Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici
Current trend estimates of how climate change exacerbates global inequity
Current trend estimates of how climate change exacerbates global inequity

The Financial Times mapped how current trends in climate change exacerbate global inequity. Image: Screenshot, Financial Times

Hikayeler

Veri Gazeteciliği İlk 10: Hollywood’un Gişe Rekorları Kıran Çeşitliliği, İklim Eşitsizlikleri, Seçim İnkarcıları, Zehirli Twitter

Financial Times, iklim değişikliğindeki mevcut eğilimlerin küresel eşitsizliği nasıl kötüleştirdiğini haritaladı. Resim: Ekran Görüntüsü, Financial Times

 

Cinsiyet dengesi ve çeşitlilik, Hollywood’da uzun süredir devam eden bir sorun. Axios tarafından yapılan bir analize göre, yıllardır soruna katkıda bulunan Marvel Studios, son yapım listelerinde gelişme kaydetti. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği öykülerinden oluşan insan derlememiz aynı zamanda Brezilya’daki atış kulüplerinin çoğalmasını, ABD ara seçim izleyicilerini, COP27’de temsil edilmeyi ve toksik tweetleri inceliyor.

Marvel Sinema Evreninde Çeşitlilik

“She-Hulk”, “Ms Marvel”, “Hawkeye”, “Eternals”, “Black Widow”: Marvel Studios’un en son eğlence içeriklerini geliştirenler kadınlar veya beyaz olmayan kişiler tarafından geliştiriliyor. Ancak 2008’de piyasaya sürülen Marvel Sinematik Evreni her zaman bu kadar çeşitli değildi. İlk on yılında, Marvel’in gişe rekorları kıran filmlerinin hepsinde beyaz erkek başrolleri yer alıyordu. 2018’de “Black Panther”in piyasaya sürülmesi, yapım stüdyosu için bir dönüm noktası oldu ve ardından beyaz olmayan kişileri veya kadınları baş karakterler olarak giderek daha fazla sergilemeye başladılar. Axios, Marvel filmlerinde temsil ve cinsiyet eşitliğinin zaman içinde nasıl değiştiğini öğrenmek için 14 yılda 36 film ve televizyon projesini analiz etti.

 

.

Brezilya’daki Atıcılık Kulüpleri

Giden Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun görev süresi boyunca Brezilya’daki silah yasalarının hafifletilmesi, ateşli silah sahipliğinde patlamayı ve ülke çapında yeni atış kulüplerinin artmasını tetikledi. The Intercept Brasil, iki bölümden oluşan bu araştırmada, Amazon bölgesindeki silah kulüplerinin sayısını araştırmak ve haritalandırmanın yanı sıra bunların yerli halklar ve toprakları üzerindeki etkilerini araştırmak için aylarca çalıştı.

 

.

 

ABD Ara Seçim Sonuçlarını İzleme

Çoğu haber kuruluşu ABD ara seçimlerinin genel sonuçlarını takip ederken, Washington Post Joe Biden’ın 2020 başkanlık seçimi zaferini sorgulayan adayların galibiyet ve kayıplarını takip ediyordu.  291 Cumhuriyetçi adaydan 176’sı aynı zamanda “seçim inkarcıları” olan seçim yarışlarını kazandı. Post ayrıca, kürtaj yasalarına erişimi doğrudan etkileme potansiyeline sahip dokuz kilit eyaletteki zaferleri de izliyor. Bonus: Geliştirici ve tasarımcı Will Chase, bir tweet dizisinde bir kartogram koleksiyonu yayınladı ve çeşitli haber kuruluşlarının ara seçim sonuçlarını görselleştirme yöntemlerine hızlı bir bakış sunuyor.

.

