Erişilebilirlik Ayarları

Yazı boyutu

Renk Seçenekleri

Tek renkli Sessiz renk Koyu

Okuma araçları

izolasyon Yönetici
GIJC21, NYT Days of Rage documentary
GIJC21, NYT Days of Rage documentary

Image: Screenshot

GIJC21, NYT Days of Rage documentary

New York Times, ABD başken ayaklanmasının Donald Trump’ın destekçileri tarafından nasıl planlandığını ve onun söylemiyle nasıl körüklendiğini göstermek için çevrim içi görüntüler ve videolar derlemek için altı ay harcadı. Resim: Ekran görüntüsü


Muhabirlerin 2020’de genç bir Afrikalı-Amerikalı kadın Breonna Taylor’ın polis tarafından evinde öldürülmesini derinlemesine araştırmaları için yeterince video odaklı  kanıt yok gibiydi. Olay yerindeki yedi polis memurunun hiçbiri vücut kameraları takmamıştı ve muhabirlerin daireye girmesi yasaktı.


Yine de The New York Times’daki (NYT) görsel araştırma ekibi, her halükarda ateşlenen 32 merminin her birinin  anlatabildi ve ayrıntılı 3D ile yeniden yapılandırmalar yaptı  ve an be an bir zaman çizelgesi ile polis memurlarının suçluluğunu gösterebildi.

GIJC21 Visual Investigation

Buna karşılık, 6 Ocak 2021’de ABD Başkenti’nde meydana gelen ölümcül ayaklanmanın gazetecilerin saldırıyı anlaması için çok fazla video kanıtı vardı, yüzlerce saatlik canlı yayınlar ve isyancılar tarafından çekilen sosyal medya videoları, güvenlik kameraları ve çevredeki kayıtlar.


Yine de bu öncü ekip, yeni, açık kaynaklı video analiz araçları ve otomatik arama uygulamalarıyla bu görsel karmaşayı düzenledi ve dövüş öncesinde, sırasında ve sonrasında düzinelerce bireysel karakteri ve eylemleri izledi. Ekip, VideoIndexer.AI adlı bir aracın bu devasa arşivle uğraşırken önemli olduğunu belirtiyor.

12. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda (#GIJC21) New York Times’daki
(NYT) görsel araştırma
ekibinin üç üyesi haber odaları için hayati önem taşıyan iki noktanın altını çizdi: Artık tam olarak kimin ne yaptığını göstermenin mümkün olduğunu, ve şiddet olaylarında ve haber odalarının bunu yapmak için gelişmiş kaynaklara veya becerilere ihtiyacı olmadığında bahsettiler.

Ekipteki kıdemli yapımcı Malachy Browne, görüşmeler, araştırma ve veri talepleri gibi geleneksel habercilik yöntemlerinin yaklaşımlarının merkezinde yer almaya devam ettiğini vurguladı.

“Her türlü dijital kanıtı topluyor,  bir zaman akışı, bir video klip, bir uydu görüntüsü, bir fotoğraf  gibi içerikleri topluyor sonra buları organize ediyoruz ve olası ipuçlarını ve gerçekleri ortaya çıkarıyoruz. Bir olay hakkındaki gerçeği bulmak için geleneksel habercilik yöntemlerini yeni yöntemlerle birleştiriyoruz.” dedi.

Browne, yanlış bilgilendirme ve medyaya güvensizlik olduğu bir zamanda, adli video projelerinin hem olayları hem de haber sürecini şeffaf bir şekilde göstererek kamuoyunda güven inşa edebileceğini belirtiyor.

Ekibin geçen yılki projeleri, Afganistan’daki ABD insansız hava aracının başarısız saldırısını ve Gazze’de 44 kişinin ölümüne neden olan İsrail hava saldırılarını da araştırdı.

Panelin çarpıcı açıklamalarından biri ise, geleneksel araştırma engellerinin artık yaratıcı  ve açık kaynak araçlarla aşılabileceği yönündeydi.

Örneğin, ekibin çevrimiçi olarak takip ettiği bir gemi, transponderini kapattı ve MarineTraffic sitesinden kayboldu. Times ekibi, önce sosyal medyada geminin fiziksel özelliklerini belirleyerek ve ardından SentinelHub‘da düşük çözünürlüklü uydu görüntülerine ulaşarak hedefini yeniden buldu. Böylece Örneğin, ekibin çevrimiçi olarak takip ettiği bir gemi, transponderini kapattı ve MarineTraffic sitesinden kayboldu. Böylece,  “Bir Tanker ve Bir Şirket Labirenti: Kuzey Kore’ye Tek Yönlü Yasadışı Petrol Ulaşıyor” adlı kaçakçılıkla ilgili bir Times araştırmasına dahil edildi.

Breonna Taylor araştırmasını anlatan birim muhabiri Anjali Singhvi, ekibin doğrudan erişimi kolluk kuvvetleri tarafından engellendiğinde birkaç geçici çözüm bulduğunu söyledi. Örneğin, bir emlak portalında aynı binada Taylor’ınkiyle neredeyse aynı olan bir dairenin 360 derecelik yerleşimini buldular. Meslektaşı Browne, saatlerce süren polis görüşmelerini incelemeye ek olarak, Louisville’e yani Kentucky’ye gitti ve dairenin dışının hareketsiz ve video görüntülerini çekti. Kamuya açıklanmış verileri kullanarak, ekibin olay yerinde polis adli tıp ekipleri tarafından oluşturulan basit yörünge işaretçilerini takip ederek yani  mavi plastik kovanları yani mermilerin tam, namludan uç noktaya yollarını dijital olarak modellediğini söyledi.

