Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Kaynak

Başlıklar

Washington Ülkenizde Ne Yapıyor: ABD’nin Dünyadaki Etkisini Araştırmak İçin Bir İpucu Sayfası

Bu Yazıyı Oku

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti dünyadaki hemen hemen her ülke ile bir düzeyde ilişki kurar. Bu, Kongre ve Başkanlık eylemleri, Adalet Bakanlığı ceza soruşturmaları, dış yardım, kamu ve özel mali etkileşimler, diğer ülkelerde yürütülen ABD federal sözleşmeleri ve ayrıca satılan ve teslim edilen silah sistemlerini içerebilir. Aşağıdaki araçlar, ABD dışındaki gazetecilerin ülkelerinin nasıl etkilendiğini anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu faaliyetlerin tümü, halka açık veritabanları aracılığıyla bir düzeyde izlenebilir.

Listelenen kaynakların bazıları bütçeli ancak çoğu ücretsiz. Bazen gazeteciler bu sitelere bakmanın yasal olup olmadığını soruyorlar. Cevap: Kesinlikle yasal! Bu web sitelerinde haber konusu bol bu yüzden gidin ve kullanın.

Politika ve Para

ABD hükümeti, 2021’de kalkınma çabalarını desteklemek ve insani yardım sağlamak için 38 milyar dolar dış yardım harcadı. Yardım siyasi, stratejik veya ekonomik olabilir ve askeri harcamalardan ayrı (buna aşağıda geleceğiz). Dış yardımın çoğu aslında çeşitli projeler veya programlar yürüten ABD’li (ve yabancı) müteahhitlere gidiyor. Kongre ve Beyaz Saray’ın bu harcama üzerinde çok etkisi var ancak ülkeler ayrıca belirli konularda destek almak için ABD’ye kulis yapıyor. Bunların hepsi de izlenebilir.

Soru: ABD hükümeti ülkemde neye para harcıyor?

Kaynak: Foreign Assistance. Bu veritabanı, ülke ve yıla göre arama yapmanıza ve hatta gazetecilerin elektronik tabloları indirmesine izin verir. Aşağıda yer alan kriterleri kullanarak da bilgi arayabilirsiniz:

  • Yükümlülükler: Fonlar Kongresi harcamayı kabul etti.
  • Ödemeler: Gerçekten harcanan fonlar.
  • Başkanın Bütçe Talepleri: Başkanın Kongre’den onaylamasını istediği fonlar.
  • Tahsis Edilen ve Planlanan: Fonlar Kongresi, Yükümlülüklere doğru bir ilk adım olarak tahsis etti.

Soru: Ülkemdeki belirli ABD hükümet sözleşmeleri nelerdir?

Kaynak: ABD Harcamaları. Bu site gelişmiş arama özelliğine sahip ve muhabirlerin diğer terimlerin yanı sıra ülkeye ve mali yıla göre harcama aramasına olanak tanır.

Web sitesinde gezinmek için şuraya gidin: ABD Harcamaları → Ödül Arama → Gelişmiş Arama → Mali Yıl → Konum ÜLKE → FİLTRE EKLE → Ara.

Soru: Ülkemde kimler ABD siyasetini ve ülkemi kimler hangi konularda etkilemeye çalışıyor?

Kaynak: FARA Efile. Yabancı Temsilciler Tescil Yasası (FARA), yabancı müvekkillerin vekilleri olarak hareket eden kişilerin periyodik kamu açıklamaları yapması gerekir. Bu site, hangi ulusların dahil olduğunu ve hangi lobicilik firmalarını ve lobicileri (bazen eski ABD hükümet yetkilileri olan) işe aldıklarını görmek için bu dosyalamaları ülkeye veya temsil edilen yere göre taramanıza olanak tanır.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: FARA Efile → Dosyalara Gözat → Temsil Edilen Ülke veya Yere Göre Aktif Kayıt Sahipleri → ÜLKE/YER → Görüntüle → Belgeyi Görüntüle.

Fotoğraf: Shutterstock

Soru:  ABD’de kimler ve hangi konularda hükümetim veya şirketler adına lobi yapıyor?

Kaynak: Lobi Açıklaması. Lobi İfşa Etme Yasası, ABD’deki yerel lobiciler için standartları belirler ve bu veri tabanı, yabancı kuruluşlar ve onların temsilcileri için kayıtları ve üç aylık faaliyet raporlarını içerir.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: Lobi Açıklaması → Kayıtlar ve Üç Aylık Faaliyet Raporları → Yabancı Kuruluşlar → ÜLKE → Arama Raporları → Görüntüle.

Soru: Hangi ABD’li milletvekilleri ülkemi siyasi iş için ziyaret etti, neden ve ne zaman?

