Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Kraliçe Elizabeth’in Saltanatı, Kuzey Kutbu Yangınları, Tayvan Sokak Yemekleri, Beyin Göçü

Bu Yazıyı Oku

 

Financial Times, Kraliçe II. Elizabeth’in 70 yıllık saltanatı sırasında Birleşik Krallık’ın ekonomisinde, siyasetinde ve toplumunda meydana gelen değişiklikleri listeliyor. Resim: ekran görüntüsü

 

Londra’da binlerce insan, yakın zamanda ölen Kraliçe II. Elizabeth’e saygılarını sunmak için çok uzun bir kuyrukta beklerken, dünyanın dört bir yanındaki haber odaları, hükümdarın 70 yıllık saltanatı hakkında yeni tablolar yayınlıyor veya eskilerini güncelliyor. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerinden oluşan insan küratörlüğümüz, The Financial Times’ın Elizabeth’in saltanatı sırasında Birleşik Krallık’taki gelişmeleri görselleştiren 10 çizelgesini, Marshall Projesi’nin hükümetin COVID-19 yardım fonlarının nasıl kullanıldığına bakışını, The New York’u içeriyor Times’ın Hasidik dini okulları araştırması ve Taiwan Data Stories’in ikonik sokak yemekleri hakkındaki kaydırmalı anlatım projesi.

Kraliçe II. Elizabeth’in Saltanatının Haritası

İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül 2022’de 96 yaşında öldü. Tahttaki yetmiş yılında, Birleşik Krallık’ın ekonomisinde, siyasetinde ve toplumunda önemli değişiklikler oldu. Financial Times, bu gelişmeleri 10 tablo halinde sunuyor. Bulguları arasında: 2000’den sonra nüfus artışının baskın nedeni göç oldu, aile yapıları daha fazla boşanmış insanları, tek ebeveynli aileleri ve eşcinsel birliktelikleri içerecek şekilde gelişti ve bir zamanlar nadir görülen kadın mezunlar şimdi çoğunluk haline geldi. Bu arada, Fransız gazetesi LeMonde Elizabeth’in saltanatı sırasında İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin’de iktidardaki tüm siyasi liderleri görselleştirdi. Ayrıca popüler: NBC’nin veri görselleştirme ve multimedya yapımcısı Amy O’Kruk, birkaç haber odasının İngiliz kraliyetlerinin ardıl çizgisini farklı şekillerde görselleştirdiği hakkında bir tweet dizisi yayınladı.

 

COVID-19 Yardım Fonlarının Nereye Gittiği

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Amerikan Kurtarma Planı Yasası (ARPA) kapsamında eyalet ve yerel yönetimler için COVID-19 yardım ve kurtarma fonu olarak 350 milyar ABD doları ayırdı. Bir yıl sonra The Marshall Project tarafından yapılan veri analizi, bu doların milyarlarcasının ceza adalet sistemine, yani polise, hapishanelere ve mahkemelere yönlendirildiğini buldu. Bazı yerel yönetimler, ekipman alımının ve inşaat veya yenileme yatırımlarının COVID-19’un yayılmasını engellemek için bireyleri daha iyi izole etmeye veya ayırmaya yardımcı olacağını açıklayarak bu tür harcamaları haklı çıkardı.

 

New York’un Başarısız Hasidik Okulları

New York City’deki Hasidik Yahudi dini okulları, hükümetin çok az denetimine tabi olan özel kurumlardır. 2019’da böyle bir okul, 1.000’den fazla öğrencisine okuma ve matematikte devlet standartlaştırılmış testler verdi. Her öğrenci başarısız oldu. The New York Times tarafından bir yıl boyunca süren sıkıntılı bir araştırma, kamu fonu alan şehir Hasidik okullarının laik konularda yeterli eğitim vermediğini ve bunun sonucunda mezunların temel bilim ilkelerinin öğretilmediği ve İngilizce konuşamayan veya yazamayan mezunlarla sonuçlandığını ortaya çıkardı. Times’ın Yidiş’e de çevirdiği bu hikaye için, gazeteciler 275 kişiyle görüştüler, binlerce sayfalık kamuya açık kayıtları incelediler ve düzinelerce Yidiş dilindeki okul belgelerini incelediler.

 

Artan Arktik Yangınları

İklim değişikliği, Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıkların küresel ortalamadan daha hızlı yükselmesine neden oluyor ve bölgedeki orman yangınları, karbon bakımından zengin organik toprak nedeniyle orantısız olarak büyük miktarda sera gazı salıyor. Reuters tarafından yapılan bir analiz, yüksek enlemlerdeki veya kuzey bölgelerdeki orman yangınlarından kaynaklanan emisyonların payının, izlemenin 2003 yılında başlamasından bu yana arttığını ve geçen yıl küresel orman yangını emisyonlarının neredeyse üçte birini oluşturduğunu ortaya koydu.

Ukrayna Karşı Saldırı Bölgesini Geri Aldı

Geçen hafta, Ukrayna ordusu, Şubat ayındaki işgalden bu yana aylar içinde Rus kuvvetlerine karşı en önemli ilerlemesini yaptı. Askeri analistlere ve uydu görüntülerine ve Ukrayna kuvvetlerine ait fotoğraf ve videoların coğrafi konumuna göre, Ukrayna ordusu bölge için kritik bir lojistik merkezi olan kuzeydoğudaki İzium şehrini geri aldı. New York Times, Ukrayna tarafından bir hafta içinde geri kazanılan yaklaşık 3.400 mil karenin haritasını çıkardı; bu, Rusya tarafından son beş ayda ele geçirilen 2.000 mil kareden önemli ölçüde fazla.