GIJC21 , NYT North Korean oil smuggling video

NYT görsel araştırma ekibi, Çin’den Kuzey Kore’ye tankerlerle yapılan yasadışı petrol kaçakçılığını izlemek için deniz trafiği verilerini ve uydu görüntülerini kullandı. Resim: Ekran görüntüsü

 

Singhvi, “Mermiler tencere ve tavalardan, mobilyalardan geçti, beşinci bir veranda kapısından geçti ve ikisi komşu dairelere de girdi” dedi. “Balistik raporlarından ve Malachy’nin kovanların düştüğü yerden oluşturduğu bir katalogdan mermi yörüngelerini izledik. SWAT ekibi videosu da yardımcı oldu.”


The NYT’den Görsel Araştırma İpuçları

  • Büyük projeler için VideoIndexer.AI analiz aracını deneyin. Browne, bu ücretsiz aracın videoları verimli bir şekilde yüklediğini, bunları otomatik olarak yazıya döktüğünü ve ardından çekimde belirli bir kelimenin geçtiği noktaları bulmak için bu dökümü aramanıza izin verdiğini söyledi. Browne, “Yüz tanıma yapmıyor, ancak bazı nesne tanıma yapıyor  yani aynı kişinin farklı yerlerde göründüğünü düşünüyorsanız, kaydırıp kontrol edebilirsiniz” dedi.
  • Video kontrol araçlarıyla klipleri detaylı inceleyin. Bir klibi ağır çekimde izlemenize veya bir videoyu aynaya çevirmenize veya döndürmenize olanak tanıyan Kare Kare İzlemeyi deneyin.
  • Şiddet olaylarına karışması muhtemel grupları önceden araştırın. Browne, 6 Ocak’tan önce üç beyaz üstünlükçü gruba yönelik araştırmanın, ekibin çeşitli yönlerden çekilen videolar aracılığıyla yüzleri izlemesine yardımcı olduğunu söyledi bazı durumlarda yüz tanıma yazılımından daha iyi.
  • Haber konunuzu düzenlemek için Twitter listelerini kullanın. Google arama ile Twitter listelerinde arama yapın, ardından listeleri kopyalayıp kendinize ait bir liste halinde birleştirin.
  • Son dakika için önemli olan haberleri ve acil kısa klipleri saklamayın. Uzun süreli bir görsel araştırma için toplanan bazı videolar, sonraki araştırma haberi için saklanamayacak kadar değerli olabilir ve hemen yayınlanması gerekebilir. Browne, hazırlanması altı ay süren 40 dakikalık “Day of Rage” belgeselinde yer alan bazı önemli anların da halkın ilgisi nedeniyle hemen yayınlanması gerektiğini söyledi.
  • Açık kaynaklı 3B araçlarını kullanarak sahneleri yeniden oluşturmaya çalışın. Bunun için ücretsiz Blender iyi bir araç.
  • Geniş kapsamlı araştırmalar için yerel dil becerilerine ve kültürel bilgiye sahip ortaklar veya iş ortakları arayın. Örneğin, NYT’de görsel araştırma muhabiri Muyi Xiao, Asya’daki yerel muhabirlerin Kuzey Kore petrol kaçakçılığı haberleri için çok önemli olduğunu kanıtlamıştı bu durumun Çünkü kısmen ilgili merkezi şirketin kurucusunun adı için en az beş farklı yazım vardı.
  • Açık kaynak araçlarla gemileri ve sahiplerini takip edin. Gemileri takip etmek için MarineTraffic, VesselFinder, SentinelHub, Planet Explorer ve Image Hunter‘a göz atın. Asya’daki şirketlerin daha spesifik aramaları için Equasis, World Ship Register ve Vessel Value gibi veritabanlarını deneyin.
  • Güncel araçlara göz atmak için zaman ayırın. Geniş Marc Kranat OSINT araç setinde ihtiyacınız olan adli çözümleri arayın.

Ek kaynaklar


Muhabirlerin Güvenlik Güçlerinin Saldırılarını Ortaya Çıkarmak İçin Kullandıkları Adli Yöntemler

Favori Araçlarım: Malachy Browne

New York Times, “Kaşıkçıyı Öldürmek” Araştırmasında Kamu Verilerini Nasıl İzledi?

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı

İçeriklerimizi bir Creative Commons Lisansı Altında Ücretsiz, Çevrim içi veya Basılı Olarak Yeniden Yayınlayın.

Bu Yazıyı Yeniden Yayınla

Bu Çalışma Bir Lisans Altında Lisanslanmıştır Creative Commons Atıf-Türevi Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Sonrakini Oku

İpucu Sayfası Haber Yazım Araçları ve İpuçları

Wayback Machine’i Kullanmak İçin 4 Temel İpucu Daha

ProPublica’dan Craig Silverman, Wayback Machine’in yöneticisi Mark Graham ile yaptığı röportajdan yola çıkarak, sayfaları toplu olarak arşivleme, değişiklikleri karşılaştırma ve bir sayfanın öğelerinin ne zaman arşivlendiğini görme gibi Wayback Machine’in kullanımıyla ilgili daha önemli ipuçları paylaşıyor.

Haber Yazım Araçları ve İpuçları

İklim Değişikliği Krizini Araştırmak İçin İpuçları

GIJC21’in ikinci gününde Brezilya, Endonezya ve Hollanda’dan gazeteciler, şimdiye kadar araştırdıkları en önemli haberin nasıl ele alındığına dair ipuçları ve araçlar anlatıyor: insanlık eşi görülmemiş iklim değişikliğiyle nasıl başa çıkıyor.