Книги та посібники для журналістів-розслідувачів

Дивіться також літературу англійською та російською мовами (списки значно відрізняються).

На цій сторінці ви знайдете книги та посібники з розслідувальної журналістики та журналістики даних, а також порадники із висвітлення конфліктів та війни.

Тематика посібників включає методи та тенденції в журналістських розслідуваннях та журналістиці даних, колекції інструментів та підходів, а також поради та ресурси, які можна використовувати при підготовці розслідувальних матеріалів.

Основи журналістського розслідування

«Журналістські розслідування: основи». Відеокурс. Детектор медіа, 2017 рік.

Автори: Федір Сидорук, Олег Хоменок.

Відеокурс складається із 15 відеоуроків та колекції посилань і матеріалів до кожного з них, які розповідають про головні професійні та етичні принципи й правила роботи розслідувачів, знайомлять із методиками та інструментами, які можуть використовуватися в роботі, а також методами захисту зібраної інформації.

Фактчек як тренд розслідувань: можливості та перспективи: практичний посібник. Дніпро: ЛІРА, 2016.

Автор: Олександр Гороховський.

Редакторка: Наталія Островська.

Посібник розкриває концепцію формату фактчеку, включаючи його різновиди. А також розповідає, що таке об’єкт дослідження фактчеку та як побудувати доказову базу.

Посібник з верифікації. Європейський центр журналістики, 2014 рік.

Редактор: Крейг Сільверман.

Автори: Ріна Цубакі, Стефані Дюранд, Стів Батрі, Ентоні Де Роса, Том Філіпс, Мелечі Браун, Метью Інгрем та інші.

У посібнику викладено найкращі практичні поради щодо того, як верифікувати й використовувати інформацію, надану громадськістю, а також дає дієві рекомендації редакціям новин, як найкраще підготуватися до кризових ситуацій.

Посібник з журналістських розслідувань: Теорія та практика. Інститут розвитку регіональної преси, 2013 рік.

Автори: Беата Бєль, Олександр Бурмагін, Томаш Патора, Олег Хоменок.

Редакторка: Ірина Кост.

Посібник містить правові засади роботи журналістів-розслідувачів, практичні рекомендації щодо планування журналістського розслідування, роботи з джерелами інформації й методами їх збору. Також представлено можливості, які перед журналістами-розслідувачами відкривають нові медіа.

Журналістські розслідування. Практична школа. Укрпростір, 2011.

Авторка: Наталя Селюкова.

Посібник описує хід журналістських розслідувань крок за кроком – від вибору теми та роботи з джерелами до виходу готової публікації. Цей посібник дає практичні поради та наводить приклади журналістських розслідувань.

Журналістика даних

Організація даних у таблицях.  Американська статистика, 2018 рік.

Автор: Карл Броман.

Програмне забезпечення для роботи з таблицями — популярний вибір для введення, зберігання, аналізу та візуалізації даних. Фокусуючись передусім на введенні та зберіганні даних, цей посібник дає практичні поради, як організувати дані у форматі таблиць таким чином, щоб уникнути помилок та зробити зручним процес аналізу.

Довідник із поганих даних.Quartz, 2015 рік.

Автори: Крістофер Гроскопф і GitHub Quartz.

Посібник розкриває проблеми, які виникають при роботі з даними та пропонує способи їх розв’язання. В описі кожної проблеми наведено поради щодо можливих варіантів вирішення та/чи до кого варто звернутися за допомогою.

Журналістика даних: Посібник. Європейський центр журналістики, 2012 рік.

Редактори: Джонатан Ґрей, Люсі Чемберс, Ліліана Бунеґру.

У посібнику пояснюється, що таке «журналістика даних», який вона має потенціал, які її межі та як журналістам використовувати дані задля покращення своїх матеріалів. Провідні дата-журналісти пояснюють, в чому специфіка цього жанру й представляють журналістику даних у ширшому історичному контексті.

Висвітлення конфліктів та війни

Посібник з безпеки для журналістів. Репортери  без  кордонів, 2022 рік.

Тисячі українських журналістів в один момент стали фронтовими кореспондентами. При цьому не маючи відповідних навичок та захисного спорядження. Саме тому мета цього посібника — максимально убезпечити представників медіа під час їхньої роботи в Україні. Посібник охоплює такі теми: підготовка до поїздки, безпека під час поїздки, цифрова безпека, допомога після фізичних і психологічних травм. Також у посібнику зазначені найкращі практики роботи журналістів та репортерів у небезпечних зонах.

Посібник для журналістів про документування міжнародних злочинів. Центр права і демократії, 2022 рік.

Посібник спрямований на надання простих та доступних порад журналістам (і редакторам), які фіксують інформацію, що може бути доказом міжнародних злочинів. Зазвичай дуже прості кроки можуть істотно підвищити доказову цінність інформації.

 

Висвітлення сексуального насильства в зоні конфлікту. Dart Center Europe, 2021 рік.

Представники ЗМІ часто першими спілкуються з жертвами сексуального насильства в ситуаціях конфліктів, але мало хто з журналістів проходить спеціальні тренінги та володіє необхідними навичками для цього. Ці рекомендації були виписані співробітниками медіа після консультацій з жертвами сексуального насильства (деякі з них є зараз громадськими діячами; всі без винятку — експертами в цій темі), фахівцями з роботи з травмою, соціальними працівниками та юристами, а також з фотографами, кінематографістами, репортерами та редакторами.

Журналістська діяльність в умовах конфлікту. Партнери цифрового правозахисту, 2017 рік.

Авторки: Людмила Панкратова, Віра Крат.

Практичний посібник буде корисний журналістам-розслідувачам, які працюють в Україні, для кращого розуміння ними їхніх прав та доступних гарантій правового захисту. Посібник надає рекомендації журналістам, як себе поводити у разі порушення прав журналістів.

Журналіст і (не) безпека. Посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах. Інститут масової інформації, 2016 рік.

Авторка: Ірина Земляна.

Посібник охоплює такі теми, як планування поїздки та логістика (вибір житла, транспорту, особливості підбору знімального обладнання, засобів захисту), домедична допомога, психологічна безпека, особливості роботи з конфліктно чутливими групами людей тощо. Детальні консультації щодо цифрової безпеки для журналістів. З’ясовуються правові аспекти роботи журналістів у небезпечних зонах (від міжнародного законодавства, що гарантує захист журналістів, до безпеки трудових прав журналістів).

Україна. Висвітлення конфлікту: практичний посібник для журналістів. Thomson Foundation, 2015 рік.

Автор: Марк Вебстер.

Редакторка: Беттіна Петерс.

В цьому посібнику ви знайдете практичні поради щодо того, як убезпечитися, перебуваючи в епіцентрі подій. Цей посібник не є вичерпним, він, переважно, описує складнощі, з якими може зіткнутися журналіст, працюючи на території протистояння. Журналіст має бути готовим до ворожості, особливо з боку цивільного населення, яке є заручником ситуації. Необхідно розуміти, що доведеться мати справу із заангажованістю, дезінформацією чи пропагандою.

Окремі галузі

Політичне фінансування

Фінансування політичних партій та виборчих кампаній. Довідник з фінансування політичної діяльності. International Institute for Democracy and Electoral Assistance, 2014.

Автори: Джулі Баллінгтон, Елін Фальгера, Мюріел Кахане, Хуан Фернандо, Лондоньо Карл-Хайнц, Нассмахер Магнус, Оман Даніела Р. Піччіо, Фредрік Шеберг, Даніел Смілов, Андреас Уфен, Даніел Дзоватто.

Редактори: Елін Фальгера, Самуель Джонс, Магнус Оман.

Автори взяли за основу закони й правила, які існують в країнах, що розглядаються, а деякі законопроєкти, які набрати чинності пізніше та істотно змінили нормативно-правову базу регулювання фінансування політичних партій та виборчих кампаній, можливо, не були взяті до уваги під час підготовки цієї публікації. Редактори зробили адаптацію тексту щодо України та Молдови, щоб відобразити важливі реформи законодавства стосовно фінансування політичної діяльності, які відбулися у 2015 році.

Інструменти журналістських розслідувань із тематики політичного фінансування. Міжнародна фундація виборчих систем, 2020.

Автори: Юлія Зальцберг, Максим Опанасенко, Олег Хоменок, Альона Шешеня. За загальною редакцією Олега Хоменка.

