Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Ağ Toplantısı: Türkiye’de Araştırmacı Gazetecilik!

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı Türkçe (GIJNTürkçe) tarafından “Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin durumu ve  güncel araştırmacı gazetecilik  örneklerinin incelenmesi ve tartışılması” konulu ağ toplantısı düzenleniyor.

27 Kasım Pazar günü saat 13:30-14:30 arasında düzenlenecek olan ağ toplatısının konuşmacıları GIJN üyesi Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’ndan Özge Mumcu Aybars  ve medyascope’dan araştırmacı gazeteci Doğu Eroğlu.

Özge Mumcu Aybars,  Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin geliştirilmesi için neler yapılıyor ve UM:AG’ın son dönemlerde araştırmacı gazetecilik çalışmaları hakkında konuşacak.  Doğu Eroğlu, Türkiye’de araştırmacı gazetecilik yapmanın zorluklarını kendi örnek araştırmaları odağında paylaşarak, araştırmacı gazetecilik yapma yöntemleri hakkında detaylar sunacak.

Özge Mumcu Aybars

Özge Mumcu Aybars

Haziran 1981 doğumlu olan Mumcu Aybars, 1994 yılında aile üyeleri Güldal Mumcu ve Özgür Mumcu ile birlikte Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın (www.umag.org.tr) kurucularındandır. Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldu ve Ankara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden, kutuplaşma döneminde mizahı bir analiz aracı olarak kullanarak siyasi söylem analizi alanında doktora derecesine sahiptir. 2006 ve 2007 yıllarında Demokratik Sol Parti’de siyasi danışman olarak çalıştı. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı yönetim kurulu üyesi ve koordinatörü. 2007 yılında Robin Ramsey’in “Komplo Teorileri” kitabını Ulusdağı Yayınevi’ne çevirdi. 2010’dan beri Cumhuriyet, Birgün, www.t24.com.tr ve www.yeniarayis.com için çeşitli makaleler yazdı. 2011-2012 yılları arasında Yunanistan’ın Atina kentindeki Pantheon Üniversitesi’nde Erasmus Öğrencisiydi. Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz üzerine Cumhuriyet’e çeşitli yazılar yazdı. 2012-2014 yılları arasında AB ilişkileri, Avrupa Konseyi ilişkileri, anayasa değişiklikleri, barış süreci ve insan hakları konularında TEPAV’da danışman olarak çalıştı. 2016 yılında EUVP Bursuna seçildi. 2014 – 2018 yılları arasında Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitmen olarak çalıştı. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2018 yılından itibaren CHP İstanbul Milletvekili // Dış İlişkiler Başdanışmanı Sayın Ünal Çeviköz’ün günlük dış ilişkiler, basın ve iletişim ve halkla ilişkiler konularında danışmanı olarak görev yapmaktadır. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın Avrupa Komisyonu’nun (DİHAS) Türkiye Programı “Sivil Toplum Yoluyla Hak Temelli Gazeteciliğin Yaygınlaştırılması” Projesi’nde proje koordinatörü olarak çalıştı. www(www.gazetecilikokulu.net) um:ag Yerel Kadın Gazetecileri Güçlendirme Online Platformu’nda (www.gazetecilerplatformu.com) İsveç Konsolosluğu projesinde proje koordinatörü olarak çalıştı. Mart 2022’den bu yana www.gazetecilerplatformu.com altında STK’lar için İnsan Hakları Kanalı oluştururken yerel gazeteciliği ve STK’ları güçlendirmeye yönelik İsveç Konsolosluğu Projesinde proje koordinatörü olarak görev yapmaktadır. www.kisadalga.net ve www.yetkinreport.com’da haftalık köşe yazıları yazıyor. Ayrıca www.kisadalga.net altında bir podcast yapıyor. Evren Aybars ile evli ve bir oğlu var. İyi derecede İngilizce ve orta düzeyde İtalyanca bilmektedir. Temel seviyede ise Fransızca ve Almanca bilmektedir.

Doğu Eroğlu

Doğu Eroğlu

1987 İstanbul doğumlu. ODTÜ İktisat Bölümü’nde lisans eğitimi alan Eroğlu, 2011’de Cumhuriyet gazetesi Ankara bürosunda stajyer muhabir olarak gazeteciliğe başladı. 2012-2013’te, çevrimiçi yayınlanan, insan hakları ihlalleri tanıklıklarını aktaran Türkiye’den Şiddet Hikâyeleri çalışmasının editörlüğünü yaptı. Ocak 2013’te BirGün gazetesi Pazar Eki için makaleler yazmaya ve mülakatlar yapmaya başlayan Eroğlu, Haziran 2013’ten 2017’ye dek aynı gazetede tam zamanlı muhabir olarak çalıştı; politik ekoloji, temel insan hakkı ihlalleri, çatışma, radikalleşme ve cihat hareketleri üzerine yazdı. 2015 yılında Columbia University in the City of New York İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak bulunan, makaleleri Ayrıntı Dergi, Yeni Harman, Newsweek Europe gibi süreli yayınlar ile Diken.com.tr, Vice ve al-Monitor gibi çevrimiçi mecralarda yayınlanan Eroğlu, Medyascope için muhabir ve video yapımcısı olarak çalışmaktadır.

27 Kasım Pazar günü saat 13:30-14:30 arasında düzenlenecek ağ toplatısına kayıt olmak için linki tıklayınız.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku