Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici
Marshall Project data analysis of child detentions at US border
Marshall Project data analysis of child detentions at US border

The Marshall Project analyzed trends in detention of minors at the US-Mexico border. Image: Screenshot

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği İlk 10: ABD Sınırında Çocukların Gözaltına Alınması, Köle Yolculukları, Aztek İkonografisi, Facebook’un ‘Tutulmayan Vaatleri’

Bu Yazıyı Oku

Marshall Project data analysis of child detentions at US border

Marshall Projesi, ABD-Meksika sınırında reşit olmayanların gözaltına alınmasındaki eğilimleri analiz etti. Resim: Ekran görüntüsü

Bu hafta The Marshall Project, güney ABD sınırındaki çocukların gözaltı koşullarını incelerken, henüz yayın hayatına başlayan kâr amacı gütmeyen haber sitesi Baltimore Banner, ABD’deki boş konutlardaki artışı ve metruk binaların sosyo-ekonomik etkilerini araştırdı. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği listesi ve bizlerin seçtikleriyle listede bu hafta ayrıca tarihi köle yolculukları, uçak bağlantılı kurşun kirliliği, hava anormallikleri, Rus seçkinlerinin tatilleri, Watergate Skandalı görsel zaman çizelgesi ile birlikte, Facebook’un söz verdiği ama tutmadığı vaatleri yer alıyor.

ABD-Meksika Sınırında Çocukların Zor Durumu
ABD merkezli kar amacı gütmeyen ve GIJN üyesi bir kuruluş olan Marshall Projesi, Karayipler’in yanı sıra Orta ve Güney Amerika’dan Teksas sınırına ulaşmaya çalışan refakatsiz veya aileleriyle birlikte olan çocukların durumunu araştırdı. Gazeteciler, bu güney ABD eyaletinde 18 yaşın altındaki çocukların gözaltına alınmasına ilişkin Bilgi Edinme Özgürlüğü talepleri yoluyla elde edilen daha önce yayınlanmamış resmi verileri analiz etti. Analiz, 2017’den bu yana ABD sınır devriye tesislerinde tutulanların üçte birinin reşit olmadığını, yani toplam 650.000 çocuk olduğunu ortaya koydu. Veriler ayrıca, çocukların yaklaşık üçte birinin yasaların izin verdiği 72 saatlik sınırdan daha uzun süre gözaltında tutulduğunu ve birçoğunun Sınır Devriyesi görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kaldığını ortaya koydu. The Marshall Project’in Twitter Spaces yayınındaki soruşturma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Baltimore’daki Boş Konut Krizi
ABD’nin Baltimore şehri, düşen konut değerlerine ve “yatırım yapılmamasına” yol açabilecek boş konutlarla dolup taşan bir yer. Baltimore Banner gazetesi tarafından yapılan veri analizine göre, sorunu çözme çabalarına rağmen durum düzelmiyor. Baltimore Üniversitesi’ndeki akademisyenler, “istikrarlı” mahalleler için %4’lük bir boşluk oranının standart olduğunu belirtirken, gazeteci Hallie Miller, incelediği 55 Baltimore mahallesinin yaklaşık yarısının bundan daha yüksek bir orana sahip olduğunu tespit etti. Miller ayrıca, ağırlıklı olarak siyahilerin mahallelere yönelik ipotek finansmanını reddetmeye yönelik ayrımcı bir uygulama olan “redline” mirasının çok fazla boş mülk sorununa nasıl katkıda bulunduğuna da yer evriyor. Konuyu bir tweet dizisinde de açıklıyor. Veri setini burada bulabilirsiniz.

Kölelerin Yolculukları
The Economist’teki gazeteciler, ABD kıyıları boyunca New Orleans şehrine taşınan kölelerin yolculuklarını ve bu insanların ailelerine ne olduğunu izleyen yeni bir veri setini analiz etti. 1825 ve 1848 yılları arasında yolcu kayıtlarından toplanan tarihsel veriler, aile ayrılığının “şok edici derecede yaygın” olduğunu gösteriyor. Tarihçi Jennie K. Williams tarafından analiz edilen 334 köle yolculuğunun yaklaşık %88’i, insanların birinci dereceden ailelerinden ayrı düştüklerini gösterdi. En baştan aileleri olmadan taşındılar veya New Orleans’a geldikten sonra sevdiklerinden ayrıldılar. Atlantik köle ticaretinden eski tutsaklar hakkındaki veri tabanını burada bulabilirsiniz.

 

 

Havaalanı Emisyon Kümeleri
ABD’de havaalanına yakın bir bölgede yaşıyorsanız, uçakların fırlattığı kurşuna maruz kalma riskiniz daha yüksek olabilir. Quartz, sorunun kapsamını anlamak için 2016’dan 2022’ye kadar ABD’deki en çok kurşun yayan havalimanlarından 95’ine gidiş-dönüş uçaklarının uçuş rotalarını haritaladı. Kandaki kurşun seviyelerinin yüksek olması, kurşuna maruz kalmanın gençlerin sağlığını ciddi etkilemesi de araştırmada dikkat çekilen konulardan biri.

https://twitter.com/YAN0/status/1537486517743955969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537486517743955969%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgijn.org%2F2022%2F06%2F24%2Fdata-journalism-top-10-child-detention-at-the-border-slave-journeys-aztec-iconography-follow-the-ratio-gijn%2F

 

Almanya’da Sıcaklığı Hissetmek
Der Spiegel ekibi tarafından günlük olarak güncellenen bu interaktif grafik, Almanya’da sıcaklıkların nasıl arttığına dikkat çekiyor. 35 derece veya üzerindeki günlük yüksek sıcaklıklar eskiden ülkede nadirdi ancak giderek yaygınlaşıyor. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için bu akademik makaleyi okuyabilirsiniz. Bonus: Berliner Morgenpost, sıcakta serinlemenize yardımcı olmak için uyarlanabilir ve yazdırılabilir bir fan hazırladı ve yükselişi izleyen veri tabanlı, renk kodlu şeritler (klimatolog Ed Hawkin’in “ısınma çizgileri” görselleştirmesine dayalı) aracılığıyla iklim değişikliğine dikkat çekiyor.

