Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Bilgi Ticareti, Kraliçe Elizabeth’in Parası, Kutlama Silahları, Rus Bomba Sığınakları

Bu Yazıyı Oku

New York Times analysis of US Congress stock trading shows conflicts of interest

ABD Kongresi hisse senedi alım satımlarının New York Times analizi, yaklaşık beşte birinin potansiyel çıkar çatışmaları olduğunu gösteriyor. Resim: Ekran görüntüsü

 

The New York Times ve Peru’dan OjoPúblico’nun öne çıkan öykülerinin gösterdiği gibi, bir ülkenin milletvekilleri arasındaki olası çıkar çatışmaları her seçmen için önemli bir endişe kaynağı. Haftalık NodeXL’imiz ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerinden oluşan insan küratörlüğümüzle hazırlanan liste aynı zamanda Kraliçe II. Elizabeth’in dünya çapındaki banknotlardaki portresinin tarihi, kutlama amaçlı olarak adlandırılan silah seslerinin nasıl ölümcül olabileceğine dair açıklayıcı bir haber ve ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki yerinden edilmiş insanları ve kurumsal bakımdaki Ukraynalı çocukları takip eden haberler yer alıyor.

 

ABD Kongresinde Hisse Senedi Alım Satım Çatışmaları

Amerika’nın ulusal yasama organı olan ABD Kongresi üyelerinin şirketlere yatırım yapmalarına ve birkaç kısıtlamayla hisse alıp satmalarına izin verilir. The New York Times, çıkar çatışması potansiyelini incelemek için 2019’dan 2021’e kadar bildirilen alım satım işlemlerini analiz etti. Bu alım satımları Kongre komitesi atamaları ve belirli oturumların tarihleriyle eşleştirerek, gazeteciler 97 milletvekili veya onların temsilcileri tarafından yapılan 3.700 alım satımı tespit edebildi. İçeriden alınan bilgilerin kullanımından etkilenmiş olabilecek aile üyeleri de yer alıyor. Hikayenin tamamını buradan okuyabilirsiniz ve buradan da bulguları inceleyebilirsiniz.

 

Kraliçe’nin Parası

Bu ayın başlarında ölen İngiliz hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth’in yüzü, Antarktika hariç her kıtada 30’dan fazla ülke ve bölgenin para birimlerini süsledi. Commonwealth’in üyesi olan Kanada, Elizabeth’in benzerliğini 1935’te henüz sekiz yaşında bir prensesken 20 dolarlık banknotunda gösteren ilk ülke oldu. Washington Post, her ülkenin merhum kraliçenin portresiyle ne zaman nakit dolaşıma girmeye başladığını ve ne zaman durduklarını bir banknot şeklinde ustaca resmediyor ve aynı zamanda portresinin ne zaman oğlu Kral Charles’ınkıyle değiştirilebileceğini soruyor.

 

Kutlama Ateşi Ölümcül Olduğunda

Kutlama amaçlı silah sesleri, neşeli bir olayı ya da tatili kutlamak için havaya ateş açılması, tahmin edebileceğinizden çok daha tehlikeli. Bu tür başıboş mermiler insanları öldürdü ve yaraladı hatta küçük bir uçağı bile düşürdü. Riskleri incelemek için içerik pazarlama ajansı 1Point21 Interactive, düşen bir merminin ne kadar tehlikeli olabileceğini belirlemek için farklı mühimmat türleri ve çeşitli atış açılarıyla simülasyonlar çalıştırdı.

 

Seçim Bingosu

Peru’da önümüzdeki ay yapılacak bölgesel ve belediye seçimleri öncesinde, Perulu araştırmacı haber odası OjoPúblico, okuyucuların 1.700’den fazla seçim adayının geçmişlerini keşfetmeleri için bir interaktif oluşturdu. Bingo Seçim projesi,  gazeteciler, veri analistleri ve geliştiricilerden oluşuyor ve yedi veritabanından toplanan bilgilere dayanmakta. İnteraktif proje, okuyuculara adayların yolsuzlukla suçlanıp suçlanmadığını, suç geçmişi olup olmadığını veya özel sektörle potansiyel çıkar çatışmaları olup olmadığını gösteriyor.

 

‘Tarihin En Yaşlı Hükümeti’

Mali haber sitesi Insider tarafından yapılan bir analize göre, ABD’nin gerontokrasi durumu, yetişkin nüfusun çoğunluğundan önemli ölçüde daha yaşlı insanlar tarafından yönetilen bir toplum olduğunu belirgin hale getiriyor. Medya kuruluşu, 1800’lerden günümüze kadar Kongre’nin medyan yaşını takip etti. Kongre üyelerinin, temsil ettikleri insanlardan “daha yaşlık olduklarını ve çok daha hızlı yaşlanmaya başladıklarını” yani 1990’ların başından bu yana keskin bir artış olduğunu buldu. Bugün, Kongre’nin yaklaşık dörtte biri 70 yaşın üzerinde, bu şimdiye kadarki en yüksek yüzde iken, genel ABD nüfusunda ülkenin yarısı 38 veya daha genç.