 

Daily Princetonian’ın 140 Yılı

The Pudding’in The New York Times’ın 100 yıllık manşet projesinden esinlenen ABD’deki en eski ikinci üniversite gazetesi olan The Daily Princetonian’daki öğrenci gazeteciler, 140 yıllık arşivlerine daldılar. Her on yılda bir neyin trend olduğunu belirlemek için terimlerin sıklığını saydılar ve karşılaştırdılar. 1880’lerde terziler, ciltçiler ve tütün gibi terimler egemen oldu, ancak o zamandan beri 2010’larda Facebook, Trump, cinsiyet ve çeşitliliğe yol açtı.

Tayvan Sokak Yemekleri Projesi Yeniden Oluşturuldu

Patlamış mısır tavuğu, kokmuş soya peyniri, boba çayı ve daha fazlasını içeren Tayvan’ın ikonik sokak yemeği atıştırmalıklarının dünyasına hoş geldiniz. Taiwan Data Stories tarafından hazırlanan bu renkli kaydırmalı anlatım projesi ilk kez bu yılın Haziran ayında yayınlandı. Veri görselleştirme tasarımcıları Julia Han Janicki ve Leandro Collares, yakın zamanda D3.js ve Svelte web çerçevesini kullanarak yeniden oluşturdular ve kullandıkları kaynakları bu tweet dizisinde paylaştılar.

Beyin Göçü mü, Kazanç mı?

Hangi ABD eyaletleri yerel mezunları elde tutmada daha iyidir? Ve hangileri en büyük kaçak avcılar? Washington Post için haftalık Veri Departmanı sütununu yazan Andrew Van Dam, her eyaletteki beyin göçünü veya kazanımını takip ediyor. Vermont, Batı Virginia ve New Hampshire’ın mezunlarını elinde tutma ihtimalinin en düşük olduğunu, Washington DC’nin ise açık ara en büyük yetenek çekilişi olduğunu buldu. Van Dam ayrıca üniversite sınıflarında en çok görev alan filmlere ve yönetmenlere de baktı. Deneysel 1929 Ukraynalı Sovyet sessiz belgesel filmi “Man with a Movie Camera” ve yönetmen Alfred Hitchcock sırasıyla en üst sıralarda yer aldı.

 

Almanya’nın Gelir Dağılımı

Almanya’da maaşlar şehirden şehire değişmektedir. ZEIT ONLINE, maaşların ülke genelinde nasıl dağıldığını öğrenmek için ülkenin Federal İş Kurumu’ndan alınan 20 yıllık maaş verilerini analiz etti. Yüksek gelirli ve orta gelirli toplulukların genellikle sadece birkaç kilometre arayla yerleştirildiğini tespit etti. Ve eski Doğu Almanya’da (Berlin hariç) yaşayan çalışanlar, batıdaki çalışanlara (3.630 €; 3.640 ABD$) kıyasla ayda ortalama 2.943 € (2.945 ABD $) ile önemli ölçüde daha az kazanıyor olsa da, doğu yakalıyor.

Kutuplaşmış ABD Kongresi

Amerikalı politikacılar son on yılda giderek daha fazla kutuplaştılar. USA TODAY’in 2011’deki ABD Kongresi üyelerinin tweet’lerine ilişkin analizi, iki partiden  Cumhuriyetçiler ve Demokratlar yıllar boyunca söylemde ne kadar çok milletvekilinin birbirinden ayrıldığını gösteriyor. Gazeteciler, hiyerarşik kümeleme olarak bilinen bir teknik kullanarak, hangi bireylerin ortak bir dili paylaştığını ve bu kalıpların zaman içinde nasıl değiştiğini ortaya çıkarmak için bu siyasi liderler tarafından Twitter’da kullanılan kelimeleri karşılaştırdı. Hikayenin kodunu buradan erişebilirsiniz.

https://twitter.com/aleszubajak/status/1568223656706293762

 

Bonus: Büyük Ağları Görselleştirme Aracı

Cosmograph, bir milyona kadar düğüm ve kenar içeren ağ grafiklerini görselleştirmek için web tabanlı bir uygulamadır. Tarayıcınızda çalışan ücretsiz bir araçtır. Ortak yazarı Nikita Rokotyan, Veri Görselleştirme Derneği’nin dergisi Nightingale için bir araştırmada nasıl kullanılacağını gösteriyor.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kayıp Kişilerin Haberleri, Seçim İnkarcılarına Finansman, Brezilya Seçim Şiddeti, İran Protestolarının Haritalandırılması

Twitter’daki en iyi 10 veri gazeteciliği çalışmasından oluşan bu haftanın listesi, kayıp bir kişi olarak haber değerinizi test etmek için bir araç, 2020 ABD seçimlerini inkar edenleri finanse etmemeye yönelik kurumsal vaatlerin yerine getirilmemesi ve İran’ın ülke çapındaki protestolarının bir zaman çizelgesini içeriyor..

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.