 

Watergate Skandalının Görsel Zaman Çizelgesi
Büyük araştırmacı gazeteciliğin en ünlü örneklerinden biri olan ve zamanın ABD Başkanı Richard Nixon’ın istifasına yol açan bir hikaye olan Watergate skandalından bu yana 50 yılı daha iyi anımsamak için Washington Post muhabirleri olayın tam olarak nasıl geliştiğini yansıtmak için görsel bir kronoloji oluşturdu. Gazetenin orijinal kupürlerini içeren zaman çizelgesi, Demokratik Ulusal Komite’nin karargahına yapılan hırsızlıktan, sanıklardan birinin Başkan Nixon’ın yeniden seçim kampanyasına kadar nasıl bağlandığını ve sürecin nasıl ilerlediğini gösteriyor. Daha da önemlisi, Başkan Nixon’ın tüm çabalarına rağmen, düşüşüne neden olan suçları nasıl örtbas edemediğini hatırlatıyoruz.

Belçika’nın İşgücü Krizini İzleme
Brüksel merkezli veri gazeteciliği sitesi De Tijd, Belçika genelindeki işyerlerinde işgücü kıtlığının nasıl bir kriz durumu yarattığını ve eğitimden sağlığa, temizlik hizmetlerinden mühendisliğe kadar her şeyi etkilediğini analiz etti. Analiz, açık pozisyonların sayısını (Mayıs sonunda 84.500’den fazla) gösteren bir karşılaştırma tablosu ve açık pozisyonlar ile farklı meslekler arasında iş arayanlar arasındaki oranı gösteren bir dağılım tablosu içeriyor. Verileri haritalandıran muhabirler, birçok bölgede ve işgücü sıkıntısının en şiddetli olduğu yerlerde mevcut işlere uygun insan sayısının giderek azaldığını tespit etti.

 

Aztek İkonografisi
Aztekler düzinelerce farklı tanrıya tapıyorlardı, bu yüzden The Pudding’deki ekip, bunların resimlerini toplamak ve restore etmek için “Aztek kodeklerini” kullanarak bir tür Aztek mitolojisi açıklayıcısı yarattı. Popüler inanışın aksine, Aztek tanrıları tek bir alanla ilişkilendirilmez: örneğin, yaşam ve ölüm aynı tanrıda cisimleşir. Ekip, “büyük” 13 tanrıyı ayrıntılı olarak tanıyarak Aztek toplumunun modern yaşam üzerindeki kalıcı etkilerini incelemenin mümkün olduğunu söyledi.

Rus Elitlerinin İstila Sonrası Kaçışları
Bir dönemler “parayı takip et” denirken, araştırmacı gazetecilere artık “uçuşları takip et” demek de akıllıca olabilirler. The New York Times’ın verilere dayalı bir araştırmasına göre, Ukrayna’nın işgalinden bu yana, Rus seçkinlerinin özel jetleri artık Paris, Milano ve Cenevre’ye eskisi kadar sık değil, giderek artan bir şekilde Dubai, Azerbaycan ve Türkiye gibi ülkelere iniyor. Ekip, RadarBox.com‘dan alınan verileri kullanarak, Rusya’ya yönelik işgal sonrası yaptırımların, o ülkenin oligarklarını ve milyarderlerini, bir zamanlar oyun alanları olan Avrupa şehirlerini terk etmeye nasıl zorladığını göstermek için 2.000 uçuşu inceledi. Bu analize göre, bir zamanlar Rusya’dan kalkan özel uçuşların sadece %3’ü Dubai ve İstanbul’a inerken, bu rakam Mayıs ayına kadar %14’e yükseldi.

 

Facebook’un Tutmadığı Vaatleri
Facebook’un Topluluk Standartlarının tekrarlanan ihlallerine verdiği yanıtları izlemek için kurulan Tech Transparency Project grubu, sosyal medya platformunun dijital zorbalık, siber dolandırıcılık ile ilgili şikayetleri kapsayan yüzlerce “tutulmamış vaatlerini” kataloglayan bir analiz hazırladı. Ekibin oluşturduğu etkileşimli veritabanı, Facebook’un yıllar içindeki başarısızlıklarını ortaya koyuyor, bazı sorunları nasıl çözemediğini detaylandırıyor ve diğerlerini ele almak için “isteksiz” olup olmadığını sorguluyor. Veriler, Facebook’un kendi açık veritabanından bir araya getiriliyor.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenmektedir.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

 

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kayıp Kişilerin Haberleri, Seçim İnkarcılarına Finansman, Brezilya Seçim Şiddeti, İran Protestolarının Haritalandırılması

Twitter’daki en iyi 10 veri gazeteciliği çalışmasından oluşan bu haftanın listesi, kayıp bir kişi olarak haber değerinizi test etmek için bir araç, 2020 ABD seçimlerini inkar edenleri finanse etmemeye yönelik kurumsal vaatlerin yerine getirilmemesi ve İran’ın ülke çapındaki protestolarının bir zaman çizelgesini içeriyor..

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.