 

Kampanya Logo Testi

ABD ara dönem seçimleri için yüzlerce ABD Kongresi koltuğunun dolması ile ülke, adayların bireysel seçim amblemlerini içeren kampanya materyalleriyle çalkalanıyor. Bu adayların logoları, siyasi parti bağlantılarına göre bir kalıp izliyor mu? Bloomberg, okuyucuların ikonlarına bakarak bir Demokrat’ı mı yoksa bir Cumhuriyetçi’yi mi ayırt edemeyeceklerini görmeleri için bir test hazırladı. Ayrıca, The Center for American Politics and Design’ın 2018’den beri toplanan kampanya logoları veritabanını da inceleyebilirsiniz.

.

 

COP27’de Küresel Varlık

Tarihinin en çok katılım sağlanan ikinci etkinliği olması beklenen 2022 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) sona erdi. Carbon Brief, BM’nin geçici katılımcı listesindeki verileri kullanarak, büyük iklim olayında delegelerin ülke, cinsiyet ve gruba göre temsilini analiz etti ve bunu geçmiş konferanslarla karşılaştırdı.

.

İklim Değişikliği Eşitsizliği Nasıl Artırıyor?

İklim Etkisi Laboratuvarı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın yeni araştırmasına göre, iklim değişikliği orantısız bir şekilde daha fakir ülkeleri etkiliyor. Financial Times, iklim değişikliğinin ölüm oranlarını nasıl artırabileceğine, küresel ısınmayla başa çıkmak için elektriğe olan talebin nasıl artacağına ve aşırı sıcakların işgücü piyasasını nasıl etkileyeceğine dair verileri görselleştirdi.

.

 

Zehirli Twitter

Twitter’ın çevrim içi taciz  sorunu yaşaması ve bunun yükünü genellikle kadınların çekmesi şaşırtıcı gelmeyebilir. BBC, Jigsaw tarafından geliştirilen bir araç kullanarak, bu yılın Mart ve Nisan aylarında altı hafta boyunca Birleşik Krallık Parlamentosu üyelerini hedef alan üç milyon tweet’i analiz etti. Bu tweetlerin 130.000’den fazlasının veya 20’de birinin aşırı veya taciz edici olduğunu tespit etti.

.

 

Kosta Rika’da Kadın Hapsedilme Oranları

Bağımsız gazetecilik platformu La Data Cuenta tarafından yapılan bir veri analizine göre, Kosta Rika’da cezaevindeki kadın sayısı yıllardır artıyor ve son yirmi yılda ikiye katlanıyor. Gazeteciler, artışa katkıda bulunmuş olabilecek faktörleri bulmak amacıyla ülkedeki işsizlik ve gelir gibi diğer istatistiklere cinsiyetçi bir bakış açısıyla baktı. Ayrıca hapsedilme nedenlerini ve hakimler tarafından verilen ceza türlerini de inceledi.

.

 

İspanya’da Şeffaflık Eksikliği

İspanya’nın yasama organı olan Milletvekilleri Kongresi’nin üyeleri yasa gereği lobicilerle ve özel çıkar gruplarıyla yaptıkları toplantıları açıklama yükümlüdür. Ancak İspanyol dijital gazetesi El Confidencial’ın kamuya açık kayıtlar üzerinde yaptığı bir analize göre, yasa koyucuların yarısından fazlası bunu yapmıyor. Haber odası, okuyucuların Kongre üyeleriyle bir araya gelen isimleri, şirketleri veya kuruluşları bulmaları için aranabilir bir veritabanı oluşturdu.

.

 

Görselleştirilmiş Avrupa Tarihi

Avrupa tarihini ne kadar iyi biliyorsunuz? Klasik müziğe ayarlanmış bu animasyonlu video, 1444’teki Varna Haçlı Seferi’nden 2022’deki Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kadar Avrupa’nın önemli olaylarının kronolojik bir zaman çizelgesini gösteriyor. Bölgeler, büyüklükleri kabaca ülkenin göreceli büyüklüğüne, ekonomik gücüne, askeri gücüne, nüfusuna ve kıta üzerindeki etkisine karşılık gelen toplar kullanılarak tasvir edilmiş. İstatistikçi Nathan Yau, blogunda video hakkında yazdı.

.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.

Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku