Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici

Hikayeler

Başlıklar

Veri Gazeteciliği İlk 10: Karadeniz Ablukası, Yemen Hava Saldırıları, Hong Kong Ayakkabı Kutusu Konutları, Uzay Çöpü

Bu Yazıyı Oku

Bu hafta The Guardian, Rus Donanması’nın Karadeniz ablukasının küresel gıda krizi üzerindeki potansiyel etkilerinin haritasını çıkarırken, Washington Post, ABD’nin Yemen’deki hava saldırılarını desteklediğini ortaya koydu. Haftalık NodeXL ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini listeledi ayrıca GIJN ekibinin de listesiyle bu hafta Hong Kong’da kafes benzeri yerlerde yaşayan insanların mücadelesini, Almanya’nın suyu kontrol etmek için verdiği mücadeleleri, Belçika’daki eşitsizlikleri ve büyüyen uzay çöpü sorununu aktaran görseller de yer alıyor.

Karadeniz Ablukasının Etkisinin Haritalanması

Ukrayna’nın ihracat için buğday arzının çoğu, Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarını işgali ve ablukası nedeniyle depolarda sıkıştı. Guardian, ablukanın Orta Doğu ve Afrika’daki gıda arzı üzerindeki etkisinin ve olası sonuçlarının haritasını çıkardı. Haberde, nakliye kesintilerinin bir sonucu olarak Suriye, Lübnan ve Yemen’in gıda güvensizliği açısından en fazla risk altında olduğu uyarısında bulunuldu. Gazeteciler ayrıca alternatif tedarikçilerden buğday tedarik etmenin zorluklarını da incelediler.

Yemen’de ABD Destekli, Suudi Arabistan Önderliğindeki Savaş Suçları ACLED izleme grubuna göre, savaşın yaklaşık sekiz yıl önce başlamasından bu yana Yemen’de Suudi liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarında binlerce sivil öldü. Washington Post ve Security Force Monitor (SFM) tarafından yapılan yeni analiz, ABD’nin Suudi hava harekâtındaki suç ortaklığını ortaya koyuyor. Post, hava saldırılarının önemli bir bölümünün ABD şirketleri tarafından geliştirilen, bakımı yapılan ve satılan jetler tarafından gerçekleştirildiğini ve jetlerin ABD ordusu tarafından eğitilmiş pilotlar tarafından uçurulduğunu bildirdi. Gazetecilerin bulguları, ABD Savunma Bakanlığı ve koalisyon üyelerinin 900’den fazla kamuya açık silah ve teçhizat satış duyurusunun yanı sıra 1.500’den fazla video, fotoğraf ve kamuoyu açıklamalarının incelemesine dayanıyor. ABD bağlantılarıyla, Yemen’de görev yapmış olabilecek hava saldırısı ve destek filolarının eksiksiz bir veritabanına buradan erişebilirsiniz.

Hong Kong’un Ayakkabı Kutusu Dairelerinde Yaşam

Hong Kong’daki konut krizi yeni olmasa da sorun daha da kötüye gidiyor. Hong Kong’un South China Morning Post gazetesi, grafikler ve illüstrasyonlar kullanarak şehrin ayakkabı kutusu konutlarında ve kafes benzeri odalarda yaşayan insanların mücadelesini aktardı. Toplu kiralık konutlar için ortalama bekleme süresi 6,1 yıl ve kuyrukta 150.000 kadar başvuru var. Sonuç olarak, şehrin çalışan yoksullarının çoğunun beklerken alt bölümlere ayrılmış kutularda yaşamaktan başka seçeneği yok. Bu haber, şehrin en yoksul sakinlerinden bazılarının hapishane hücresine benzer odalarda nasıl yaşadığını gösteriyor. Bu odaların çoğu kabaca 5 m2 yani standart bir park yerinin yarısı büyüklüğündedir. Bu, mahpusların ortak yatakhanelerde aldığı kişisel alana yakın ve hatta maksimum güvenlikli mahpusların tipik olarak kaldığı alanlar 6 m2 kareden bile daha küçük.

Almanya’da Su Hakları İçin Kavgalar

Pek çok kişi, Almanya’nın iklim değişikliği nedeniyle diğer ülkeleri rahatsız eden artan su kıtlığından kurtulduğuna inanıyor. GIJN üyesi CORRECTIV tarafından yapılan bir analize göre yanılıyorlar. Gazeteciler, Alman makamlarının, tarım işletmelerinin ve imalat sanayilerinin mahkemede su kontrolü konusunda giderek daha fazla tartıştığını ortaya koyuyor. Ekip, Alman mahkemelerinin sunduğu tüm kararları toplayan Juris yasal veritabanında listelenen yaklaşık 350 su anlaşmazlığı vakasını değerlendirdi. Veriler açık bir eğilimi gösteriyor o da önceki on yıla kıyasla son 10 yılda 16 federal eyaletten 11’inde su üzerindeki adli çatışmaların arttığı.

https://twitter.com/katahuth/status/1536593662527799297?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536593662527799297%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgijn.org%2F2022%2F06%2F17%2Fdata-journalism-top-10-black-sea-blockade-yemen-airstrikes-hong-kong-shoebox-housing-space-garbage%2F

 

Brüksel’de Eşitsizliği Anlamak

Belçikalı araştırmacı gazetecilik kooperatifi Médor, Brüksel’deki eşitsizliğin nüfusun fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığını nasıl, neden ve ne ölçüde doğrudan etkilediğini analiz etmek için açık verileri kullandı. Bruxelles Malade (Brüksel Malady veya Hasta Brüksel) başlıklı verilerine dayalı proje hangi mahallelerin en güvencesiz olduğunu gösteriyor. Ayrıca sağlık eşitsizliğini anlamak için sosyo-ekonomik verileri analiz etmenin önemine değiniliyor. Ham verileri buradan ulaşabilirsiniz.