Посібник включає методичні рекомендації щодо аналізу звітності та проведення журналістських розслідувань фінансування політичних партій і кандидатів на виборах в Україні, а також містить приклади розслідування, які висвітлюють тематику фінансування політичних партій і кандидатів на виборах (політичну корупцію) в Україні.

Як розслідувати порушення на виборах. Міжнародна фундація виборчих систем, 2020.

Автори: Юлія Зальцберг, Максим Опанасенко, Олег Хоменок, Альона Шешеня, Анатолій Бондарчук.

Дистанційний онлайн-курс «Як розслідувати порушення на виборах?» має на меті навчити проводити якісні розслідування порушень виборчого законодавства. Адже заради обрання кандидати й політичні партії можуть вдаватися до порушень і маніпуляцій: підкупати виборців, фінансувати свою кампанію «тіньовими» коштами, використовувати адміністративний ресурс, розповсюджувати фейки тощо. Усі ці дії впливають на рішення виборців і результат виборів. Для викриття саме таких порушень цей відеокурс надасть інструменти та методи журналістам для розслідувань.

Судова влада і правовий захист журналістів

Три судові онлайн-інструменти, що допоможуть журналісту в роботі. Центр демократії та верховенства права, 2022.

Журналісти сприяють поширенню важливих тем, зокрема й інформацію про діяльність судів та суддів, особливо в  контексті судової реформи в Україні. Публічні сервіси даних на судову тематику є важливим інструментом доступу до інформації як у мирний, так і у воєнний час. У період дії воєнного стану в Україні, більшість публічних сервісів у відкритому доступі працюють з певними обмеженнями. Посібник розповідає про онлайн-інструменти, якими може користуватися журналіст для пошуку судової справи, дізнатися дату призначеного судового засідання, інформацію про сторони справи та чи не є він раптом стороною у справі.

Посібник до навчального курсу щодо безпеки журналістів. Рада Європи, 2021.

Автори: Андрій Вознюк, Богдан Калиновський, Наталія Камінська, Людмила Опришко Людмила, Вероніка Плотнікова, Олег Процюк, Андрій Савченко, Марина Самофал, Алі Сафаров, Олександр Семенюк, Наталія Ярмиш.

Посібник про кримінально-правовий захист журналістів, стандарти Ради Європи та законодавство України щодо захисту журналістів, а також ефективного розслідування злочинів проти журналістів та інших медіапрацівників.

Основи судової журналістики. Посібник для журналістів. Інституті прикладних гуманітарних досліджень у рамках діяльності Проєкт «Україна: верховенство права», 2009.

Автори: Михайло Буроменський, Олександр Сердюк, Ірина Підкуркова, редактори: Наталія Петрова, Юрій Мухін.

Посібник включає такі теми як демократичні стандарти взаємодії судів та ЗМІ, доступ журналістів на судові засідання, фото- та фільмування в залі судових засідань, доступ до судових рішень та матеріалів судового процесу, презумпція невинуватості особи та межі висвітлення судових процесів, інтерв’ювання судді. А також посібник дає поради щодо належної поведінки журналіста, правові ризики судової журналістики.

Сфера охорони здоров’я

Як писати про громадське здоров’я. Права пацієнтів. Довідник. Частина перша. Академія Української Преси, Центр Вільної преси, 2011.

Автори: Денис Полтавець, Людмила Солоп, Олег Хоменок.

Довідник допоможе розібратися в основних напрямах та нормативних документах медичної журналістики. Онлайн версія посібника містить інтерактивні посилання на приклади статей та історії захисту прав пацієнтів, що можуть стати в пригоді при підготовці матеріалів.

Журналістське розслідування в сфері громадського здоров’я. Академія Української Преси, Центр Вільної преси, 2008.

Автори: В. Іванов. О.Волошенюк, Є. Рибка, Д.Полтавець, Л.Солоп, О. Акименко, А.Мазур,  Є. Рибка.

Посібник містить інформацію щодо етичних та законодавчих норм, які регулюють роботу розслідувачів й різноманітні глосарії та довідники. Автори та укладачі вважають, що в сучасній Україні, за винятком роботи ЗМІ, не існує жодного реального механізму поширення правдивої інформації щодо реального стану та практик, властивих для української медицини.

Екологія

Журналістське екологічне розслідування. Екологія Право Людина, 2022 рік.

Автор: Андрій Сек.

У посібнику описано, як оптимально побудувати свою роботу під час збору інформації в рамках журналістського розслідування та як перевірити інформацію (фактчекінг). Наведено приклади розслідувань, у тому числі транскордонних за участю українських журналістів. Також висвітлюється тема фейків, які часто супроводжують екологічні теми в ЗМІ. Окремо розглядається важливість використання відкритих даних, методів OSINT-розвідки тощо. Посібник стане в пригоді тим медійникам, які працюють над темами, що висвітлюють наслідки війни в Україні. У посібнику викладено принципи роботи в районах, що постраждали від бойових дій.

Енергетика

Розслідування у сфері енергетики: як перетворити ідею на аргументований текст. Діксі груп, 2020 рік.

Автори: Олександр Ярощук, Вікторія Ільченко, Вікторія Ткачук.

Посібник допомагає журналістам зрозуміти, з чого почати розслідування, як вибудувати правильну стратегію, шукати інформацію у різних джерелах (зокрема наводиться перелік баз даних з енергетики), перевіряти отримані дані та об’єднувати всю зібрану інформацію в цікаве, багатогранне та детальне розслідування.

Бюджетні видатки

Функціонування Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (Є-Data). Навчально-методичний посібник. Центр політичних студій та аналітики, 2016 рік.

Автори: В.В.Таран, В.А. Тарнай, В.М. Мазярчук, А.Б. Розлуцька.

Посібник дає розуміння можливостей використання єдиного порталу публічних коштів «Є-data». Видання має практичний характер і буде корисним для журналістів-розслідувачів, які цікавиться інформацією про використання публічних коштів.

Місцеве самоврядування

Посібник для журналістів. Як писати про місцеву владу. Інститут масової інформації.

Автори: Андрій Осіпов, Тарас Случик, Володимир Феськов, Олексій Шалайський, Христина Зелінська.

Автори ідеї: Ольга Шалайська, Тарас Случик, Літредакторка: Тетяна Романюк.

Посібник надає розуміння структури органів місцевого самоврядування та процедури ухвалення рішень. А також пояснює, яку інформацію можна отримати журналістам і від яких місцевих установ.

Інші посібники для журналістів

Теми. Люди. Історії. Антипосібник для журналістів. ОБСЄ, 2018.

Автори: Олена Лептуга, Євгенія Кузнєцова, Анастасія Безверха, Марк Лівін, Дмитро Тужанський та Віктор Пічугін.

Посібник розповідає, де і як шукати теми, дає основи сторітелінгу та пояснює як писати просто.

 

Медіакомпас: путівник професійного журналіста. Практичний посібник. Інститут масової інформації, 2016.

Авторка: Олена Голуб, співавтори: Тарас Ільків, Роман Кабачій, Роман Головенко,  Редакторка: Оксана Романюк.

Посібник розповідає про стандарти журналістики, які є основні жанри новинної журналістики та як верифікувати інформацію. А також йдеться і про особливості висвітлення збройних конфліктів та юридичну відповідальність журналістів і редакцій.

Republish our articles for free, online or in print, under a Creative Commons license.

Republish this article


Material from GIJN’s website is generally available for republication under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International license. Images usually are published under a different license, so we advise you to use alternatives or contact us regarding permission. Here are our full terms for republication. You must credit the author, link to the original story, and name GIJN as the first publisher. For any queries or to send us a courtesy republication note, write to hello@gijn.org.

Читати далі

Поради та інструменти

Поради з гейміфікації вашого наступного розслідування

Поради редакціям та вдалі приклади використання гри для посилення впливу історії та емпатії аудиторії дає, зокрема, шведська журналістка Анна Тулін, авторка дослідження з гейміфікації журналістики в рамках наукового проекту Лондонської школи економіки.

Методологія Поради та інструменти Приклади розслідувань

Як Росія руйнувала Маріуполь: Дистанційне розслідування

На прикладі документування руйнувань і втрат у Маріуполі, команда Human Rights Watch поділилася власною методикою онлайн-розслідування зловживань і звірств, що можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини.

Дослідження Журналістика даних Новини та аналітика Приклади розслідувань

Украдені скарби, депортовані діти й окупація АЕС: Найкращі журналістські розслідування 2023 року українською

Редакція GIJN зібрала деякі з видатних розслідувань, які попри всі перешкоди вдалося провести українським незалежним ЗМІ й журналістам 2024 року.