 

DRC’de Yer Değiştirme

Silahlı bir isyancı grup olan Müttefik Demokratik Güçler (ADF), 90’ların ortalarından beri Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteriyor. Global Press Journal tarafından yapılan bir veri analizine göre, grubun varlığı 2019’dan bu yana Ituri ve Kuzey Kivu eyaletlerinde tahmini iki milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu. Araştırmacı Bennett Hanson, bu verileri BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Açık Sokak Haritası, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Dünya Gıda Programından alınan tahminleri kullanarak üç yıl boyunca topladı.

 

Ukrayna’nın Kurumsal Bakımdaki Çocuklarını Takip

Avrupa Birliği ve UNICEF’in verilerine göre, Rus işgalinin başlangıcında Ukrayna’da kurum bakımında 105.000’den fazla çocuk vardı. Reuters gazetecileri savaşın ilk birkaç ayında çocuklara ne olduğuna baktı: Ebeveynleri ve vasilerinin yanına mı gönderildiler, yurt dışında mı yoksa Ukrayna içinde mi teslim edildiler yoksa aynı kurumlarda mı kaldılar? Ayrıca Reuters, grafikler, kaydırmalı anlatım, Svelte taslağını,  kullanmak için açık kaynak kodları paylaşıyor.

 

ABD, İngiltere Gelir Dağılımı Analizi

Financial Times’ın veri gazetecisi John Burn-Murdoch yakın tarihli bir köşe yazısında, Birleşik Krallık ve ABD’nin “bazı çok zengin insanlarla çok fakir toplumlar” olduğu iddiası Twitter’da yaygın bir tartışmayı tetikledi. Bu sonuca varmak için Burn-Murdoch, Birleşik Krallık ve ABD’deki insanların gelir dağılımını ve yaşam standartlarını diğer ülkelerle karşılaştırdı. Bu iki ülkedeki zenginlerin son derece zengin olduğunu, en fakirlerin ise en fakir 14 Avrupa ülkesinden daha kötü bir yaşam standardı ile mücadele ettiğini buldu. Eski Bloomberg Opinion köşe yazarı ve finans profesörü  Noah Smith, çevrim içi bir çürütme teklifinde bulundu.

 

Rus Bomba Sığınakları

Rusya’nın çoğunlukla Soğuk Savaş döneminde inşa ettiği sığınaklara olan ilgi, ülkenin Ukrayna ile girdiği savaş sırasında yeniden canlandı. Avrupa sitesi Novaya Gazeta’nın Rus arama motoru Yandex’in verilerini kullanarak yaptığı bir analize göre, Ukrayna sınırındaki bölgelerde yaşayan Ruslar tarafından “bomba sığınakları” için internet aramalarında bir artış oldu. Ayrıca ülkedeki birçok Sovyet döneminden kalma sığınaklara ne olduğunu ortaya çıkarmak için yüzlerce mahkeme kararını inceledi. Birçoğunun saunalar, güzellik salonları, barlar ve oto tamirhaneleri gibi özel işletmelere dönüştürüldüğünü tespit etti.

 

Pro Kadın Basketbolunda Trendler

ABD’deki Ulusal Kadınlar Basketbol Birliği (WNBA) şampiyonası, geçen hafta Las Vegas Aces’in gıpta edilen kupayı eve götürmesiyle sona erdi. The Pudding bünyesindeki görsel bir hikaye anlatımı stüdyosu olan Polygraph, 2004’ten bu yana WNBA ile ilgili temel arama trendlerini bulmak için Google Trends ile iş birliği yaptı. Ayrıca WNBA’daki “ilkler” ile ilgili ilk dokuz aramayı da incelediler, örneğin “ilk kadın”dunk” veya “ilk Kızılderili WNBA oyuncusu”, “öncüler, risk alanlar, tavanı kıranlar” gibi.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

 

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kayıp Kişilerin Haberleri, Seçim İnkarcılarına Finansman, Brezilya Seçim Şiddeti, İran Protestolarının Haritalandırılması

Twitter’daki en iyi 10 veri gazeteciliği çalışmasından oluşan bu haftanın listesi, kayıp bir kişi olarak haber değerinizi test etmek için bir araç, 2020 ABD seçimlerini inkar edenleri finanse etmemeye yönelik kurumsal vaatlerin yerine getirilmemesi ve İran’ın ülke çapındaki protestolarının bir zaman çizelgesini içeriyor..

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.