Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici
Ukrainians protest Russian aggression
Ukrainians protest Russian aggression
» Rehber

Kaynak

Başlıklar

Gazetecilere Ukrayna’yı Takip İçin Kaynaklar

Bu Yazıyı Oku

Ukrainians protest Russian aggression

Fotoğraf: Ekran görüntüsü.


Editörün Notu: Bu makale ilk olarak Nieman Lab‘de yayınlanmıştır ve Creative Commons lisansı altında yeniden yayınlıyoruz. Haber kaynaklarının ve çatışmayı kapsayan güvenilir sitelerin bağlantılarının bir başka yararlı listesi de Journalism.co.uk adresinden ulaşabilirsiniz.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği haberlerini takip etmek zor özellikle de durum hakkında zaten çok bilgili değilseniz. Twitter’a dönmek otomatik tepki olabilir, ancak o kadar da yararlı değildir. Varsayılanın kronolojik olmaması haberlerin sıra dışı olduğu anlamına gelir (nasıl düzeltebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz) Görüşler, olay yerinden haber veren insanlardan daha ağır basar. @Conflicts gibi büyük hesaplar da dahil olmak üzere Ukrayna’dan video yayınlayan birçok Twitter kullanıcısı hesaplarının askıya alındığını veya kilitlendiğini açıklamıştı ama daha sonra Twitter hata yaptıklarını belirtmişti.

ABD Pensilvanya’daki Lehigh Üniversitesi’nde gazetecilik ve iletişim doçenti olan Jeremy Littau bu gibi durumlarda “Twitter’ın bir güçlendirme ve tavsiye platformu olarak gücü yok oluyor. Sorun haber kapsamının orada olmaması değil, onu bulma yeteneğinin daha zor olması. Çok fazla ve bu anlarda bu bilgi hacmini gözden geçirmekte zorlandığımızı düşünüyorum.”

Eski Kyiv Postası gazetecileri tarafından başlatılan üç aylık İngilizce haber yapan Ukraynalı haber sitesi Kyiv Independent savaştan sonra tekrar başladı. Okuyucuların son dakika haber tweet’lerini hızla ayırt etmelerine yardımcı olmak için şimşek emojisini kullanıyor diğer tweetlerden ayırmak için:

Neler olduğuna dair güvenilir bilgiler almanıza yardımcı olmak için birkaç kaynağı bir araya getirdik. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Twitter Listesi

Birkaç kişi takip edilecek kişilerin Twitter listelerini derledi. Yine de bir uyarı: “Ağ içi amplifikatörlerinize %100 güvenmeyin. Washington Üniversitesi’nde Kate Starbird şöyle bir tweet attı. “Hatalar olur. Hatalarının sizin hatanız olmasına ve ağınız üzerinden kademeli olarak geçmesine izin vermeyin.” (Bu ve bu örneği inceleyiniz)

Harvard Kennedy Okulu Shorenstein Medya, Politika ve Kamu Politikası Merkezi’ndeki Teknoloji ve Sosyal Değişim Projesi’nde kıdemli araştırma görevlisi olan ve aslen Ukraynalı olan Jane Lytvynenko’dan:

https://twitter.com/JaneLytv/status/1494817169967878145?s=20&t=yrcik4MsBIv2yNsjHS1aVQ

 

CNN muhabiri Daniel Dale’den:

 
 
https://twitter.com/ddale8/status/1496696867584987140?s=20&t=CFWnCPWz59oV7p7JfqzZag
 
 

Talking Points Memo’nun editörü ve yayıncısı Josh Marshall’dan:


https://twitter.com/joshtpm/status/1496618305850945543?s=20&t=psf-q5i2ElFhxhXk8fa7Bw

 

NBC News siyaset muhabiri Rebecca Shabad’dan:

İngilizce Telgraf’dan

 

https://twitter.com/JaneLytv/status/1497572711622656006?s=20&t=-V9pVQdgFB11pwsFZb1sXA

Düşen Ödeme Duvarları / Ücretsiz Yapılan Ürünler

Financial Times, Ukrayna haberleriyle ilgili ödeme duvarını kaldırdı.

İsveçli Svenska Dagbladet, canlı yayınında ödeme duvarını kaldırdı.

Kyiv Post ve Kyiv Independent ödeme duvarlı değil. (Kiev Independent’ın bir Patreon ve GoFundMe‘si var.)

NewsWhip, premium Spike ürününü belirli gruplara ücretsiz hale getirmeyi teklif ediyor. (Ürüne daha sonra erişmek için iletişim bilgilerini vb. bulun.)

Doğrulama ve Gerçeği Göstermek

Uluslararası araştırmacı gazetecilik kolektifi Bellingcat, Ukrayna cephesinden gelen şüpheli ve çürütülmüş iddiaların gerçekliklerini kontrol etmek için bir e-tablo oluşturdu.

 

 

 

 

Taylor Lorenz’in bildirdiğine göre Instagram savaş sayfalarına ve sahte savaş haberlerine dikkat edin:

Kentucky’li 21 yaşında olduğunu iddia eden Hayden, hip-hop Instagram sayfası @Rap aracılığıyla patlak veren savaşı öğrendikten sonra bir fırsat gördüğünü söylüyor. Zaten @liveinafghanistan adında popüler bir savaş sayfası yürütmüştü. Daha yakın zamanlarda, onu @newstruths olarak yeniden adlandırdı ve insanları hırsızlık yapan insanları ve Başkan Biden’ın kliplerini içeren viral, belli belirsiz muhafazakar eğilimli videolar yayınlamaya yöneldi.