Uzay Enkazının Tehlikeleri

Financial Times’ın görsel hikaye anlatımı ekibi, yörünge enkazındaki artışın gelecekteki uzay görevleri ve modern teknoloji için nasıl riskler oluşturduğunu akıcı bir anlatımla açıklıyor. NASA’ya göre, Dünya’yı çevreleyen yaklaşık 10.000 ton enkaz var. Saatte yaklaşık 25.000 kilometre (saatte 15.500 mil) hızla dünyanın etrafında dolaşan bu nesnelerden herhangi biri arasındaki bir çarpışma, yüzlerce veya binlerce daha fazla enkaz parçası üreterek felaket olabilir. Konuya dair daha fazla detay öğrenmek için Nature’da yer alan The Case for Space Environmentalism yayınına göz atabilirsiniz.

ABD’de Boşanma Ne Kadar Yaygın?

İstatistikçi Nathan Yau’nun son veri haberi şu soruyu yanıtlamaya çalışıyor: ABD’de birinin boşanması ne kadar yaygın? Yau, 2016’dan 2020’ye kadar beş yıllık Amerikan Toplumu Anketi verilerini analiz etti ve genç evliliklerin önemli ölçüde daha değişken olmasına rağmen, boşanmanın yaş grupları arasında oldukça yaygın olduğunu tespit etti. Ayrıca, Amerika’da boşanma üzerine önceki analizlerine bakın.

https://twitter.com/flowingdata/status/1534205541722910720?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1534205541722910720%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgijn.org%2F2022%2F06%2F17%2Fdata-journalism-top-10-black-sea-blockade-yemen-airstrikes-hong-kong-shoebox-housing-space-garbage%2F

Vekiliniz Nasıl Oy Verdi?

Fransız radyo ağı Franceinfo Plus, okuyucuların yerel meclis üyelerinin, Başkan Emmanuel Macron’un önceki beş yıl içinde kabul ettiği 10 önemli yasaya lehte mi yoksa aleyhte mi oy verdiğini öğrenmeleri için etkileşimli bir araç geliştirdi. Gazeteciler tarafından belirlenen yasalar, bir aşı kartı oluşturmaktan 2018’de yasaklanan “arı öldürücü” böcek ilaçlarının yeniden yetkilendirilmesine kadar uzanıyor. 10 yasaya nasıl oy verdiklerini görmek için adresinizi veya temsilcinizin adını girin.

https://twitter.com/franceinfoplus/status/1536664747726077953?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536664747726077953%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgijn.org%2F2022%2F06%2F17%2Fdata-journalism-top-10-black-sea-blockade-yemen-airstrikes-hong-kong-shoebox-housing-space-garbage%2F

Savaşın Gölgesinde Hasta Hakları Sürgündeki Rus araştırma sitesi iStories, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, ülkesinde tıbbi tedavi bekleyen hastalar üzerindeki büyük dalgalanma etkilerini araştırıyor. Haber odası, hasta haklarının savaşın nasıl gölgede kaldığını gösteriyor. Şirketler, Rusya’ya ilaçların yapıldığı hammaddeleri tedarik etmeyi bıraktı, yeni ilaç denemeleri durduruldu, üretilen ilaçların tedarik zinciri bozuldu, ilaç fiyatları artıyor ve ülke tıbbi ürünlerin kalitesinde gerçek bir düşüş olasılığı ile karşı karşıya.

 

Nightingale Dergisi’nin İlk Sayısı Çıktı Veri Görselleştirme Topluluğu, veri görselleştirme kreasyonlarını çevrimdışı olarak koruma ve topluluğun çalışmalarını kalıcı bir şekilde arşivlemek için Nightingale Dergisi’nin ilk sayısını çıkardı. Açılış sayısında çocuklar için sahne arkası hikayeleri, röportajlar, incelemeler ve dataviz aktiviteleri yer alıyor. Dijitalleşme ve teknoloji, veri görselleştirmeye büyük bir destek sağlamış olsa da, basılı yayınlar hala önemli bir öğrenme aracı.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenmektedir.

NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Kayıp Kişilerin Haberleri, Seçim İnkarcılarına Finansman, Brezilya Seçim Şiddeti, İran Protestolarının Haritalandırılması

Twitter’daki en iyi 10 veri gazeteciliği çalışmasından oluşan bu haftanın listesi, kayıp bir kişi olarak haber değerinizi test etmek için bir araç, 2020 ABD seçimlerini inkar edenleri finanse etmemeye yönelik kurumsal vaatlerin yerine getirilmemesi ve İran’ın ülke çapındaki protestolarının bir zaman çizelgesini içeriyor..

Tweet mapping of Brazil presidential election

Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Dezenformasyon Reklam Geliri, Bolsonaro’nun Balonu, Rus Seferberlik Evlilikleri, Itaewon Trajedisi

Twitter’da bu haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayeleri arasında Google reklamlarının dezenformasyonu nasıl körüklediği, çevrim içi Bolsonaro yanlısı tweet balonunun analizi, evliliklerin bize Rusya’daki seferberlik rakamları hakkında neler söylediği ve Itaewon’daki kalabalığın ezilme trajedisinin zaman çizelgesi yer alıyor.