Kaynak: Congress.gov. Bu site, ziyaret edilen ülkelere göre ABD hükümet ajanları veya Kongre üyeleri tarafından yapılan resmi yurtdışı gezilerini belgelemektedir.

Sitede gezinmek için şu adrese gidin: Congress.gov → Kaynağa Göre Ara → Kongre Kaydı → “Resmi Yurtdışı Seyahat” ve Ülke Adı.

Soru: Tartışılan mevcut ABD faturaları ülkemi etkileyebilir mi?

Kaynak: Congress.gov. Bu site, askıda olan tüm ABD federal yasalarını içerir ve yabancı gazetecilerin, ülkelerinden veya diğer ilgili terimlerden bahsetmek için bu önerilen yasaların metnini aramasına olanak tanır.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: Congress.gov → ÜLKE’de arama yapın → Mevzuatı Kontrol Edin.

Soru: ABD hükümeti ülkemde nasıl bir iş planlıyor?

Kaynak: SAM.gov. Bu kullanışlı veritabanı, bir ülkedeki tüm devlet sözleşmelerini içerir ve Federal Satın Alma Veri Sisteminden bilgi aramanıza olanak tanır.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: SAM.gov → Ara → ÜLKE.

Soru: Ülkemde çalışan ABD’li yetkililerin ve eşlerinin (büyükelçiler veya USAID yöneticileri gibi) mali varlıkları nelerdir?

Kaynak: Devlet Etiği Ofisi. Bu veri tabanı, etik belgeleri, mali açıklama raporlarını (OGE Form 201), cumhurbaşkanı tarafından atanan ve aday kayıtlarını ve ülkeye göre daha fazlasını içerir.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: Devlet Etiği Ofisi → Etik Belgelerine Erişim → Mali Açıklama → Başkanlık Atanan ve Aday Kayıtları → OGE Form 201 → Dışişleri Bakanlığı → ÜLKE.

Soru: ABD ne tür ihracat kısıtlamaları ve yaptırımlar uyguluyor?

Kaynak: Konsolide Tarama Listesi. Bu hükümet arama motoru, ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’nin bir parçası ve bir dizi resmi kabine kurumun da ad, ülke ve kaynak yoluyla arama yapmanızı sağlar.

Göçmenlik

ABD’nin güneyindeki Arizona eyaletinde ABD-Meksika sınırındaki duvar. Muhabirler, yabancı uyrukluların göçmen gözaltında tutulup tutulmadığını öğrenmek için farklı veri tabanlarını araştırabilir. Resim: Shutterstock

 

İster kısa süreli bir turist konaklaması, ister iş veya eğitim fırsatı ya da vatandaşlık arayışı için olsun, ABD’ye giren hemen hemen herkesin bir tür vize alması gerekiyor. Bununla birlikte, ABD göçmenlik sistemi opaktır ve federal yasalar eskidir. Federal göçmenlik sisteminin de ABD ceza adalet sisteminden tamamen ayrı kendi mahkemeleri ve gözaltı sistemi var. ABD’nin her ülke için belirli kuralları ve düzenlemeleri var ve bunlar önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Bir gazeteci ABD’ye gelemeyecek olsa bile, ABD’deki göçmenlerin veya yabancı ziyaretçilerin durumunu araştırabilir. İşte yardımcı olacak bazı araçlar.

Soru: Ülkemden kaç kişi şu anda ABD’de göçmen olarak gözaltında ve nerede tutuluyorlar?

Kaynak: İşlem Kayıtlarına Erişim Takas Odası (TRAC). Syracuse Üniversitesi tarafından yürütülen bu geniş veritabanı, vatandaşlık ve ülkeye göre gözaltılara ilişkin zengin bilgiler içermekte.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: TRAC → Tüm Göçmenlik Araçları → ICE Tutukluları, En Son Veriler → Açın: Vatandaşlık → ÜLKE ADI.

Soru: Bu yıl göçmenlik mahkemeleri aracılığıyla ülkemden kaç kişinin sınır dışı edilmesi veya ABD’de kalmasına izin verildi?

Kaynak: TRAC Göçmenlik. Daha geniş veritabanının (yukarıda bahsedilen) bu alt sitesi, göçmenlik mahkemesi kararları ve uyruğuna göre sınır dışı edilmeleri içeren göçmenlikle ilgili konulara odaklanmaktadır.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: TRAC → Göçmenlik → Tüm Göçmenlik Araçları → Göçmenlik Mahkemesi Kararları Aracı → Başlangıç: Uyruklar → ÜLKE ADI.

Soru: Ülkemden insanlar nerede çalışıyor? ABD’deki vizeleri/yeşil kartları nasıl öğrenirim?

Kaynak: MyVisaJobs. Bu site, ABD çalışma vizesi olan yabancıları vatandaşlık ülkelerine göre incelemenizi sağlar.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: MyVisaJobs → Yeşil Kart → Vatandaşlığın Bulunduğu Ülke.

Soru: Sanırım ülkemden biri ABD göçmenleri tarafından gözaltına alındı. Onları nasıl bulurum?

Kaynak: ICE Locator. Bu site, A-numaralarını (yabancı kayıt numarası), doğdukları ülkeyi veya biyografik bilgilerini kullanarak gözaltına alınan göçmenleri aramanıza olanak tanır.

Ordu

Resim: Shutterstock

ABD Savunma Bakanlığı (DOD), dünyanın dört bir yanındaki yabancı orduları eğitiyor ve tedarik ediyor. Aşağıdaki sitelerde biraz araştırma yaparak, ABD’de hangi askeri birliklerin eğitim aldığını ve özellikle bu eğitimin ne olduğunu görmek mümkün. Ayrıca ABD’den başka bir ülkeye hangi silah sistemlerinin veya nükleer teknolojilerin gönderildiğini bulmak da mümkün.

Soru: Ülkem ABD ile ticarette ileri teknolojileri ithal mi ediyor veya ihraç mı ediyor?

Kaynak: ABD Nüfus Sayımı Gelişmiş Teknoloji Ürün Verileri. ABD Nüfus Sayımının bu alt sitesi, nükleer teknoloji de dahil olmak üzere bir dizi belirli kategoride ABD ile aylık dış ticareti ithalat ve ihracatı kapsar.

Sitede gezinmek için şu adrese gidin: ABD Nüfus Sayımı İleri Teknoloji Verileri → (10) Nükleer Teknoloji → Ülke Adı için Arama Listesi.

Soru: Ülkem ABD’den hangi askeri eğitimleri ve varlıkları aldı?

Kaynak: Yabancı Askeri Eğitim ve DOD Etkileşim Faaliyetleri İlgi Alanı. Not: Bu veriler DOD web sitesinde yalnızca altı yıl öncesine dayanmakta.

Soru: ABD, ülkemde/ülkem için askeri satış ve eğitim için ne kadar para harcadı?

Kaynak: DSCA Tarihsel Gerçekler kitabı ve Mali Yıl Serisi. Tarihsel Satış Kitabı (HSB), 1950’den 2021’e kadar olan mali yıllara ait ABD askeri satışlarının ülkelere göre bir listesini sunar.

Soru: ABD’den ülkeme gönderilen belirli silah sistemleri ve destekler nelerdir?

Kaynak:  Savunma Makaleleri Veritabanı Aracı. Bu sitenin bilgileri, alıcı ülkeyi, öğeyi veya malzemeyi, her birinin miktarını, piyasa değerini ve askeri teçhizatın transfer (satış) yöntemini içerir.

Ticaret

Resim: Shutterstock

Günümüzün küresel ticaret dünyasında, bazen bir gazeteci ABD kayıtlarını arayarak kendi ülkesindeki bir şirket hakkında bilgi edinebilir. Ayrıca, ABD’de yerleşiklerse, dünya çapında faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen kuruluşların, yöneticilerine ne kadar ödeme yapıldığı da dahil olmak üzere vergi beyannamelerine bakmak da mümkündür. Son olarak, ithalat ve ihracatın izlenmesi, kendi ülkenizdeki veya bir Küresel Güney ülkesindeki işgücü ihlallerini ve bu uygulamaların Batı raflarında sona eren ürünlerle nasıl bağlantılı olduğunu incelemenin başlangıcıdır.

Soru: Yetkililer kimlerdir ve belirli bir şirket için hangi belgeler dosyalanmıştır?

Kaynak: Open Corporates.

Soru: Ülkemde hangi halka açık ABD şirketleri yatırım yapıyor veya faaliyet gösteriyor?

Kaynak: Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu. Bu veritabanı, dört yıl öncesine ait bu belgelerin tam metni dahil olmak üzere resmi başvuruları ve diğer bilgileri bulmak için şirket adı ve ülkeye göre arama yapmanızı sağlar.

Web sitesinde gezinmek için: Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu → Şirket dosyalarını arayın → son dört yıldaki tam metin → Ülke Adı.

Soru: ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşunun veya kâr amacı gütmeyen kuruluşun maaşlar, bağışlar ve harcamalar dahil mali kayıtlarına nasıl bakarım?

Kaynak: Candid (GuideStar). Bu sitenin ücretsiz sürümü, kuruluş adına göre arama yapmanıza ve bağışçılar/bağış alanlar, faaliyetler ve personel ve yöneticiler için ödeme hakkında ayrıntılı mali bilgiler sağlayan IRS Form 990’larına erişmenize olanak tanır. Not: Bu formların herkese açık hale gelmesinde bir gecikme var bu nedenle en son 990 verisi birkaç yıllık olabilir.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: GuideStar → STK Adı → Finansal Raporlama → Form 990.