Ancak Çarşamba gecesi yine savaş zamanıydı ve bu yüzden sayfa @livefromukraine oldu.

Hayden, “Bütün bu siyasi gerilimde neler olup bittiğini gerçekten bilmiyorum” diyor. “Sadece neler olduğunu belgelemeye çalışıyorum.” Doğrulama yöntemleri, videoların yorum bölümlerini incelemek ve başkalarının yanlış olduğunu iddia edip etmediğini görmek. Paylaştığı videolar için “Onları gerçekten doğrulayamıyorum” diyor.

BBC’nin dezenformasyon izleme biriminden Kayleen Devlin ve Olga Robinson, Rusya’nın Kremlin yanlısı medya anlatılarını yaymak için kullandığı bazı teknikleri inceledi. Örneğin:

Son haftalarda, bazı Rus devlet medya organları, yalnızca Batı medya sitelerindeki kullanıcı yorumlarına dayanarak Ukrayna’ya verilen uluslararası destek hakkında yanıltıcı manşetlere yer verdi.

Devlet haber ajansı RIA Novosti’nin Ocak ayı sonlarında internet sitesinde yayınlanan bir makale, Daily Express’in “İngiliz” okurlarının, Rusya’nın bölgede NATO’dan daha güçlü bir askeri varlığı olduğu için Ukrayna’nın savunulmaması gerektiği görüşünü desteklediğini iddia etti.

Bir diğeri, okuyucuların Ukrayna’nın askeri potansiyeline güldüğünü öne sürdü.

Sahte hesaplar kullanan Kremlin yanlısı trollerin, Rus çıkarlarını ilerletmek için İngiliz ve diğer yabancı medya sitelerini hedef aldığına dair endişeler de var.

Cardiff Üniversitesi Suç ve Güvenlik Araştırma Enstitüsü tarafından geçen yıl yapılan bir araştırma, Daily Express de dahil olmak üzere 16 ülkede önde gelen 32 medya web sitesinin yorum bölümlerinin Kremlin yanlısı troller tarafından hedef alındığını ortaya koydu.

Araştırmacılara göre, onların Batı karşıtı ve Rus yanlısı yorumları daha sonra Rus medyasındaki haberlerin temeli olarak kullanıldı.

 

Foreign Policy, güvenli mesajlaşma platformu Telegram’ın “istila dezenformasyonunun ana vektörü olduğunu” belirtti:

Telegram, Batı’da oldukça marjinal bir sosyal medya kanalı olabilir, ancak – Twitter, Facebook ve YouTube’dan farklı olarak – popülerliğini koruduğu Rusya’da devlet destekli propaganda kampanyaları için kısıtlamalardan arınmış bir kanaldır. Örneğin Rus devlet yayıncısı RT’nin platformda 200.000’den fazla takipçisi var.

Telegram’dan yayılan dezenformasyon miktarı, Ukrayna hükümetinin dezenformasyonla mücadele kuruluşunun Perşembe günü bu tür kanalların çalışmalarını “bilgi terörü” olarak adlandırdığı bir açıklama yapılmasını gerektirecek kadar önemliydi. Bazılarının on binlerce takipçisi olmasına rağmen, hükümetin tehlikeli olarak işaretlediği kanallar listesinde çok az İngilizce yayın yapan kanal olsa da, açıklama yine de Kiev’in Telegram’ın özel bir Rus yanlısı propaganda boru hattı sunduğuna dair korkusunun altını çiziyor.

https://twitter.com/JaneLytv/status/1496862329807458312?s=20&t=lKoW-TQz5g0Bbrh3iC61JQ

Canlı yayınlar Lytvynenko, The Atlantic için Kiev’deki Maidan Meydanı’ndaki bir Reuters canlı yayınını izlemek hakkında yazdı.

Maidan deresi tüm gürültülerden farklıdır. Burada hiçbir şey sahte değil; algoritma yok; ve canlı sohbeti gizlediğimde, ayrıştırılacak bir konuşma bile yok. TV uzmanlarının Rusya’nın bir sonraki hamlesini tartıştığı yeşil bir ekran değil. Canlı yayın beni hiçbir şeye ikna etmeye çalışmıyor; bana her şeyi olduğu gibi gösteriyor.

Haritalar

Datawrapper’dan Lisa Charlotte  bir dizi haritaya yer verdi.

Çeviriler

New York Times, Rusya-Ukrayna hikayelerinden bazılarını İspanyolca’ya tercüme ediyor.

Ek kaynaklar

Dezenformasyonun Kökenlerini Araştırmak İçin Uzman İpuçları
Savaş ve Çatışmayı Kapatmak İçin Veri Gazeteciliği Nasıl Kullanılır?
Akıllı Telefondaki Görüntüleri Doğrulamanın Dört Hızlı Yolu

Laura Hazard Owen profile picture


Laura Hazard Owen
, Nieman Lab’ın editörü ve daha önce editör yardımcısıydı. Bundan önce, teknoloji web sitesi Gigaom’un genel yayın yönetmeniydi ve yedi yıl boyunca kitap yayıncılığı endüstrisi hakkında yazdı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku