayacağı giderek daha açık hale geldi. 2011 yılında, Houston, Mulvad ve diğerlerinin desteğiyle, GIJN’e gelen birçok talebi yönetmek, küresel konferansları desteklemek ve GIJN’nin dünya çapında araştırmacı gazeteciliği güçlendirme temel misyonunu ilerletmek için bir sekreterlik kurulmasını önerdim. Ekim 2011’de, Ukrayna’nın Kiev kentinde düzenlenen yedinci küresel konferansta, GIJN üyeliğinin temsilcileri sağlam bir tartışma gerçekleştirdi ve Şubat 2012’de başlatılan geçici bir sekreterya kurulmasını onayladı.

2013 GIJC katılımcıları, Rio de Janeiro'daki konferansın 2. gününde dikkatle dinliyor.

Rio’da rekor bir kalabalık: Abraji ve IPYS ile birlikte Rio de Janeiro’da düzenlenen GIJC13’te 1.350 katılımcıdan bazıları.

Bu yeni girişimin yöneticisi olma ayrıcalığına sahip oldum. Adessium ve Açık Toplum vakıflarından gelen 35.000 ABD Doları tutarındaki başlangıç ​​fonuyla, temelleri atmak için bir yıl harcadık, kapsamlı kaynaklara sahip bir web sitesi, küresel bir takvim ve dünya çapında araştırmacı gazetecilik üzerine haberler, çoklu ağ ve sosyal medya platformları kurmak ve GIJN’yi büyük ölçüde Avrupa ve Kuzey Amerika ağından gerçekten küresel bir ağ haline dönüştürmek için iddialı bir plan başlatmak. Çabalarımız , Rio de Janeiro’daki 2013 Küresel Konferansı ile büyük bir ivme kazandı. Yeni sekreterya, Brezilya’nın dinamik araştırmacı gazetecilik derneği Abraji ile gelişmekte olan dünyadaki ilk Küresel Konferansı düzenlemek için ortaklık kurdu. Konferansımızı hem Abraji’nin yıllık kongresi hem de Latin Amerika Araştırmacı Gazetecilik Konferansı olan COLPIN ile birleştirdik. Etki hepimizi şaşırttı. Bin kişinin katılımının beklendiği Rio konferansına 93 ülkeden rekor   bir sayı yani 1.350 kişi katıldı.

Rio’da, GIJN üyeliği çabalarımızı güçlü bir şekilde onayladı ve neredeyse oybirliğiyle alınan oylarla, sekreteryayı kalıcı hale getirmeye, sekreterliği tek bir yerde tutmaya (görevini değiştirmek için rakip bir öneriyi geri çevirerek) ve atamaya karar verdi.  Ben, GIJN’nin ilk yönetici direktörü olarak üç yıllığına göreve atandım.

ana sözleşme

GIJN’nin Ana Sözleşmesi.

Ardından, Mayıs 2014’te, GIJN’nin geleceğine ilişkin bir tartışmanın ardından, üyeler, GIJN’e daha fazla yapı ve resmi yasal statü kazandıran önlemleri yeniden ezici bir çoğunlukla onayladılar. O zamana kadar, GIJN 44 ülkede 98 üye kuruluşa ulaşmıştı. Çevrimiçi bir seçimde, üyeler, Global Network’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıtlı bir kâr amacı gütmeyen kuruluş yapmak ve altı bölgeden coğrafi temsili sağlayan seçilmiş bir yönetim kurulu oluşturmak için %90’dan fazla farkla oy kullandı . Daha sonra GIJN’nin ilk seçilmiş yönetim kurulunu oluşturmak için bir oylama yapıldı ve ağa 10 ülkeden 15 gazeteci ile resmi bir yönetim organı oluştu.

Bugün GIJN , 23 ülkede yerleşik bir kadroya sahip ve 12 dilde yayın yapmaktadır. 2012 yılında sosyal medyada sadece 800 takipçiye sahipken, şimdi 20 platformda 350.000 takipçiye ve günde 140 ülkede okuyucular tarafından izlenen canlı bir web sitesine sahibiz. Üyeliğimiz, 82 ülkedeki 211 sivil toplum kuruluşuna dört kattan fazla arttı.

Sekreterliğin kurulmasından bu yana, personelimiz dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 12.000 yardım talebine yanıt verdi. Ayrıca , binden fazla ipucu sayfası, video ve öğretici içeren ve GIJN’nin bu hafta yayınladığı iki organize suç ve gerçek kontrol soruşturma hikayeleri de dahil olmak üzere yüzün üzerinde habercilik kılavuzu içeren, yaygın olarak kullanılan bir Kaynak Merkezi kurduk.

2014 yılında, Manila’da Asya’nın ilk Araştırmacı Gazetecilik Konferansını başlattık ve Katmandu ve Seul’de hareketli IJAsia toplantıları düzenlemeye devam ettik. 2015’te GIJC15’e yaklaşık 1.000 gazeteci çekmek üzere Norveç’in SKUP’ına katıldık ve ardından iki yıl sonra Afrika’daki ilk küresel konferansımız olan Johannesburg’daki GIJC17’ye 1200 gazeteciyi getirmek için Wits Journalism ile birlikte çalıştık.

Pandemiden hemen önce, Ekim 2019’da, Hamburg’daki Netzwerk Recherche’deki Alman meslektaşlarımızla birlikte GIJC19’u gerçekleştirdiğimiz için şanslıydık. Araştırmacı gazeteciliğe küresel ilginin arttığını biliyorduk ancak yanıt bizi bile şaşırttı: GIJC19, 131 ülkeden 1750 kişiyle şimdiye kadarki en büyük toplantımız oldu. İlgi tesislerimizin kapasitesini aştı ve 400 kişilik bir bekleme listesiyle karşılaştık.

Gelecekte ne var? Dünya çapındaki girişimci gazetecileri kaynaklar, kapasite ve birbirleriyle birbirine bağlayan ağlar oluşturmak ve yaymak için çok çalışıyoruz. Dünya çapında araştırmacı gazetecilik gruplarını güçlendirmek için çalışıyoruz; GIJN’nin sunduğu kaynakları genişletmek yardım taleplerine yanıt verme kapasitemizi artırmak ve araştırmacı grupları iş becerileri, kaynak yaratma ve gelir çeşitlendirmesi konularında eğitin.

Çalışmalarımız, insan haklarına, demokrasiye ve bağımsız basına karşı büyüyen küresel bir tepkinin ortasında gerçekleşiyor. Meslektaşlarımızın nispeten güvende olduğunu düşündüğümüz ülkelerde bile haber medyası ciddi bir saldırı altında. Ancak dünya çapında bir araştırmacı basın yayıldı ve sosyal sorumluluğa ve ilerlemeye inananlar, bekçi köpeği gazeteciliğinin gelişme için iyi sağlık hizmetleri, dürüst polisler ve iş için eşit bir oyun alanı kadar gerekli olduğunu kabul ediyor. Bugün, daha fazla ülkede, her zamankinden daha iyi araçlarla sert gazetecilik yapan daha fazla gazetecimiz var.

Tüm bunların Kasım ayının ilk haftasında gerçekleşen 12. küresel konferansımızdan daha iyi bir göstergesi olamaz. 140 ülkeden 1600’den fazla katılımcı bekliyoruz. Konferans ortak ev sahibimiz Avustralya’nın Judith Neilson Gazetecilik ve Fikirler Enstitüsü’ne , irili ufaklı bir düzine bağışçıya ve bizi eş sponsor olarak destekleyen iki düzine GIJN üyesi kuruluşa çok teşekkür ederiz.

Bu konferanslar ve onlara katılımınız  mümkün olana inancımızı tazeliyor. Her gün, yolsuzluğu, gücün kötüye kullanılması ve hesap verebilirliğin eksikliğini ifşa ederek meslektaşlarımızın yarattığı etkiyi ilk elden görüyoruz. Bunun için, on yıl önce bir kadeh şarap içerek neyin mümkün olduğunu görme vizyonuna sahip olan iki öncüye minnettarız.

Brant Houston, “Bir sonraki aşamaya geçtik” diyor. “İnsanların senin var olmadığını hayal etmesi zor olduğunda bir sonraki aşamaya ulaştığını biliyorsun.”


logo-300x300Bu hikayeyi, 2015’te Norveç’in Lillehammer kentinde düzenlenen dokuzuncu Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı dergisinde yayınlanan orijinal versiyonundan güncelledik. Bunu ilk kez yayınlayan Norveç Araştırmacı Gazeteciler Derneği SKUP’taki ortaklarımıza teşekkür ederiz .

Kaplan2David E. Kaplan , Global Investigative Journalism Network’ün yönetici direktörüdür. Daha önce Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun direktörü ve US News & World Report’ta baş araştırmacı muhabir olarak görev yaptı. İki düzine ülkeden habercilik  yaptı ve 25’ten fazla ödül kazandı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku