Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Köpekbalığı Saldırısı, Şehrin Serin Noktaları, Yasadışı Mayınlar, Aşırı Havalar, Yaz Tatili

Bu Yazıyı Oku

Carbon Brief, dünya genelinde 504 aşırı hava olayını haritaladı. Resim: Ekran görüntüsü.

 

İnsanlar serin kalmanın yollarını aramaya teşvik eden sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıya. Bloomberg, en sıcak şehirlerin bazılarında daha serin noktaların haritasını çıkardı. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerinden oluşan insan küratörlüğümüzde ayrıca The New York Times’ın Brezilya Amazon, BBC ve Finance Uncovered’ın Birleşik Krallık’taki bir şeffaflık boşluğunu kullanan yaptırımlı oligarklarla ilgili açıklaması, Carbon Özetin insan kaynaklı iklim değişikliği ile aşırı hava arasındaki bağlantı hakkındaki raporu ve The Wall Street Journal’ın dünyadaki köpekbalığı saldırılarının sıklığına bakışı yer alıyor.

Isı Haritaları ile Soğuk Noktaları Bulma

Günümüzün modern şehirleri hızla kentsel ısı adaları haline geliyor ve sıcaklıklar kırsal alanlardan önemli ölçüde daha yüksek. Ancak bu bunaltıcı şehirlerde serin noktalar var. Avrupa Uzay Ajansı tarafından üretilen uydu görüntülerini ve NASA ve ABD Jeolojik Araştırması verilerini analiz eden Bloomberg, Londra, Delhi, Fez, Los Angeles, Melbourne ve Sevilla gibi sıcak şehirlerde daha soğuk sıcağa sahip birkaç mahalle tespit etti. Bu yerler, çevre sıcaklıklarını azaltmaya yardımcı olan belirli özelliklere sahipti: çok sayıda yeşillik ve açık alan, kalıcı gölge, asfaltsız yollar, yansıtıcı boyalı çatılar veya bir nehir, kanal veya göletin yanında olmaları. Ayrıca göz atmaya değer: Mongabay’ın elle çizilmiş bir veri görselleştirmesiyle evleri serin kalacak şekilde tasarlamaya ilişkin araç.

 

Yasadışı Pistlerin ve Mayınların Haritalanması

Brezilya Amazon’unda gelişen, yasadışı bir madencilik endüstrisi yerli toprakları yok ediyor ve tropikal yağmur ormanlarındaki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. New York Times, bölgedeki yasadışı uçak pistlerinin varlığını haritalamak için 2016’ya kadar uzanan binlerce uydu görüntüsünü incelemek için bir araç geliştirdi. Rapor, geçtiğimiz yıl aktif olan 1.269 kayıt dışı uçak pistini belirledi ve bunların 61’i Yanomami Yerli topraklarında bulunuyor.

 

Yaptırım Uygulanan Oligarklar Açıklıktan Yararlanıyor

2016’da İngiliz hükümeti, neredeyse tüm İngiltere şirketlerini gerçek sahiplerini belirlemeye zorlayan bir şirket intifa hakkı kaydı başlattı. Ancak bu şeffaflık önlemi English Limited Partnerships’i (ELP) kapsamıyor. O zamandan beri 4.500’den fazla ELP kuruldu. BBC ve Finance Uncovered tarafından sızdırılan belgeler ve binlerce şirket kaydına ilişkin bir analize göre, bu boşluk güçlü insanların kara para aklamayla mücadele yasalarından kaçması için bir yol haline geldi ve yaptırım uygulanan Rus oligarkları tarafından istismar edildi.

İnsan Bağlantılı Aşırı Hava Olayları

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, tayfunlar ve rekor kıran yağışlar gibi aşırı hava olaylarını araştırıyorlar. Bu çalışmaların çoğu, insan faaliyetlerinin belirli türdeki aşırı hava olaylarının riskini artırmada bir faktör olduğuna işaret ediyor. Carbon Brief, yüzlerce ilişkilendirme çalışmasına göz attı ve dünya çapında 504 aşırı hava olayını haritaladı. Haritada yer alan olayların %71’inin insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha olası veya daha şiddetli hale geldiğini bildirdi.

 

Yalıtım: Paradan ve Çevreden Tasarruf

Guardian’a göre, İngiliz evleri Avrupa’daki en kötü yalıtılmış evler. Bu, daha fazla enerji gerektirdiği ve dolayısıyla soğuk aylarda onları ısıtmanın daha pahalı olduğu anlamına gelir. Gazee okuyuculara, evlerinin çatı katları, duvarları ve pencereleri için yalıtım eklemeleri veya tamamlamaları halinde yapabilecekleri potansiyel finansal tasarruflar ve karbon çıktısının azaltılması konusunda yol gösterdi. Guardian’ın hesaplamasına göre: bu tür yalıtım iyileştirmeleri, kişinin yıllık gaz faturasını 458 £ (560 $) kadar azaltabilir ve karbon emisyonlarını 2.186 kg’dan 1.051 kg’a kadar yarı yarıya azaltabilir.

 

Rus Askeri Radarlarının Haritalanması

Ukraynalı bir veri gazeteciliği sitesi olan Texty, sentinel uydularından elde edilen verileri analiz ederek, ilk olarak bu yılın Nisan ayının ortalarında Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında Rus askeri radarlarının varlığının haritasını çıkardı. Üç ay sonra gazeteciler herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek istediler. Mayıs ve Temmuz arasındaki dönemi ‘taramak’ için Bellingcat’in Radar Girişim İzleyici ve 5Ghz Girişim İzleyici’yi kullandılar ve ülkede bulunan radarların sayısının arttığını buldular.

 

Ödül Hakemleri Arasında Çeşitlilik Eksikliği

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en prestijli gazetecilik ödüllerinin jüri üyeleri ne kadar çeşitli? Asya Amerikan Gazeteciler Derneği üyeleri, bu yıl Pulitzer Ödülleri, Peabody Ödülleri, Gerald Loeb Ödülleri ve Livingston Ödülleri için kazananları belirleyecek 66 yargıcın ırk ve etnik kökenlerini istedi. Öğrenciler endişe verici bir çeşitlilik eksikliği buldular: Asyalı Amerikalıların, Siyahların ve Latinlerin bu panellerdeki temsili, ABD nüfusundaki kendi bileşimleriyle orantısızdı.

 

Köpekbalığı Saldırıları

Bu yaz New York’un Long Island kıyılarında bir dizi köpekbalığı saldırısı, plaj sakinleri, sörfçüler ve dalgıçlar arasında endişelere yol açtı. Wall Street Journal, bu köpekbalığı karşılaşmalarının ABD’de ve dünya genelinde ne kadar sık veya nadir olduğunu görmek için verileri inceledi.

 

İnsan-Makak Çatışmaları

Bir maymun türü olan makaklar, Singapur’daki haberlerde göründüğünde, manşetler ve içerik olumsuz yönde. Genellikle insanlarla olan çatışmalardan bahsederler makakların çocuklara yaklaşması, eşyaları ve yiyecekleri çalması, saldırgan olması veya saldırması dahil. Singapur merkezli veri odaklı bir hikaye anlatımı stüdyosu olan Kontinentalist, şehir insanları ve makaklar arasındaki karmaşık ilişkiyi inceledi.

“Görünür” Yaz Tatili

Siyaset bilimci Anders Sundell, Google’ın Ocak 2020 ile Temmuz 2022 arasındaki Hareketlilik Raporları verilerini kullanarak ABD, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve İsveç’teki insanların işyerlerinde ne kadar zaman harcadıklarını inceledi. Avrupa ülkelerinde bir eğilim keşfetti: Avrupalıların tatile çıkma eğiliminde olduğu Temmuz ve Ağustos ayları değerlerinde açık bir düşüş var. Ancak ABD’de görünür bir yaz tatiline dair böyle bir belirti yok.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.

Haber Yazım Araçları ve İpuçları Veri Gazeteciliği

Verileri Yorumlama: Rakamları Nasıl Okuyacağınızı Bildiğinizden Emin Olmak İçin İpuçları!

Araştırmacı gazetecilik için verileri kullanırken, bilgilerin nasıl elde edileceğini ve temizleneceğini öğrenmek önemlidir. Ancak bulgularınızı doğru yorumlamanız ve sayılardan, filtrelerden ve elektronik tablolardan doğru sonuçları çıkarmanız da çok önemlidir. Eğer matematiği doğru yapamazsanız cevapları doğru okuyamazsanız ve hedef kitlenizi yanıltabilirsiniz.