Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Polis Saldırıları, COVID Milyarderleri, İklim Bütçesi Tetrisi, Halloween Blizzard

Bu Yazıyı Oku

İşaretleme, Amerika Birleşik Devletleri genelinde internet hizmetlerinin sağlanmasında eşitsizlikler buldu. Resim: Ekran görüntüsü

Polis memurları tarafından yapılan ölümcül atışlar trajik ve sıklıkla incelemeye tabi tutulur ancak ölümcül olmayan atışlar da dikkati hak ediyor! Washington Post ve UC Berkeley’in Gazetecilik Enstitüsü’ndeki Araştırmacı Gazetecilik Programı, kurbanların hayatta kaldığı polis saldırılarını inceledi ve polisin orantısız olarak çoğunlukta siyahileri vurup yaraladığını tespit etti. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerinden oluşan insan küratörlüğümüz, hem İnternet hizmeti hem de yol güvenliği altyapısında ırksal eşitsizlikleri keşfeden hikayelere de yer veriyor.

 

Ölümcül Olmayan Polis Saldırılarını Araştırmak

The Washington Post, 2015’ten beri Amerika Birleşik Devletleri’nde görevli polis memurları tarafından yapılan ölümcül ateşleri takip ediyor. UC Berkeley Gazetecilik Enstitüsü’ndeki Posta ve Araştırmacı Habercilik Programı, insanların polis tarafından vurularak hayatta kaldığı vakaları analiz etmek için iş birliği yaptı. Gazeteciler, 2015 ve 2020 yılları arasında beş veya daha fazla ölümcül silahlı saldırıya karışan 156 polis departmanından ölümcül olmayan ateş etme olayları hakkında bilgi almak için kamuya açık kayıtlar talep etti. Vurularak öldürülen her beş kişiden dördünün vurulduğunu ancak hayatta kaldığını tespit ettiler. Wesley Lowery, bulguları bir tweet dizisinde özetledi.

İnternet Hizmetinde Irk Farklılıkları

Size 25 Mbps hızının altında yani ortalamanın altında İnternet bağlantıları teklif edilse ancak yakınınızdaki yaklaşık 10 kat daha hızlı İnternet’i olan insanlarla aynı fiyatı ödemek zorunda kalsaydınız nasıl hissederdiniz? Gazeteciler, dört büyük telekom sağlayıcısından 800.000’den fazla İnternet hizmeti teklifini toplayıp analiz ederek, bu şirketlerin çoğunlukla azınlık mahalleleri olmak üzere düşük gelirlilere genellikle daha kötü hızlar ve çoğunlukla beyaz alanlar olmak üzere yüksek gelirlilere daha yüksek hızlar pazarladığını buldular. Her ikisi de çok farklı İnternet hızları için aynı fiyatı ödedi.

Yol Güvenliğinde de Irk Farklılıkları

Yıllar önce Toronto, şehrin yollarında trafikle ilgili ölümleri ve yaralanmaları engellemek için beş yıllık bir Hedef Sıfır Yol Güvenliği Planı (2017 – 2021) uygulamaya koydu. Toronto’daki kentsel sağlık ve sosyal sorunları araştıran bağımsız bir dergi olan The Local, Hedef Sıfır politikasının başarılı olup olmadığını belirlemek için şehir genelindeki hız verilerini, yüzlerce belediye meclisi toplantı tutanaklarını ve yerel sakinlerden gelen yol güvenliği taleplerini inceledi. Zengin, çoğunlukla beyaz mahalleler ile düşük gelirli, ırksal olarak daha çeşitli alanlar arasında yol güvenliği altyapısının inşasında bir eşitsizlik bulundu. İşte hikayenin bir Twitter özeti.

 

COVID Milyarderlerinin Düşüşü

Zoom’dan Moderna’ya, COVID-19 salgını sırasında dünya için vazgeçilmez olan şirketlerin kurucuları, işlerinde patlama yaşadı ve servetlerinin fırladığını gördü. Bloomberg, bu “COVID milyarderlerinin” net değerini takip etti ve pandemi sırasında servetlerinin iki katından fazla artmasına rağmen, bu kazançların geçen yılın sonundan bu yana aynı hızla düştüğünü tespit etti.

 

Liz Truss’ın Rekor Dönemi

İngiliz politikacı Liz Truss, kısa süre önce İngiltere tarihinde görev yapan en kısa başbakan olarak rekor kırdı. Kaotik bir buçuk aylık görevden sonra istifa etti. Tortoise Media grafik editörü Katie Riley, insan hamileliği (280 gün), Ulusal Sağlık Hizmeti tedavisi için mevcut bekleme süresi (96 gün), meyve sineği (50 gün) ve yaşam süresi de dahil olmak üzere Truss’un süresinden daha uzun süren veya daha uzun süren şeylerin bir listesini hazırladı. Ayrıca The Guardian, Truss’un altı çizelgedeki görev süresine genel bakışını inceledi.

 

Kişisel İklim Tetrisi

Bugüne kadar 193 devlet Paris Anlaşması’na katıldı ve ülkelerinin sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve küresel ısınmayı sınırlamayı taahhüt etti. Ancak bu vaatler bireye nasıl indirgenir? Anlaşma ile belirlenen hedefe ulaşmak için her insanın 2030 yılına kadar yılda sadece ortalama 2,3 ton karbondioksit salmasına izin veriliyor. Alman gazetesi Berliner Morgenpost, okuyucular için tuğla oyunu olarak da bilinen Tetris’e benzer bir oyun oluşturdu. Yaşam tarzlarının iklim bütçesinin izin verdiğinden daha fazlasını yaydığını öğreniyorsunuz!

 

Şehir Erişilebilirliğini Haritalamak

Şehrinizdeki hizmetlere 15 dakikalık bir yürüyüşle kolayca ulaşabiliyor musunuz? Açık kaynaklı bir uygulama olan City Access Map, yaşadığınız yerin erişilebilirliği hakkında bilgi sağlıyor. Nüfusun toplu taşıma istasyonları, parklar ve kütüphaneler gibi kamu hizmetlerine ve ayrıca eğitim ve sağlık tesislerine yakınlığını dikkate alıyor. Veriler, Kolombiya’nın Bogota kentinin dünyanın en erişilebilir şehirlerinden biri olduğunu, ABD’deki Orlando, Florida’nın ise en az erişilebilir şehirlerden biri olduğunu gösteriyor. Bu tweet dizisinde uygulama ve kodu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yerel Yönetim Rehberi

Belediye meclisi temsilcilerinizin kimler olduğunu ve onlarla nasıl iletişim kuracağınızı biliyor musunuz? Oylama ve Kongrede sizi temsil eden senatörler hakkındaki bilgilere ulaşmaya ne dersiniz? Los Angeles’ta yaşıyorsanız, şanslısınız! Los Angeles Times, şehir sakinlerinin yaşadıkları yere göre temsilcilerini ve iletişim bilgilerini ve diğer ayrıntılı mahalle bilgilerini aramaları için bir araç geliştirdi.

 

Biden’ın Bütçe İstek Listesini Takip Etme

New York Times, ABD Başkanı Joe Biden’ın önerdiği 2022 bütçesini ve yönetimi sırasında Kongre’nin bugüne kadar kabul ettiği yasa tasarılarını inceledi. Hükümetin aileler ve eğitimle ilgili girişimler için önerilen harcamaları yerine getirmediğini tespit etti. Ancak yetkililer, ilk bütçede hesaba katılmayan sağlık ve gazilik yardımları için talep edilen  finansmanı onayladılar.

Halloween Blizzard Veri Konusu

Görünüşe göre uzun süredir Minnesota sakinleri 1991’de Cadılar Bayramı’nda meydana gelen destansı bir kar fırtınasıyla deneyimleme hakkında konuşmayı seviyor! Bu eğlenceli tweet dizisinde, veri gazetecisi David H. Montgomery, soruyu yanıtlamak amacıyla eyaletteki doğum ve nüfus verilerini inceliyor. “Efsanevi ’91 Halloween Blizzard ne zaman hafızalardan efsaneye dönüşecek?”

Bonus: Veri Gazeteciliği E-posta Serisine Giriş

Veri gazeteciliğine giriş yapmak ister misiniz? Güney Afrikalı veri kolektifi Media Hack, veri gazeteciliğinin temelleri üzerine ücretsiz, altı bölümden oluşan bir e-posta dizisi oluşturdu. Veri gazeteciliği araçlarını, veri kaynaklarını, verilerinizi temizlemeyle ilgili ipuçlarını, bir veri setinden haber bulmayı ve düzgün bir grafiğin nasıl oluşturulacağını kapsayacak e-posta.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kayıp Kişilerin Haberleri, Seçim İnkarcılarına Finansman, Brezilya Seçim Şiddeti, İran Protestolarının Haritalandırılması

Twitter’daki en iyi 10 veri gazeteciliği çalışmasından oluşan bu haftanın listesi, kayıp bir kişi olarak haber değerinizi test etmek için bir araç, 2020 ABD seçimlerini inkar edenleri finanse etmemeye yönelik kurumsal vaatlerin yerine getirilmemesi ve İran’ın ülke çapındaki protestolarının bir zaman çizelgesini içeriyor..

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.