Soru: Ülkemdeki hangi şirketler ABD’ye ihracat yapıyor ve hangi ürünleri veya malları satıyorlar?

Kaynak: Panjiva ve ImportGenius. Bu siteler, ithalat (ABD) ve ihracat için ülke adlarına göre arama yapmanızı sağlar.

İşletmeleri ve şirketleri araştırmaya ilişkin daha fazla ipucu ve araç için GIJN’nin Şirketleri ve Sahiplerini Araştırmak kılavuzuna bakın.

Ceza Adaleti

ABD mahkeme kayıtlarında keşfedilecek, büyük ölçüde açık ve ücretsiz veya küçük bir ücret karşılığında sunulan birçok hikaye var. ABD’de yargılanan başka ülkelerden de davalar bulmak mümkün. Yabancı uyruklular ABD gözetimindeyse, e-posta alışverişi yapmak veya bir ziyaret planlamak da mümkündür.

Soru: Ülkemden kimler Amerika Birleşik Devletleri’nde federal olarak yargılanıyor ve neden?

Kaynak: ABD Adalet Bakanlığı. DOJ sitesinde, söz konusu ülkeden bahsedilmesi için basın bültenlerinde arama yapınız.

Soru: Bireysel mahkeme dosyalarını nasıl görebilirim?

Kaynaklar: Mahkeme Elektronik Kayıtlarına Kamu Erişimi (PACER).

PACER’de gezinmek için şuraya gidin: Pacer → Vaka bul → İSİM → Docket Raporu

Court Listener‘da gezinmek için şu adrese gidin: Arşivi Özetle

Soru: ABD’de gözaltına alınan yabancı uyruklulra nasıl yazabilirim veya başka bir şekilde röportaj ayarlayabilirim?

Kaynak: Hapishaneler Mahkum Bulucu Bürosu. Hapsedilen kişiyi dört tanımlama yönteminden biri (yabancılar için büyük olasılıkla bir “INS numarası”) veya tam adı (yaş, ırk ve cinsiyet ek girdilerdir) yoluyla bulun. Bir röportaj için ziyaret etmeyi planlıyorsanız, müdürle iletişime geçin ve bir haber medyası formu doldurun.

Web sitesinde gezinmek için şu adrese gidin: Federal Hapishaneler Bürosu → Mahkumlar → Bir mahkum bulun → Ziyaretçi Talep Formunu doldurmalarını isteyin.

Dış Politika

Bu siteler, yakın geçmişteki diplomatik ve dış politika tarihine ve ABD ile olan bağlantıya bakan hikayeler için harika bir kaynak. Burada diğer ülkelerle ilgili anlatılmamış hikayeler olabilir.

Soru: ABD Dışişleri Bakanlığı/CIA faaliyetinin kayıtları nerede?

Kaynaklar: Arşiv Veritabanlarına Erişim (AAD). Ulusal Arşiv kayıtları 1970’lere kadar mevcut. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Sanal Okuma Odası, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) talepleri nedeniyle yayınlanan çok sayıda dış politika belgesini de kapsamakta. Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), ABD ile tarihsel bağlantıları ve denizaşırı davranışlarını araştırmak için bir FOIA Okuma Odası da mevcut.

Ek Kaynaklar 

Rusya’yı Dünya Çapında Araştırmak

Çin’i Araştırmak İçin 6 İpucu

Pulitzer Kazanan Muhabir Martha Mendoza ile Favori Araçlarım

My Favorite Tools with Pulitzer-Winning Reporter Martha Mendoza


Martha Mendoza  Associated Press’te iki kez Pulitzer ödüllü kazanmış bir araştırmacı muhabir. Şu anda California’daki Silikon Vadisi’nden son dakika haberleri, girişim ve araştırma hikayeleri yazıyor. 2015 yılında Güneydoğu Asya’daki balıkçılık endüstrisinde zorla çalıştırmayı açığa çıkaran ve 2.000 kölenin serbest bırakılmasına yardımcı olan bir ekibin parçasıydı.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Haber Yazım Araçları ve İpuçları Veri Gazeteciliği

Verileri Yorumlama: Rakamları Nasıl Okuyacağınızı Bildiğinizden Emin Olmak İçin İpuçları!

Araştırmacı gazetecilik için verileri kullanırken, bilgilerin nasıl elde edileceğini ve temizleneceğini öğrenmek önemlidir. Ancak bulgularınızı doğru yorumlamanız ve sayılardan, filtrelerden ve elektronik tablolardan doğru sonuçları çıkarmanız da çok önemlidir. Eğer matematiği doğru yapamazsanız cevapları doğru okuyamazsanız ve hedef kitlenizi yanıltabilirsiniz.